Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tiskárny Jehličková a Inkoustová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tiskárny Jehličková a Inkoustová"— Transkript prezentace:

1 Tiskárny Jehličková a Inkoustová
Michaela Babková 1. A

2 Informace o tiskárnách
Počítačová tiskárna je periferní výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium. Tiskárnu připojujeme k počítači pomocí USB, ale může fungovat i samostatně a to pomocí Wi-Fi nebo Bluetooth. Tiskárna je jedním ze základních požadavků na textový editor, tabulkový procesor či jiný program podobného charakteru je možnost vytisknout výsledný dokument na papír. V současné době je na trhu k dispozici obrovské množství typů tiskáren, přičemž pro běžné uživatele se mezi nejrozšířenější řadí tiskárny inkoustové, laserové a LED tiskárny. Pro některé účely se ještě používají i tiskárny jehličkové (v účetních provozech, statistice), v běžné administrativě však zřídka. Každý typ tiskárny má své výhody a nevýhody.

3 Historie První pokusy o digitální tisk začaly pochopitelně s nástupem prvních počítačů. Historicky první tiskárnou, o které se už nechá tvrdit že tiskla digitálně, byla jehličková tiskárna LA30. Tato tiskárna tiskla 30 znaků za sekundu a byla uvedena na trh v roce 1970 firmou Digital Equipment Corporation v Maynardu, Massachusetts. Snaha nahradit ne příliš kvalitní jehličkové tiskárny inkoustovými tiskárnami začala už od 70. let. V té době byl ovšem s inkoustovým tiskem ještě značný problém, který se vyřešil až s pokrokem výrobních technologií. Počátkem 90. let se kvalita a cena inkoustových tiskáren dostaly na takovou úroveň, že se staly, i díky barevnému tisku, na celém světě velmi oblíbené a vyhledávané a to jak v domácím, tak i kancelářském využití. V dnešní době se digitální tisk ve většině případů již provádí na bázi laserového tisku pomocí suchých tonerů, které vyrábějí téměř všichni velcí výrobci domácích a kancelářských zařízení.

4 Jehličkové tiskárny Jehličkové tiskárny se již moc nevyužívají, neboť kvalitou tisku nemůžou konkurovat inkoustovým nebo laserovým tiskárnám. Dnes je můžeme najít v zařízeních jako jsou pokladny, bankomaty, nebo prodejní terminály. Jsou více odolné vůči teplotě a špatným provozním podmínkám, a tak je můžeme najít v mnoha průmyslových zařízeních. Výhody: Tyto tiskárny mají velmi nízké náklady na tisk a další výhodou je, že tisková páska se opotřebovává postupně a nedojde najednou. Stejně tak je často používán "nekonečný" papír s boční perforací, který může být tenčí (a tím i levnější) a jeho vedení tiskárnou je spolehlivější. Také umí tisknout na traktorový papír, což je nekonečný s perforovanými okraji). Nevýhody: Většinou dosti hlučné a pomalé, lze tisknout jen grafiku s nízkým rozlišením a omezenou paletou barev, velice náchylné k ohnutí jehliček.

5 Druhy jehličkových tiskáren
1 jehličkové a 2 jehličkové: technické rarity vyráběno svého času v ČSSR 7 jehličkové: poskytují tisk s velmi nízkou kvalitou a jsou používány pouze ve speciálních případech, kde na kvalitu tisku nejsou kladeny téměř žádné nároky 9 jehličkové: dovolují tisk v režimu NLQ (Near Letter Quality). Tento režim svou kvalitou tisku odpovídá přibližně kvalitě elektrického psacího stroje. Tyto tiskárny jsou vhodné pro tisky výpisů programů a pro tisk dokumentů, na jejichž kvalitě příliš nezáleží. 24 jehličkové: V roce 1980 zvýšili výrobci počet jehliček až na 24. Zvýšení počtu bylo nezbytné kvůli obchodu na asijských trzích a nečitelnosti znakového písma. Tyto tiskárny umožňují kvalitnější tzv. LQ (Letter Quality) režim tisku. V porovnání se staršími modely s menším počtem jehliček je tisk rychlejší a kvalita tisku vyšší.

6 Obrázky jehličkových tiskáren

7 Jak fungují jehličkové tiskárny
Tyto tiskárny používají k tisku tiskovou hlavu, která se pohybuje ze strany na stranu po listu papíru a přes barvící pásku naplněnou inkoustem se na papír otisknou jemné body. Vytištěný dokument je tvořen mnoha miniaturními body. Z těch se následně skládají písmena a obrázky. Lze si to také představit jako klasický psací stroj ovšem s tím rozdílem, že si můžeme vybírat různé druhy písma, nebo popřípadě tisknout obrázky. Vzhledem k tomu, že se při tisku využívá mechanického tlaku, tak tyto tiskárny mohou vytvářet kopii průpisem (tzv. přes kopírák).

8 Inkoustové tiskárny V současné době se jedná o velmi oblíbený typ tiskáren. Používá se v domácnostech a firmách. Výhody: Klidnější provoz, jemnější tisk , kvalitní fotografický tisk, černobílý i barevný tisk, hladší detaily, relativně nízká pořizovací cena a další. Nevýhody: Inkoust je často velmi drahý, trysky jsou náchylné k ucpání uschlým inkoustem, inkoustový potisk je rozpustný ve vodě a proto je třeba chránit dokumenty před každou kapkou, životnost inkoustů je časově omezená neboť časem vyblednou.

9 Druhy inkoustových tiskáren
Termální inkoustové tiskárny: V termální inkoustové tiskárně pracuje tisková hlava s tepelnými tělísky zahřívajícími inkoust. Při zahřátí vznikne v trysce bublina, která způsobí vymrštění inkoustové kapky na papír. Piezoelektrické inkoustové tiskárny: Tisková hlava v tiskárně pracuje s piezoelektrickými krystaly, což jsou vlastně destičky schopné měnit svůj tvar. Trysky jsou uloženy v komůrkách z piezoelektrických krystalů. Tyto komůrky jsou roztahovány a zužovány a tryska podle toho vystřikuje inkoust. Voskové inkoustové tiskárny: Způsob tisku se podobá tisku termální inkoustové tiskárny, rozdíl je však v inkoustu. Ve voskových inkoustových tiskárnách je místo tekutého inkoustu užíván speciální vosk (bývá také nazýván tuhý inkoust). Tiskárny se liší i tím, že dokáží namíchat potřebnou barvu bodu i bez nutnosti překrývání rastrů. Tisk je kvalitnější a také podání barev je živější.

10 Obrázky inkoustových tiskáren

11 Druhy inkoustu Homogenní inkoust: Tento inkoust je ředitelný vodou, což mu umožňuje nasáknutí do papíru. Potisk je tak odolnější proti vnějším vlivům. Pigmentový inkoust: Naproti tomu tento inkoust obsahuje nerozpustné částice, které zůstávají na povrchu papíru. Tento typ inkoustu je nejvhodnější pro tisk textu a to proto, že vytváří dobře čitelné ostré hrany.

12 Jak fungují inkoustové tiskárny
Princip tisku je založen na tom, že inkoust je na papír vymršťován velkou rychlostí v podobě kapek o velikosti 35 pl (pikolitr). Objem kapek má na kvalitu tisku velký vliv. Některé tiskárny mají funkci měnitelného objemu kapek. Rychlost kapek se pohybuje mezi 50 a 100 km/h, vzdálenost mezi listem papíru a tiskovou je zhruba 1 mm.

13 Zdroje Wikipedie S POČÍTAČEM nejen K MATURITĚ


Stáhnout ppt "Tiskárny Jehličková a Inkoustová"

Podobné prezentace


Reklamy Google