Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rostlinolékařství a buxus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rostlinolékařství a buxus"— Transkript prezentace:

1 Rostlinolékařství a buxus
Integrovaná ochrana rostlin (IPM) zahrnuje prevenci i opatření při napadení rostlin včetně aplikace přípravků na ochranu rostlin (POR), vytváření optimálních podmínek pro rostliny ošetřování rostlin včetně hnojení, zálivky atd.

2 Buxus – nejčastější škodliví činitelé
Cylindrocladium buxicola Volutela buxi Phomopsis sp. Cydalima perspectalis - zavíječ buxusový Mera -Psilla buxi Bejlomorka Monarthropalpus flavus Svilušky a roztoči Eutetranychus buxi a další Lepidosaphes ulmi štítenka a další.

3 Cylindrocladium buxicola ve školce

4 Cylindroclladium buxicola detail příznaků

5 Cylindrocladium buxicola

6 Volutela

7 Volutela

8 Volutela -hustý porost

9 Buxus – počátek příznaků – napadení Phomopsis sp.

10 Buxus – Phomopsis

11 Phomopsis sp. – určeno doc. E. Prokinovou CSc

12 Housenka zavíječe buxusového

13 Typický požerek zavíječe a napadení bejlomorkou

14 Výsledek činnosti zavíječe (asi 1-2 týdny požeru)

15 Monatropalpus buxi- bejlomorka
Životní cyklus : vajíčka kladou dovnitř pletiv mladých listů larvy- zpočátku světlé, později oranžové, 3 mm dlouhé, vytvářejí okrouhlé puchýřky na listech ( až 10 na listu), v listech přežijí zimu Kukly- kukly v dubnu až květnu, po vylíhnutí dospělců zůstávají zbytky kukly viset na spodní straně listů Dospělci - asi 2-3 mm dlouzí, koncem května 10 – 14 dní, ale jednotlivci žijí jen 24 hodin - nejúčinnější postřik i kontaktními přípravky Poškození listů –projeví se od počátku léta do jara příštího roku, poškozené listy jsou nažloutlé až načervenalé s vydutými místy, část jich opadá. Rostliny po dlouhodobém napadení slábne a bývá napadena dalšími chorobami a škůdci Koloběh života - 1 generace do roku, nedospělá larva přezimuje, na jaře po oteplení začíná být aktivní, dospělci během 24 hodin nakladou vajíčka, larvy se líhnou asi po 3 týdnech

16 Schema (modrá šipka značí vhodný termín ošetření)

17 Ochrana proti bejlomorce
Postřiky jsou nejúčinnější na dospělce (mohou se aplikovat i kontaktní insekticidy) a na mladé larvy od června – srpna systémovýmé přípravky V zimě a v době zakuklení uvnitř listů nepůsobí prakticky žádné přípravky. Pozn. pyretroidy (Decis, Karate aj. působí jen při nízkých teplotách do asi 12oC, systémové při teplotách nad 18oC)

18 Bejlomorka buxusová (Monarthropalpus flavus)

19 Bejlomorka

20 Bejlomorka 29.7.

21 Mera zimostrázová- Psylla buxi
Životní cyklus- Vajíčka – nakladena oranžová vajíčka v VI. – VIII. za šupiny spících pupenů po 1-7, celkem až stovky. Larva – koncem III. a v IV. se aktivují - v době počátku rašení, vykusují chodbičky ve vrchní straně listů, produkují medovici. Listy se svinují (jako růžičková kapusta). Dospívají přibližně po 6 týdnech Ochrana – v době prvních nalezených požerků od larev postřiky přípravky jako proti mšicím.

22 Životní cyklus mera zimostrázová – Psylla buxi

23 Mera zimostrázová – Psylla buxi Vajíčka a larvy

24 Mera zimostrázová – Psylla buxi dospělci a poškození rostlin

25 Mera buxusová – Psila buxi na mladých výhonech

26 Ochrana proti meře zimostrázové
1.sestřih rostlin v srpnu (zčásti se odstraní nakladená zimní vajíčka) 2. Postřiky na jaře a v létě – systémové přípravky v období intenzivního růstu a při nízké teplotě(pod 12oC) jsou málo účinné 3. napadá i jiné rostliny, ale vývoj dokončí jen na buxusu. 4. v době prvních nalezených požerků od larev postřiky přípravky proti merám a mšicím.

27 Proč je nyní buxus ohrožený ?
Co se změnilo za 20 posledních let: -zálivky trávníků a letniček v okolí buxusu -stříhání ve fyziologicky nevhodných termínech -předpěstování rostlin v rašelinových substrátech -pohyb rostlinného materiálu - možnost přenosu chorob a škůdců, různé taxony -?

28 Prevence proti Cylindrocladium buxicola
Nevysazovat žádné nové rostliny do blízkosti starých zdravých porostů – je to Trojský kůň Dodržovat správné pěstební zásady (nezalévat přes list, stříhat ve vhodném termínu apod.) Podrobně kontrolovat zdravotní stav -chorobu je z počátku obtížné určit (skvrny na větvích) Při výskytu v okolí zahájit preventivní ošetření fungicidy

29 Co možná nevíte Cylindrokladium – žádný dostupný fungicid chorobu nevyléčí, zdravě vypadající rostliny ze školky ji mohou přenést. Patogen zůstává v půdě mnoho let po odstranění rostlin – nelze vysadit nové buxusy na stejné místo. Zavíječ buxusový – přezimuje housenka, žír počíná při asi 10o C. Má 2 (3) generace do roka, zatím není resistentní, nutno opakovaně prostříkat keře přípravky proti housenkám.

30 Problémy i postupy IPM se vyvíjejí
Nutno průběžně sledovat výskyt nových chorob, škůdců a plevelů. Buxus - před asi 15 lety výskyt Cylindrocladium buxicola a poslední 3- 4 roky zavíječ. Jírovec - klíněnka asi před 25 lety V odborných časopisech a jiných zdrojích nejsou informace o IPM jako nedílném celku (obvykle uveden popis škodlivého činitele bez metodiky IPM). Dodržovat metodiky IPM je pro zahradníky nezbytné. Mít informace o vytvoření optimálních podmínek pro zdravý vývoj – hnojení, zálivka atd., aplikace POR.

31 Správné použití POR ve veřejné zeleni
Musí splňovat zákonné požadavky- registrace. Omezení vzniku resistence -3 až 5 různých pří-pravků na každý problém, kontaktní i systémové. Postupy a uvedené přípravky musí být významně účinné na specifické choroby a škůdce. Velmi obtížně se zjišťuje účinnost jednotlivých přípravků na choroby a škůdce okrasných rostlin, které nenapadají „velké plodiny“. Nesmí poškodit nebo zamazat!

32 Správné použití POR Sladění celého postupu při ošetřování rostlin
Kombinace fungicidů s insekticidem, případně s listovým hnojivem (doporučené na buxus) Aplikace v optimálních termínech, opako-váních, kombinacích a dávce. Technické parametry – tlak (zvláště kontaktní přípravky musí dokonale pokrýt rostliny), dávkování na plochu, správná koncentrace *IPM= integrovaná ochrana rostlin

33 Děkuji za pozornost Eva Dušková


Stáhnout ppt "Rostlinolékařství a buxus"

Podobné prezentace


Reklamy Google