Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací aktivity v rámci projektu Naplňování cílů KAP LK I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací aktivity v rámci projektu Naplňování cílů KAP LK I."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací aktivity v rámci projektu Naplňování cílů KAP LK I.
14. červen 2018 Heřmanice v Podještědí Mgr. Štefková Jana, Mgr. Antošová Jana metodičky projektu KAP LK

2 Vzdělávací aktivity KAP LK

3 Tematická setkávání platforem
Platforma „Vzdělávání pro všechny“(Antošová Jana) – 108 osob Rozvoj kariérového poradenství Podpora inkluze Platforma „Volba povolání“ (Antošová Jana) – 62 osob Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Rozvoj škol jako center dalšího profesního vzdělávání Platforma „Rozvoj osobnosti“ (Provazníková Anna) – 84 osob Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě Zkvalitnění péče o žáky nadané a talentované    Platforma „Rozvoj kompetencí“(Provazníková Anna) – 138 osob Rozvoj výuky cizích jazyků Čtenářská a matematická gramotnost Platforma „Přírodovědné a technické vzdělávání“ (Štefková Jana) – 162 osob Podpora polytechnického vzdělávání ICT kompetence společné workshopy či semináře otevřené pro široký okruh relevantních aktérů působících ve vzdělávání slouží pro diskuzi důležitých témat vzdělávání navázání spolupráce k řešení stávajících problémů výměna zkušeností aktuality k dané problematice vzdělávání se v novinkách v dané oblasti

4 Zrealizované … Nejedná se o náhodně vybrané vzdělávací akce. Všechny akce jsou plánovány s ohledem na naplnění vytipovaného cíle/cílů v daném tématu.

5 „Konference ke čtenářské gramotnosti“
Co: 4. setkání platformy „Rozvoj kompetencí“ Kdy: Kdo: NÚV, KVK Liberec, Pomáháme školám k úspěchu, TUL, Knihovna Václava Havla, TUL, Erik Tabery představení P-KAP v rámci NÚV Krajská vědecká knihovna v Liberci - praktické informace o nabídce i praktickém využití vzdělávacích projektů pro školy The Kellner Family Foundation - projekt Pomáháme školám k úspěchu: zaměřen na ZŠ, práce se čtenářským kontinuem, aktivní metody učení, vzájemné učení učitelů, festival didaktické inspirace Didacta Magna (duben, Karviná), jednou z modelových škol ZŠ Ostašov, Liberec Alex Röhrich (KČL FP TUL) - akademická přednáška (kritická analýza textu) Michael Žantovský (Knihovna Václava Havla) - Václav Havel jako literát a jeho místo v dnešním vzdělávání, popularizační projekt Číst Havla (praktické využití na Doctrina – Podještědském gymnáziu s.r.o.) tematická diskuse s šéfredaktorem týdeníku Respekt Erikem Taberym

6 „Robotika pro střední školy“
Workshop: „Robotika pro střední školy“ Co: 4. setkání platformy „Přírodovědné a technické vzdělávání“ Kdy: Kdo: Mgr. Martin Gembec, AV Media, a.s. možnosti využívání robotických stavebnic v neformálním vzdělávání nejen středoškoláků teoretický úvod: základní pojmy, vhodné vzdělávací oblasti a vzdělávací obory, kde lze robotické stavebnice prakticky uplatnit lektor Martin Gembec: vlastní zkušenosti, praktické rady ohledně organizace výuky s robotickými stavebnicemi i samotné žákovské práce představení soutěže Vex Challenge Ringmaster. hlavní část workshopu byla zaměřena prakticky – účastníci dostali k dispozici robotické stavebnice a pod vedením lektora sami sestavovali a programovali roboty podle přiložených návodů i dle vlastní fantazie

7 „Společně a jednoduše“
Konference: „Společně a jednoduše“ Co: 4. setkání platformy „Vzdělávání pro všechny“ Kdy: Kdo: KÚLK, NÚV, PPP/SPC Semily, NIDV, SZŠ Turnov, … aj. 1. tematický blok – Inkluzivní vzdělávání (KÚLK – ŠIK, NÚV – garant intervence, PPP/SPC Semily – inkluze studentů s PAS, NIDV – projekt APIV) 2. tematický blok – Vzdělávání cizinců (Centrum na podporu integrace cizinců + Střední zdravotnická škola Turnov) 3. tematický blok – Vzdělávání nadaných (KÚLK – projekt NAKAP LK I, PPP a SPC Semily – diagnostika nadání, NIDV - KSPN, poradkyně a lektorka v oblasti nadání - nejčastějších komplikací ve výchově, vzdělávání nadaných)

8 „Práce s nesourodou skupinou ve výuce NJ “
Seminář: „Práce s nesourodou skupinou ve výuce NJ “ Co: 5. setkání platformy „Rozvoj kompetencí“ Kdy: Kdo: Hueber Verlag žáci ZŠ, SŠ, VŠ na různé jazykové úrovni – praktické rady, jak se s tím vypořádat, materiály k usnadnění přípravy partnerem akce a zprostředkovatelem lektorky Mgr. Jany Nálepové, Ph.D. bylo nakladatelství Hueber Verlag Kurz byl akreditovaný.

9 „Moderní technologie v AJ“
Seminář: „Moderní technologie v AJ“ Co: 6. setkání platformy „Rozvoj kompetencí“ Kdy: Kdo: Oxford University Press využití moderních informačních a komunikačních technologií (ICT) ve výuce AJ praktické zaměření, vyzkoušení aplikací a dalších nástrojů využitelných v hodinách angličtiny. využívání sociálních sítí nové aspekty práce obecně použití moderních technologií ve výuce partnerem akce a zprostředkovatelem lektorky Mgr. Dagmar Škorpíkové bylo nakladatelství Oxford University Press. Kurz byl akreditovaný.

10 Veletrh „Technologie do škol 2018“
Co: 5. setkání platformy „Přírodovědné a technické vzdělávání “ Kdy: 2. ročník odborné konference s doprovodnou výstavou Odborná konference na obecná témata (konzultant MŠMT, zástupci NÚV, ČSKI, DZS, Microsoft a Google) Tematické workshopy (praktické ukázky, aplikace, portály pro školy) Doprovodná výstava (možnost prohlédnout si HW, vyzkoušet SW)

11 Plánované …

12 „Kariérní plánování a osobní rozvoj“
Workshop: „Kariérní plánování a osobní rozvoj“ Co: 3. setkání platformy „Volba povolání“ Kdy: 26. září 2018 Kdo: Salmondo CZ, s.r.o. představení komplexního webového systému pro kariérní plánování a osobní rozvoj všech studentů přehled profesí a VŠ škol psychologické testy … aj. Služba umožňující zmapovat strukturu osobnosti, zájmy, schopnosti a další prvky vlastní individuality, za pomoci inteligentních nástrojů naplánovat životní cíle a motivovat se k jejich naplňování.

13 „Podpora dalšího vzdělávání“
Konference: „Podpora dalšího vzdělávání“ Co: 4. setkání platformy „Volba povolání“ Kdy: říjen 2018 Kdo: NÚV, Česká zemědělská univerzita v Praze, UK Praha Koncept CŽU v ČR Podpora dalšího vzdělávání (legislativa, projekty, … ) Vzdělávání starší generace (50+) Mezigenerační vzdělávání 1. Koncept celoživotního učení v ČR (současný pohled na možnosti poskytování dalšího vzdělávání) - PhDr. Jany Bydžovská 2. Podpora dalšího vzdělávání (legislativa, projekty, poskytování DV v Evropských státech a v ČR) - PhDr. Jany Bydžovská 3. Mezigenerační vzdělávání - PhDr. Michal Šerák, Ph.D. (Univerzita Karlova Praha) 4. Vzdělávání starší generace - PhDr. Lucie Smékalová, Ph.D. et Ph.D. (Česká zemědělská univerzita v Praze)

14 Workshop: „5. dvoudenní workshop pro ředitele SŠ a VOŠ v Libereckém kraji“
Kdy: 22. a 23. listopadu 2018

15 KAP LK na EDULK.cz

16 KAP LK na Facebooku Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje (veřejná skupina)
Veřejná skupina – více než 100 členů

17 Naplňování cílů KAP LK I.

18 Nadcházející harmonogram projektu KAP LK do konce roku 2018
Dvoudenní workshop s řediteli SŠ/VOŠ Platforma CŽU Dvoudenní workshop s řediteli SŠ/VOŠ Platforma Polytechnika Platforma Kariérové poradenství červen 2018 září 2018 říjen 2018 listopad 2018 prosinec 2018 KAP LK – vnitřní aktivity Výběr nového metodika Průběžná evaluace Ideálně muž  průběžně – prosinec 2018

19 Harmonogram projektu KAP LK od ledna 2019 do června 2019
Dvoudenní workshop s řediteli SŠ/VOŠ Vzdělávací projektové volno ? leden 2019 – červen 2019 KAP LK – vnitřní aktivity Evaluace - vyhodnocení naplnění cílů z KAP LK I. Evaluace - vnitřní evaluace projektu leden – červen 2019

20 Naplňování cílů KAP LK I.
Průběžná evaluace

21 Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů
Dánská nadace The VELUX Foundation – grantové příležitosti do odborného vzdělávání a odborné praxe (info setkání v Praze dne , registrace do – viz letáček) Centra odborného vzdělávání (modernizace vybavení, kvalitní vzdělávací obsah) A2 projekt MOV (NÚV) zaměřený na modernizaci kurikula – prozatím zapojeny 4 SŠ z LK (SŠHL Frýdlant, SUPŠ a VOŠ Jablonec nad Nisou, OA a Jazyková škola Liberec, SŠ a MŠ Na Bojišti Liberec) – možnost zapojení do ) - viz letáček A5 Stipendijní program LK 2017/2018 – celkem zapojeno 10 škol (17 podporovaných oborů, 3 zaměstnavatelé) soutěže např.: „SOP“ (KHK ČR + NÚV) – samostatné odborné práce žáků vybraných učebních oborů (viz letáček) fotosoutěž pro odborné školy (Cedefop) – s podtitulem „Řekni svůj příběh“ – tým studentů sdílí zkušenosti, jak odborné vzdělávání ovlivňuje jejich život – (viz letáček)

22 Podpora polytechnického vzdělávání
celorepublikový festival Týden vědy a techniky AV ČR (5. – ) – viz letáček iQLANDIA – kutilské dílny FAB LAB (zahájení činností 1. pololetí 2018/2019) – místo pro kreativní tvoření za využití moderních technologií (školní skupiny, veřejnost … aj.) - viz letáček Prezentace A6 + A9 + A11 Česká membránová platforma, z.s. – připravovaný program Zvýšení zájmu o membránové procesy na VŠ (viz prezentace ) A11 Svaz průmyslu a dopravy ČR – Spolupráce SŠ se SPD ČR (viz prezentace ) A11 + B2 Dětská univerzita TUL – rozšíření nabídky kurzů pro žáky SŠ (viz prezentace )

23 Rozvoj kariérového poradenství
B4 Svaz průmyslu a dopravy – Workshopy pro kariérové poradce ZŠ/SŠ – (viz prezentace ) B5 – snížit podíl osob, které předčasně ukončují školní docházku veletrh EDUCA MYJOB Liberec 2018 – (11. – 13.října 2018) – registrace pro vystavovatele již otevřena projekt „Snadněji do práce s Paktem zaměstnanosti LK“ (Sdružení pro rozvoj LK) – zaměřuje se na omezení předčasných odchodů ze systému vzdělávání (speciální poradenství pro žáky v posledním ročníku) – Konzultace využily 4 SŠ: SŠ hospodářská a lesnická Frýdlant, SOŠ a SOU Česká Lípa, SPŠ technická Jablonec nad Nisou, SŠ/MŠ Na Bojišti Liberec – kontaktní osoba: Seifertová … končí B6 centrum Euroquidance - konference/workshopy/kulaté stoly/soutěže ke KP – seminář „Kvalita v kariérovém poradenství“ – Praha (viz letáček); 10. ročník soutěže Národní ceny kariérového poradenství 2018 (uzávěrka pro zasílání příspěvků je ) – hl. cenou je studijní pobyt pro jednu osobu v institucích poskytujících kariérové poradenství v Portugalsku KAP LK platforma: workshop „Kariérní plánování a osobní rozvoj“ (26. září 2018)

24 Podpora inkluze „Super tajné téma“  B7
Společnost META, o.p.s. (podporuje cizince v rovném přístupu ke vzdělávání, poskytuje pedagogickým pracovníkům metodickou podporu, nabízí akreditované semináře, realizuje workshopy pro žáky ZŠ/SŠ) – 4. ročník Jazykové a literární soutěže pro žáky základních a středních škol „Čeština je i můj jazyk“ (9.dubna 2018 – účast 2 a více středních škol z LK) B10 + B11 projekt „APIV_B“(NIDV) – Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi - Mentorské vedení pro učitele, koučink pro ředitele škol, poradenské a konzultační služby přímo v krajích (ke konci roku školy z LK zapojeny) – v rámci tohoto projektu vznikl portál: inkluzevpraxi.cz (přehledně zpracovanou legislativu, příklady inspirativní praxe, publikace, články, videa).

25 Rozvoj cizích jazyků B13 - vzdělávací program EU Erasmus+ je na období 2014– října 2018 mohou opět školy předkládat žádosti o projekty (představeno na předchozím Malevilu) platforma eTwinning (podpůrné středisko v ČR je DZS) zaměřená na mezinárodní spolupráci škol nabízí školám možnost vzájemně komunikovat, spolupracovat, zapojovat se do projektů a sdílet své nápady - (viz brožura) Připravovaný mezinárodní projekt Česko-Polsko: "Společná cesta k podnikavosti na školách" (OHK Liberec) - 4 partnerské SŠ z LK: cílem projektu je nastartování přeshraniční spolupráce mezi středními školami, zaměstnavateli a vysokými školami v euroregionu Nisa. Budou vznikat tzv. školní minipodniky, uskuteční se společné workshopy, exkurze aj. (zasáhne do více témat vzdělávání: odborko, kariérko, podnikavost, inkluze, nadaní, cizí jazyky)

26 Rozvoj škol jako center dalšího prof. vzděl.
B16 projekt NIDV „SYPO“ - Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů: 2018/2022 – (viz letáček) B18 - Svaz průmyslu a dopravy ČR – Spolupráce SŠ se SPD ČR (viz prezentace ) C7 iniciativa European Schoolnet Academy (v ČR zaštiťuje DZS) - nabízí učitelům možnost bezplatně se zapojit (po registraci) do masivních otevřených online kurzů, ze kterých obdrží elektronický certifikát. Cílem těchto kurzů je seznámit učitele s aktuálními trendy ve vzdělávání, poskytnout jim užitečné vzdělávací materiály a představit různé aplikace a nástroje, které mohou ve výuce využít. dvoudenní workshop pro ředitele škol (listopad 2018) C8 KAP LK platforma: akce s názvem „Podpora dalšího profesního vzdělávání“ (říjen 2018)

27 Zkvalitnění péče o žáky nadané a talentované
A15 + B21 PROGRAM EXCELENCE SŠ (MŠMT) – „Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích ve školním roce 2017/2018“ – podpora pedagogů pečujících o nadané žáky středních škol, kteří dosahují vynikajících výsledků v soutěžích, LK se umístil na 4.místě – 21 SŠ v kraji si rozdělí téměř 1,7 milionu korun (podporu obdrží např. GFX Šaldy, SPŠ strojní a elektrotechnická a VOŠ Liberec a Gymnázium v České Lípě) A16 + A18 + B21 NIDV – nabízí realizaci krátkodobých i dlouhodobých vzdělávacích programů „na míru“ – nabídky využilo např. Gymnázium F.X. Šaldy a dne se uskuteční přednáška zaměřenou na úvod do problematiky nadání pro všechny pedagogy.

28 Čtenářská a matematická gramotnost
B23 + B24 + C11 + C12 + B25 + C13 + B26 (zasahuje prakticky do všech cílů) KVK Liberec nabízí vzdělávací programy pro SŠ – viz letáček B23 projekt Knihovny Václava Havla s názvem „Číst Havla“ – zaměřen na popularizaci díla Václava Havla pro dnešní mladé čtenáře, z LK zapojena pouze Doctrina - Podještědské gymnázium – (metodické a pracovní listy, konkrétní úkoly pro školy) - stále se lze zapojit B24 projekt organizace yourchance.o.p.s. „Finanční gramotnost do škol“ – systémově i individuálně rozvíjí učitele a metodicky pomáhá při zavádění principů finanční gramotnosti do ZŠ i SŠ – (přednášky, projektové dny, akreditované kurzy pro učitele, výukové materiály aj.) - zapojené SŠ z LK: SŠ strojní, stavební a dopravní, Liberec + Gymnázium Česká Lípa

29 Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě
A20 + A22 spolupráce šesti ZŠ a SŠ s JA Czech v kraji v několika programech - JA Moje první peníze (DOCTRINA - střední škola, základní škola a mateřská škola, s.r.o.); JA Firma a JA Inkubátor Junior (Gymnázium, Frýdlant a OA a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Liberec) A22 + B28 projekt z OP VVV "Učíme se podnikavosti" – realizuje Schola Empirica - zaměřeno na ZŠ - vybudování odborné platformy 42 center kolegiální podpory napříč ČR s kvalifikovanými pedagogickými pracovníky, kteří budou schopni efektivně sdílet a předávat své zkušenosti v oblasti podpory podnikavosti žáků základních škol (realizace od do ) -– ještě stále hledají další ZŠ + G, které se zapojí

30 ICT kompetence A23 Centrum digitálních technologií (iQLANDIA) – platforma pro kolegiální sdílení, propojování a vzdělávání učitelů IT a technických předmětů – od září 2018 (viz letáček) Microsoft Roadshow pro školy (Microsoft + partneři) – v budově Krajského úřadu Libereckého kraje (viz letáček) A23 + B31 DOMINO (NIDV) – 7. ročník soutěže určené pedagogickým pracovníkům (představení výukové aktivity s využitím digitálního didaktického materiálu, kategorie Přírodovědné a technické vzdělávání)

31 Děkujeme za pozornost Mgr. Štefková Jana metodička projektu KAP LK
Telefon: tel:  402 Mgr. Jana Antošová Telefon: tel:  213


Stáhnout ppt "Vzdělávací aktivity v rámci projektu Naplňování cílů KAP LK I."

Podobné prezentace


Reklamy Google