Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/340618 Šablona: III/2 Sada: 6/2 Výstup: VY_32_INOVACE_6PO220 Ověření ve výuce: Materiály Datum ověření: Třída: 2.TR

2 DÝHY Materiály Předmět: Ročník: 2. Klíčová slova:
Dýha, intarzie, reprodukovatelná dýha, difúzně modifikovaná dýha, laser Jméno autora Ing. Jitka Poláková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Průřezová témata ODS - váží si materiálních a duchovních hodnot, dobrého životního prostředí a snaží se je chránit a zachovat pro budoucí generace CZP - chápe vlastní odpovědnost vůči ochraně přírody a snaží se na ní aktivně podílet CSP - identifikuje a formuluje vlastní priority IKT - pracuje s informacemi, vyhledává je, vyhodnocuje a využívá

4 ANOTACE Cílem je seznámit žáky s dekorativní technikou s využitím dýhy – intarzií a dalšími postupy zušlechťování dýh. Dalším úkolem je motivovat žáky k vlastnímu výtvarnému vyjádření s využitím jejich manuální zručnosti a nabídnou jim smysluplnou náplň naplnění volného času.

5 DÝHY intarzie a další způsoby zušlechťování dýh

6 Co je to intarzie? Intarzie je technika zdobení povrchů pomocí kousků dýhy. Z dýh různých dřevin, barevných odstínů a kresby se velmi přesně (převážně skalpelem) vyřezávají jednotlivé segmenty a tyto se následně nalepují na pevný podklad v požadovaném obrazci nebo ornamentu.

7 Na fotografii je uveden klasický příklad jednodušší intarzie.
Šachovnice je vytvořena kombinací světlého a tmavého dřeva. obr. 50

8 Historie intarzie je těsně spjata s vývojem dýhy
Historie intarzie je těsně spjata s vývojem dýhy. Již dávní výrobci byli schopni pomocí kousků dýhy vytvořit překrásné předměty, kde jsou pomocí intarzie zobrazeny nejrůznější figurální nebo ornamentální motivy. Drahé a luxusní předměty, určené především pro vládce a nejbohatší vrstvu společnosti, zdobili nejen plátky dřeva, ale i jeho kombinace s drahými materiály, jako jsou například drahokamy, drahé kovy, slonovina, želvovina apod.

9 Příklad velmi náročné historické intarzie, kde je použito vzácné dřevo v kombinaci se zlatem
obr. 51

10 Jaký je postup při výrobě intarzie?
Výroba intarzie není co se týče technického vybavení příliš náročná. Může si ji vyrobit každý, kdo je trochu manuelně zručný a má notnou dávku trpělivosti a pečlivosti. Základní materiál – pláty dýh lze získat přímo od výrobce dýh, nebo jako zbytkový materiál u výrobců nábytku. Totéž platí i pro materiál podkladový.

11 Na výrobu intarzie potřebujete kromě základních surovin tyto pomůcky, nástroje a pomocné materiály.
obr. 51

12 Motiv budoucí intarzie se nejdříve pomocí kopírovacího papíru přenese na čistý papír, kde se podle záměru autora upraví. Pak se nákres nebo jeho segmenty přenesou z papíru na různě zbarvené dýhy. Jednotlivé části se pomocí nožů velmi pečlivě vyřežou

13 Následuje vlastní skládání intarzie, kde se jednotlivé části fixují pomocí papírové lepicí pásky na lícové straně. obr. 52

14 Dalším krokem je lisování intarzie na podkladový materiál
Dalším krokem je lisování intarzie na podkladový materiál. Tento materiál většinou volíme ze široké škály velkoplošných materiálů, které jsou pevné, dokonale rovné a tvarově stálé. Po dokonalém vytvrzení lepidla následuje obroušení papírové pásky a celého povrchu výsledného výrobku. Poslední fází je případná oprava nedostatků a lakování povrchu transparentním lakem.

15 Inspirací byl autorovy plakát secesního malíře Alfonse Muchy.
Na fotografii je zachycena překrásná, na výrobu velice náročná intarzie. Inspirací byl autorovy plakát secesního malíře Alfonse Muchy. obr. 53

16 Jaké známe speciálně zušlechtěné dýhy?
Reprodukovatelné dýhy Reprodukovatelné dýhy jsou dýhovací materiály na bázi dřeva, syntetického lepidla a organických barviv. Vyrábí se tak, že se nebarvené a nabarvené dýhy uloží na sebe, podle předem stanoveného systému, a s pomocí lepidla se lisováním spojí do bloků.

17 Po slisování bloků a jejich dostatečném vytvrzení, se z nich mechanickým dělením vyrábějí jednotlivé listy dýh. Podle toho jaký způsob a směr dělení zvolíme, (krájení, loupání), získáváme dýhy s netradiční reprodukovatelnou kresbou, barvou i formátem. Výhodou těchto dýh je, oproti dýhám přírodním, jejich barevná stálost a lze je s úspěchem používat např. při výrobě sektorového nábytku.

18 Difúzně modifikované dýhy
Vstupním materiálem pro výrobu difúzně modifikované dýhy jsou krájené dýhy. Tyto dýhy se probarvují difúzním procesem v celé své tloušťce. Kromě barviva se v zušlechťovacích roztocích mohou používat i pomocné průmyslové přípravky pro zvýraznění kresby, zlepšování světlostálosti a dalších vlastností.

19 Tento druh modifikovaných dýh se zpracovává běžným způsobem, lisování se provádí v taktových nebo etážových lisech za použití lepidlových směsí na bázi močovinoformaldehydových lepidel, přibarvených na barevný odstín, který se přibližuje odstínu dýh. Další technologie zpracování (broušení, povrchová úprava) se nijak neliší od zpracování klasických dýh. Tímto způsobem můžeme získat dýhy netradičního zabarvení např. modré, zelené apod.

20 Jak lze zvýšit dekorační účinek dýh pomocí laserové techniky?
Charakteristickým znakem řezání dýh laserem je vysoká přesnost řezu ve všech směrech, úzká řezná spára a tmavě zbarvená řezná plocha. Tmavého zbarvení řezu lze využít jako dekorativního prvku. Nejčastěji se předností řezáním laserem využívá při výrobě průmyslových intarzií, kde je díky této technice dosaženo vysoké produktivity práce.

21 Na fotografii jsou uvedeny příklady řezání dřevních materiálů na bázi dýhy pomocí laseru.
obr. 54

22 Použité zdroje ŽÁK, Jaroslav. Materiály. Praha: Informatorium, 1994, ISBN 80- JANÁK, Karel; KRÁL, Pavel. Technologie I. Praha: Informatorium, 2003, ISBN TRÁVNÍK, Arnošt. Výroba dřevěného nábytku část I.. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1996, ISBN obr. 50 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 51 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

23 Použité zdroje obr. 51 FILA. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 52 KOŘÍNEK. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 53 AUTOR NEUVEDEN. google.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr. 54 AUTOR NEUVEDEN. Truhlářský portál [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google