Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VE SPOLUPRÁCI S MMP a RIC PŘEDSTAVUJE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VE SPOLUPRÁCI S MMP a RIC PŘEDSTAVUJE"— Transkript prezentace:

1 VE SPOLUPRÁCI S MMP a RIC PŘEDSTAVUJE

2 KONCEPCI VČASNÉ INTERVENCE A POSTUPNÉ INTEGRACE DĚTÍ
S PORUCHAMI KOMUNIKACE, SOCIÁLNÍ INTERAKCE A DĚTÍ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA (PK-SI-PAS) V PŘEDŠKOLNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

3 CÍLOVÁ SKUPINA: DĚTI S PORUCHOU KOMUNIKACE A SOCIÁLNÍ INTERAKCE VČETNĚ DĚTÍ S PORUCHOU AUTISTICKÉHO SPEKTRA (PK-SI-PAS) RANÉHO A PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU v Pardubicích CHARAKTERISTIKA CÍLOVÉ SKUPINY: 1) DĚTI PROJEVUJÍCÍ SE ČASTÝMI ZÁVAŽNÝMI PORUCHAMI CHOVÁNÍ PLYNOUCÍ Z NEDOSTATEČNÉHO POROZUMĚNÍ ŘEČI (tzv.“zlobivé děti“) NĚCO CHCI, ALE NEVÍM, JAK SI O TO ŘÍCT, TAK SI NAPŘ. LEHNU A VZTEKÁM SE NĚKDO NA MNE STÁLE MLUVÍ A DIVÍ SE PROČ NEODPOVÍDÁM, PROTOŽE NEROZUMÍM, TŘEBA I SVÉMU JMÉNU… (MONOTÓNNÍ ŘEČ BEZ INTONACE, DLOUHÁ SOUVĚTÍ)

4 2) DĚTI SE ZHORŠENOU ORIENTACÍ V SOCIÁLNÍCH VZTAZÍCH V RÁMCI TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU děti, které si neumí hrát funkčně s hračkami, nezapojují se do vrstevnických her, pokud se zapojí, tak často nevhodným způsobem (problémy s výzvou ke hře, nedostatečné nebo přemrštěné reakce k druhým dětem, nepochopení herních strategií) CHCI SE KAMARÁDIT, ALE NEVÍM JAK, TAK KAMARÁDA NAPŘ. NAKOPNU 3) DĚTI SE ZHORŠENOU PŘEDSTAVIVOSTÍ nedostatečná orientace v čase a prostoru (děti neví, co budou dělat a kde to budou dělat) NĚCO MÁM JÍT DĚLAT, ALE NEVÍM CO A JAK DLOUHO TO BUDE TRVAT, TAK ZAČNU NAPŘ. KŘIČET MÁM SI HRÁT, ALE NEVÍM JAK A Z NOVÝCH HRAČEK A HER MÁM STRACH, PROTO SI RÁD HRAJI STÁLE SE STEJNOU OBLÍBENOU HRAČKOU ČI HROU

5 A) Včasná intervence B) Postupná integrace u dětí od 3 let

6 a) VČASNÁ INTERVENCE PRO DĚTI DO 3 LET Podmínky nezbytné pro úspěšné zařazení dítěte s PK-SI-PAS do předškolního zařízení: MŠ speciální (INTEGRAČNÍ) či běžné mš 1) depistáž v raném věku dětí s podezřením na PK-SI-PAS screening - dětský lékař, RIC, SPC, PPP apod. 2) včasná diagnostika dítěte – klinický psycholog, psychiatr 3) následná včasná raná péče – RIC raná péče pro děti s PK-SI-PAS se splněním všech specifik práce, které dítě potřebuje (podpora - aktivizace rodiny, nastavení komunikace dítěte, zlepšení orientace dítěte v prostředí rodiny i mimo ní, zvyšování soběstačnosti, tím samostatnosti dítěte v běžných denních aktivitách) 4) spolupráce rodiny, terénních služeb, poradenských služeb (RIC RP, PPP – metodik logopedické péče, SPC) a institucí pro předškolní vzdělávání (shodné nastavení systému komunikace a práce s dítětem, vzájemná informovanost)

7 B) PROCES POSTUPNÉ INTEGRACE DĚTÍ S PK-SI-PAS OD 3 LET
Přechod dětí s těžkou poruchou komunikace a sociální interakce vč. PAS z klasických MŠ do speciální třídy pro děti s PK-SI-PAS v Lentilce (nastavení efektivního komunikačního systému u dítěte s cílem eliminace nežádoucích projevů chování). Přechod dětí do Integračních tříd v rámci Lentilky (ověření nastaveného komunikačního systému v dětském kolektivu s nižším počtem dětí) Návrat dětí do klasické MŠ (přenos komunikačních dovedností dětí do většího kolektivu MŠ s podpůrnými opatřeními dodanými komunikačním terapeutem spolu se supervizemi ve spolupráci s klinickým psychologem v Lentilce).

8 DŮVOD NASTAVENÍ KONCEPCE – včasné intervence a postupné integrace dětí s PK-SI-PAS
SELHÁNÍ VČASNÉ PÉČE U DĚTÍ S PODEZŘENÍM NA PK-SI-PAS V RANÉM VĚKU – NEEXISTUJE SCREENING A DEPISTÁŽ NÁRŮST POČTU DĚTÍ S TĚŽKOU PORUCHOU KOMUNIKACE A SOCIÁLNÍ INTERAKCE VČETNĚ PAS V KLASICKÝCH MŠ I V LENTILCE (s poruchami chování) ČASTÉ PROBLÉMY TĚCHTO DĚTÍ ZAČLENIT SE DO VÍCEČLENNÝCH VRSTEVNICKÝCH SKUPIN (POČTY KOLEM 25 – 28 DĚTÍ) V RÁMCI KLASICKÝCH MŠ PROBLÉMY S INTEGRACÍ DĚTÍ V KLASICKÝCH MŠ I ZA PŘÍTOMOSTI OA (hlídání vers. spec. pedag. práce) SPECIFICKÝ INTENZIVNÍ TERAPEUTICKÝ PROGRAM PRO DĚTI S PORUCHOU KOMUNIKACE A SOCIÁLNÍ INTERAKCE VČETNĚ PAS V LENTILCE S MALÝMI POČTY DĚTÍ VE TŘÍDĚ (VYUŽITÍ STÁVAJÍCÍCH I NOVÝCH METOD PŘI PRÁCI S VÝŠE UVEDENOU SKUPINOU DĚTÍ – ABA terapie, OTA terapie)

9 Naplňování koncepce VČASNÉ INTERVENCE a POSTUPNÉ INTEGRACE:
ambulantní služba v metod. a vzd. centru LENTILKA (PÁTEK: 8 – 14 hod.) terénní služba v rodinném prostředí (RIC) vyhledávání dětí s PK-SI-PAS v běžném typu MŠ – INFORMAČNÍ LETÁK a dále u pediatrů Tvorba metodiky pro práci s dětmi s PK-SI-PAS pro LENTILKU (speciální a integrační třídy) Implementace metodiky do běžných MŠ či speciální MŠ vč. přípravných tříd ZŠ VZDĚLÁVÁNÍ – pedagogů, asistentů pedagoga, osobních asistentů, rodičů Tvorba a distribuce METODICKÝCH MATERIÁLŮ, DIDAKTICKÝCH POMŮCEK – zaměřené na oblast komunikace, sociálních dovedností a rozvoj hry u dítěte raného a předškolního věku OSVĚTOVÉ AKCE A AKTIVITY PREVENTIVNÍ PROGRAMY zaměřené na depistáž a podporu dětí s PK-SI- PAS ve skupině s prevencí patologického chování (prevence šikany) Rozšíření koncepce o partnerské MŠ, které by se specializovaly na integraci cílové skupiny v souvislosti s povinným předškolním vzděláváním.

10 LENTILKA: Mgr. Gabriela Bělková – ředitelka LENTILKY Mgr
LENTILKA: Mgr. Gabriela Bělková – ředitelka LENTILKY Mgr. Gabriela Hůlová – komunikační terapeut a koordinátor koncepce RODINNÉ INTEGRAČNÍ CENTRUM – RANÁ PÉČE: Ing. Mgr. Hana Janiková – ředitelka RIC Aneta Boušková, DiS. – poradce rané péče PhDr. Markéta Ďurechová – psycholog ve zdravotnictví (PsychoCom s.r.o.) Mgr. Dana Marková – metodik logopedické prevence (PPP) Mgr. Markéta Jirásková – krajská koordinátorka pro PAS Mgr. Iva Škaloudová – ředitelka MŠ (logopedická třída) Bc. Alena Stehnová – ředitelka běžné MŠ Korálek MAGISTRÁT MĚSTA PARDUBICE - PARTNER KONCEPCE: Mgr. Ivana Liedermanová – vedoucí OŠKS

11 TŘÍDA PRO DĚTI S PORUCHOU KOMUNIKACE, SOCIÁLNÍ INTERAKCE A PAS

12 CHARAKTERISTIKA DÍTĚTE PRO ZAŘAZENÍ DO TŘÍDY PRO PK-SI-PAS
porucha orientace (nezvládá změny – prostor, čas) porucha sociální interakce (nesdílí s druhými hru aj.) porucha komunikace (nedostatečně rozumí mluvenému slovu) porucha imitace, představivosti (nenapodobuje) hypersenzitivita, hyposenzitivita v reakci na vnější podněty (dotek, hluk, světlo, chuťové či čichové vjemy, zvýšený či snížený práh bolestivosti) Pro účinnou adaptaci a zapojení dítěte do kolektivu je nutné brát v potaz všechny aspekty se zjištěním hloubky deficitu ve výše jmenovaných oblastech.

13 1) Třída pro děti s Pk-si-pas Ukázky individuální práce – videa, fotografie
nácvik komunikace – výběru, denní režim – VOKS vizualizace individuální strukturované učení TEACCH program prvky z alternativních programů ABA, OTA nácvik imitace a kooperace (dítě dospělí – řízená hra) nácvik sociálních dovedností videonácvik hry – řízená hra nácvik soběstačnosti

14 2) INTEGRAČNÍ TŘÍDY V LENTILCE
Co je důležité pro zapojení dítěte do kolektivu: - aktuálních schopnosti dítěte - základní komunikační schopnosti (i s alternativní komunikací – VOKS) - základy funkční hry a kooperace ve skupině Ukázky skupinové práce – videa, fotografie skupinové nácviky sociálních dovedností skupinové nácviky rozvoje hry a kooperace, videonácvik hry nácviky sebe-obslužných činností nácviky komunikace – komunikace v dyádě, dějová posloupnost, vyprávění s podporou vizualizace apod.

15 Nastavení a návaznost obou modelů (spec. třída a integr
Nastavení a návaznost obou modelů (spec.třída a integr.třídy) v rámci Lentilky příchod dítěte s PK–SI-PAS do Lentilky (např. z klasické MŠ) osobní a rodinná anamnéza, speciálně pedagogická diagnostika vytvoření komplexního individuálního plánu rozvoje dítěte (KIPR) zařazení dítěte do příslušného modelu vzdělávání TŘÍDA PRO DĚTI S PK-SI-PAS pro dítě, které nekomunikuje, nedostatečně rozumí, má problémy s orientací v prostředí a v čase, neumí si hrát, neimituje, má časté stereotypie, často se projevuje autoagresí či heteroagresí „INTEGRACE“ V RÁMCI TŘÍD pro dítě, které má již nějaký komunikační základ - např. zvládá výběr, ano, ne, orientuje se v činnostech – denní režim, dobře reaguje na změny, zvládá imitaci a prvky funkční hry, je schopné reciproční hry apod. příprava k integraci bez uvozovek - zařazení do běžné MŠ - zařazení do ZŠ

16 Úspěšnost obou modelů je závislá
na aktuálních schopnostech (funkční komunikace a soc. interakce) a správném zařazení dítěte do výukového systému na odborné kvalifikaci personálu a zvýšeného povědomí pečujících osob ohledně práce s dětmi s PK – SI- PAS na provozních a technických aspektech – zázemí (rozložení a počet ostatních dětí ve třídě, dostatek dalšího kvalifikovaného personálu – OA, zajištění dostatečných prostor – výukové třídy na individuální a skupinovou práci, dostatek speciálních didaktických pomůcek) (např. AAK - VOKS, autiboxy, strukturované úkoly, využití tabletu – did. aplikace elektronické komunikátory, využití multimédií – videa – analýzy sociálního chování a dovedností, videoscénářů v rámci nácviku hry a kooperace ve skupině)

17 ZDRAVÍ VÁS DĚTI z INTEGRAČNí TŘÍDY ČERVENÉ LENTILKY
DĚKUJEME ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "VE SPOLUPRÁCI S MMP a RIC PŘEDSTAVUJE"

Podobné prezentace


Reklamy Google