Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B07_Vyjmenovaná slova-korektura TÉMA: Y/I po obojetných souhláskách ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace slouží k procvičení psaní y/i po obojetných souhláskách. Žáci provedou korekturu textu – text opravují na tabuli, poté proběhne kontrola. Slova vyjmenovaná a jim příbuzná vypíší do sešitu do skupin podle obojetných souhlásek. Na tabuli proběhne kontrola. Žáci si danou látku osvojí i tím, že sami vytvoří text s co největším množstvím vybraných vyjmenovaných slov nebo slov jim příbuzných (s texty se pracuje další hodinu).

3 Y, nebo I? Oprav Béďovi cvičení. Vyměřený čas rychle uplynul. Hodiny odbyly půlnoc. Vítek vyběhl na mítinu před myslivnou, aby chytil pytláka. Na obličeji se mi udělal lyšej. Nachomítl se k tomu omylem. I když to nebylo mylé, smířili jsme se s tím. Blýzko hučela horská bystřina. Nabyl pušku a vystřelil. Pálí ho dobré bidlo. Kapky rosy se blištěly ve svitu slunce. Znáš houby píchavku a sirovynku? Obilí bylo uloženo v sípkách. Nalil si do vody malinový syrup. To si odpikáš. Začal studovat jazykovědu, ale brzi toho nechal. Choval se vyzívavě. Prošli průsmykem. To nedává smisl. Předvedl nám výmik na hrazdě. Vytrhl si vyvyklaný zub. Nemluvil, sotva sýpal. Nedělej s tím takové caviky. Nesnáším sirečky. Viděl jsi film Vymítač ďábla? Vlci vyjí na měsíc. Včera jsem viděl v divadle Dobití severního pólu.

4 Správné řešení. Vyměřený čas rychle uplynul. Hodiny odbily půlnoc. Vítek vyběhl na mýtinu před myslivnou, aby chytil pytláka. Na obličeji se mi udělal lišej. Nachomýtl se k tomu omylem. I když to nebylo milé, smířili jsme se s tím. Blízko hučela horská bystřina. Nabil pušku a vystřelil. Pálí ho dobré bydlo. Kapky rosy se blyštěly ve svitu slunce. Znáš houby pýchavku a syrovinku? Obilí bylo uloženo v sýpkách. Nalil si do vody malinový sirup. To si odpykáš. Začal studovat jazykovědu, ale brzy toho nechal. Choval se vyzývavě. Prošli průsmykem. To nedává smysl. Předvedl nám výmyk na hrazdě. Vytrhl si vyviklaný zub. Nemluvil, sotva sípal. Nedělej s tím takové cavyky. Nesnáším syrečky. Viděl jsi film Vymítač ďábla? Vlci vyjí na měsíc. Včera jsem viděl v divadle Dobytí severního pólu.

5 Z textu vyber vyjmenovaná slova nebo slova k nim příbuzná (u příbuzných slov uveď, od kterého vyjmenovaného slova jsou odvozena) a napiš je do příslušného řádku. -by-: -fy-: -ly-: -my-: -py-: -sy-: -vy-: -zy-:

6 Vyber si jednu skupinu vyjmenovaných slov a napiš krátký příběh, který bude obsahovat co nejvíce těchto slov nebo slov od nich odvozených. Tato slova poté v textu zakroužkuj.

7 Citace Obrázky staženy z klipartu: http://office.microsoft.com.
Text z vlastních zdrojů.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google