Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

124 PSP Plasty a sklo za požáru Zónový model – program ARGOS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "124 PSP Plasty a sklo za požáru Zónový model – program ARGOS"— Transkript prezentace:

1 124 PSP Plasty a sklo za požáru Zónový model – program ARGOS
České vysoké učení technické v Praze F A K U L T A S T A V E B N Í Katedra konstrukcí pozemních staveb 124 PSP Plasty a sklo za požáru Cvičení 4: Zónový model – program ARGOS Hana Najmanová Prezentace vznikla za podpory Fondu rozvoje vysokých škol (projekt FRVŠ č. 343/2013).

2 Argos Argos je program pro hodnocení požárních rizik s možností predikce šíření kouře, teplot, radiace ad. Požární simulace jsou založeny na algoritmech 2 zónového modelu (každá místnost je rozdělena do 1 nebo 2 zón) a mohou být prováděny až v 10 místnostech s možností vzájemného propojení. Software vyvinutý v Dánsku v institutu DBI - Danish Institute of Fire and Security Technology Komerční software. Studentská verze pro nekomerční využití bude poslána na školní . Argos na rozdíl od FDS + SMV neumožňuje vizualizaci řešeného prostoru.

3 Uživatelské rozhraní Export vypočtených dat do grafů nebo textového souboru Ovládání programu pomocí dialogových oken

4 Instalované součásti Uživatelský manuál
Publikace – hodnoty HRR pro nejrůznější předměty (integrováno do knihovny Argosu)

5 Uživatelský manuál stručný a přehledný

6 Průběh simulace požáru v Argosu
Specifikace požadavků na základě využití budovy - administrativa, sklady, výroba, bydlení … Vytvoření požárního scénáře - definování místností a jejich vzájemného propojení - zadání materiálových charakteristik o konstrukcích (stěny, stropy, materiály, povrchy, okna, dveře …) - definování vlastního požáru nebo výběr z databáze (knihovny ) Spuštění výpočtu - požární simulace Interpretace výsledků - porovnání požadavků (vstupních dat) a spočteného výsledku Event. úprava požárních scénáře a opětovný výpočet - např. instalace požárně bezpečnostních zařízení možnost porovnání více požárních scénářů

7 Vodorovné záložky – klientský mód charakteristika místností
Svislé záložky – mód databáze (knihovna) Argosu archivace scénářů (vlastní, přeinstalované) definice požáru stavební komponenty pro použití simulaci (okna, dveře, detektory, materiály, provozy …)

8 Přidání další místnosti (až 10) s možností vzájemného propojení (stisknutí tlačítka „+“ v horním liště) Následné vyplnění vodorovných záložek definující dispoziční, konstrukční provedení a vybavení jednotlivých místností. Argos HELP: stisk klávesy F1= nápověda v jakémkoliv místě dialogových oken. Max. distance = max. vzdálenost proudu horkých plynů (kouře), který se může pohybovat pod stropem (od ohniska požáru do rohu místnosti).

9 Databáze různých požárů
Spuštění dialogového okna pro výpočet požárního scénáře Vykreslení grafu „t“ kvadratický požár střední rychlost rozvoje požáru pro hotely, RHRf = 250 kW/m2, tα = 300 s (více viz ČSN EN a podklad na webu cvičení) nebo uživatelský manuál str. 37.)

10 Informační okno o průběhu výpočtu a důležitých událostech v čase (např
Informační okno o průběhu výpočtu a důležitých událostech v čase (např. dosažení kritických podmínek, flashover efekt ad.) Důležité nastavení pro simulace: délka simulace, místo vzniku požáru, typ požáru (výběr z předchozí databáze), příjezd požárních jednotek, požárně bezpečnostní zařízení, účinek větru, otevření otvorů, kritické podmínky v hořícím prostoru Spuštění výpočtu

11 Průběh výpočtu Zobrazení simulovaných dat v grafech
Export dat do textového souboru (*.txt) pro možnost dalších úprav

12 Grafy Argos automaticky generuje: rychlost uvolňování tepla
optická hustota kouře (v místnosti, v kouřové vrstvě) teplota v kouřové vrstvě radiace tepla z horní vrstvy tepelné ztráty skrz povrchy koncentrace kyslíku v místnosti a vrstvách teplota spodního a horního líce stropu průměrná teplota tlak vzduchu u podlahy časové kroky výpočtů

13 Příklady z databáze požárů
Další příklady: nominální teplotní křivky (°C) „t“ kvadratický požár (HRR) radiační křivky doutnající požár atd. možnost definování vlastního požáru (°C, HRR)

14 Další možnosti v Argosu
Vliv SHZ (sprinklery), EPS a ZOKT na rozvoj požáru

15 Další možnosti v Argosu
Simulace tvarově složitějších geometrií. Příklad: část sportovní arény, kde bylo použito v oblasti zájmu definováno 5 zcela propojených „místností“ (více viz příklady v uživatelský manuál Argos User´s Guide … str. 97).

16 Zadání 2. části semestrální práce
Pokračujte ve stejném požárním scénáři hotelového pokoje z předchozí 1. části semestrální práce s využitím zónové simulace v programu Argos. Specifikujte použitý software (verze, autor, odkaz na web autora). Spočtené výsledky vykreslete do grafu společně s výsledky z CFD simulace (program FDS), a to konkrétně: rychlost uvolňování tepla (HRR ≈ RHR ≈ Q) průměrné teploty v horní kouřové vrstvě výška kouřové vrstvy Porovnejte teploty v horní vrstvě (FDS, Argos) s normovou teplotní křivkou. Porovnejte výšku kouřové vrstvy s dobou zakouření dle empirického vzorce v ČSN U každého grafu napište stručný komentář a názor na eventuální rozdílnosti.

17 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "124 PSP Plasty a sklo za požáru Zónový model – program ARGOS"

Podobné prezentace


Reklamy Google