Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilIvona Vondráčková
3
Plzeňské pivo…
4
Groll ovšem nepočítal se specifiky místních surovin měkká plzeňská voda, žatecký chmel a světlejší slad připravovaný anglickou technologií. Díky těmto surovinám vyrobil první várku 5. řína 1842 a vytvořil tak zcela nové originální pivo jasně zlatavé barvy. Sklidil s ním značný úspěch a receptura se velmi rychle ujala.
5
Plzeňské pivo… Říká se, že Groll záměrně udělal chybu v technologickém postupu, aniž by dopředu znal výsledek – vařil podkvasené bavorské pivo, ale z odlišných českých surovin. První várka byla naražena 11. listopadu a ač nedopadla úplně dle očekávání, sklidila v hostincích „U bílé růže“ a „U zlatého orla“ na plzeňském náměstí veliký úspěch. Plzeňský kronikář poznamenal: „Jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí, při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek.“
6
Plzeňské pivo… Industrializace a s tím související rozvoj dopravy v 19. století významně napomohl rozšíření plzeňského piva. V roce 1853 se točilo již v 35 pražských hostincích, v roce 1856 se dostalo do Vídně a roku 1862 bylo možno napít se jej až v Paříži. Obchodní úspěch vedl k vytvoření ochranné známky Pilsner Bier registrované 1. března 1859 u Obchodní a živnostenské komory v Plzni, a později v roce 1898 Prazdroj - Urquell (dnes Pilsner Urquell ).
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.