Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Časové věty se spojkou „když, až“ - „wenn - als“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Časové věty se spojkou „když, až“ - „wenn - als“"— Transkript prezentace:

1 1. Časové věty se spojkou „když, až“ - „wenn - als“
Wenn ich in Berlin bin, besuche ich dich. - Když(až) budu v Berlíně,navštívím tě. Wenn ich in Berlin war, habe ich dich immer besucht Když jsem byla v Berlíně, vždycky jsem tě navštívila. Als ich im Sommer in Berlin war,habe ich ihn besucht Když jsem byla v létě v Berlíně,navštívila jsem ho. Als ich 18 war, war ich zum ersten Mal in Berlin. - Když mi bylo 18, byla jsem poprvé v Berlíně.

2 když = „wenn“ nebo „als“ ???
„Wenn“ užíváme pro děj přítomný, budoucí a opakovaný děj minulý ! „Als“ užíváme pro jednorázový minulý děj !

3 2.Časové věty se spojkou „až“ - „wenn, bis“
Wenn ich viel Geld verdiene, kaufe ich dir alles, was du dir wünschst. = Až si vydělám hodně peněz, koupím ti vše, co si přeješ. Warte, bis ich viel Geld verdiene. = Počkej, až si vydělám hodně peněz. (...dokud si nevydělám hodně peněz.) Es dauert noch lange, bis sie gesund wird. = Potrvá to ještě dlouho, než bude zdravá.

4 POZOR ! „Wenn“ označuje určitý okamžik, „bis“ označuje trvání děje do určité doby! Po „bis“ - (až, dokud ne, než) je sloveso na rozdíl od češtiny v kladném tvaru. Můžeme-li nahradit spojkou „dokud ne...“, pak používáme spojku „bis“. Můžeme-li nahradit spojkou „když“, používáme spojku „wenn“.


Stáhnout ppt "1. Časové věty se spojkou „když, až“ - „wenn - als“"

Podobné prezentace


Reklamy Google