Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_545_ Výroba cukru 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4 Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učebního mater.: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, zbavování hlíny, řezání na řízky, vyluhování - difuze Klíčová slova: praní, řezání, difuze Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
2
Výroba cukru 2 praní řezání difuze Technologie výroby
poslední odhlinění řezání vznik tenkých plátků - řízků difuze vznik sladké šťávy
3
- praní řepy . Weisnerova pračka – 6 – 8x více vody než suroviny
V cukrovaru - praní řepy . Weisnerova pračka – 6 – 8x více vody než suroviny Obr. 1
4
řezání řepy horizontální řezačky výkon 500–1000 t/hod.
ozubené nože tvoří nudle Δ tvaru Obr. 2
5
Nože řezačky Obr. 3
6
Cukrovarské řízky Obr. 4
7
Technologie výroby difuze - vyrovnání roztoků o nestejné koncentraci
cukrovarské řízky + H2O 40 – 45 °C probíhá cca 1, 5 hod vzniká meziprodukt DIFUZNÍ ŠŤÁVA obsahuje 15 % cukru + nečistoty vedlejší produkt CUKROVARSKÉ ŘÍZKY
8
Difuzor Obr. 5
9
Obr. 6
10
čištění difuzní šťávy CaO + H2O Ca ( OH )2
přidává se CaO – pálené vápno zvýšení pH CaO + H2O Ca ( OH )2 přidává se CO2 vysráží se uhličitan vápenatý, který na sebe naváže 97 % nečistot Ca ( OH )2 + CO CaCO3 + H2O
11
difůzní šťáva a vysrážení nečistot
Obr. 8 Obr. 7
12
Zdroj Obr. 1 – 8 foto autora
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.