Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Naša Zem Martina Augustínová 1.A 2005/2006.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Naša Zem Martina Augustínová 1.A 2005/2006."— Transkript prezentace:

1 Naša Zem Martina Augustínová 1.A 2005/2006

2 1. V jednej malej dedinke blízko Prešova žije obyčajná rodina. Najmladším členom je 5-ročný Peter, ktorého všetci volajú Koperník. Ako k tejto prezývke prišiel? Jednoducho.

3 2. Keď večer vyjdú na oblohu hviezdy, Peter-Koperník ožíva. Sadne si vedľa otca na verandu a z úst sa mu rynie nespočetné množstvo zvedavých otázok.

4 3. „Ocko? Ako vlastne vyzerá naša Zem?“ A otec začne rozprávať príbehy.

5 4. Niekedy dávno si ľudia mysleli, že Zem je len doska, ktorá má začiatok aj koniec. To je ale hlúposť! Keby ľudia začali skákať na jednom konci „dosky“ , tak tí na druhom konci by lietali vo vesmíre ako holubičky.

6 5. Ale aj vtedy žili múdri ľudia, ktorým tento nezmysel nedal spávať. A tak prišiel na scénu Pytagoras a vyhlásil, že Zem je guľatá. To bol veľký objav. Ľudia si mysleli, že Zem je stredom vesmíru a že všetko sa točí okolo nej. Až kým neprišiel Aristarchos zo Samu a vyhlásil:

7 6. „Kdeže, kdeže ľudkovia. Musím vás vyviesť z omylu. Stredom vesmíru nie je Zem, ale Slnko, okolo ktorého obiehajú všetky planéty.“ Prešli stovky rokov, kým ľudia uverili týmto teóriam.

8 7. A zase jeden múdry človek - Ptolemaios z Alexandrie ukázal svetu niečo nové. A vieš čo to bolo? Model vesmíru. A vďaka tomuto modelu skrsla v hlave odvážneho mladíka Krištofa Kolumba fantastická myšlienka. Vydal sa plaviť do Indie . A ani vo sne by mu nenapadlo, že objaví dosiaľ nepoznanú krajinu -Ameriku.

9 8. V tomto období sa stovky odvážnych mužov vydávalo na dobrodružné cesty. Fernando Magalhaes uskutočnil prvú plavbu okolo sveta. Tieto cesty dokázali, že Zem je naozaj guľatá.

10 9. V tomto období žil aj Mikuláš Koperník. Ten síce nebol cestovateľom, neobjavil žiadne nové krajiny, ale zato zistil, že Zem sa točí okolo svojej osi.

11 10. A preto teraz máme tmu. „A čo sa robí, keď je tma?“
Ide sa spať. A kým my budeme spať, naša zem sa nezastaví. Tá nikdy nespí. Musí sa točiť, či sa jej to páči alebo nie. Lebo po každej noci musí prísť nový deň. A večer si opäť môžeme sadnúť na verandu, pozerať sa na hviezdnu oblohu a rozprávať si ďalšie zaujímavé príbehy.

12 11. The end Zdroje-Internet www.google.sk -vesmírne objavy
-Mikuláš Koperník -Zem je guľatá


Stáhnout ppt "Naša Zem Martina Augustínová 1.A 2005/2006."

Podobné prezentace


Reklamy Google