Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cestovní ruch v České republice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cestovní ruch v České republice"— Transkript prezentace:

1 Cestovní ruch v České republice

2 Cestovní ruch a ekonomika ČR
CR je jedním z nejvýznamnějších odvětví národního hospodářství České republiky Dvě základní období: V 90. let minulého století docházelo k postupnému nárůstu devizových příjmu z cestovního ruchu. Konec 90. let 20. století byl ve znamení negativního vývoje devizových příjmů z cestovního ruchu Ćeské republiky. Svou roli zde sehrály záplavy na Moravě, zasedání Mezinárodního měnového fondu a Skupiny Světové banky v Praze, zasedání NATO v Praze, hrozba teroristických útoku ve světe a další záplavy, které rovnež ovlivnily cestovní ruch v Praze.

3 Začátek nového století přinesl očekávaný obrat ve vývoji devizových příjmu z cestovního ruchu, i když ješte s lokálními výkyvy. V roce 2003 dosáhly devizové příjmy z cestovního ruchu 3,6 mld. USD. To znamená nárůst o 20 % oproti roku Od roku 2003 se devizové příjmy z cestovního ruchu vyvíjí pozitivně a v roce 2005 dosáhly hodnoty 4,6 mld. USD. Na růst má také vliv posilování Kč vůči USD.

4

5

6 V roce 2000 došlo podle údaju k významnému v poklesu, že se konalo nekolik významných akcí, o nichž se předpokládalo, že přisp´ějí ke zvýšení návštěvnosti (např. Praha - evropské město kultury či výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky apod.) Útlumy CR: 11. září 2001 New York, srpen 2002 povodně, 2003 válečný konflikt v Iráku, nemoc SARS a přetrvávající slabá ekonomika.

7

8

9

10

11


Stáhnout ppt "Cestovní ruch v České republice"

Podobné prezentace


Reklamy Google