Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Člověk a jeho svět/Vlastivěda
Autor Mgr. Hana Koudelková Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a jeho svět/Vlastivěda Třída: V. Datum tvorby: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: čeština Název DUM VY_32_INOVACE_ČS.5.19 Téma Česká republika Klíčová slova Terezín,Most,Tiské stěny,Ústí nad Labem

3 ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 5. Pomůcky: - Inovace: Materiál podporuje aktivní opakování učiva s užitím interaktivní tabule, samostatné vyhledávání informací. Metodické pokyny: Str.1-4, žáci na základě informací a fotografií určují daná místa. Str.5,12,16 - žáci skládají správný název z písmen. Kliknutím se postupně buď jednotlivá písmena nebo celý název. Žáci hledají fotografie a další informace o daných místech. Očekávaný výstup: Žák si procvičil a rozšířil své znalosti o severozápadních Čechách.

4 Kam na výlet v severozápadních Čechách

5 1. Které město bylo již založeno jako pevnost a během II.světové války zde bylo židovské ghetto a věznice?

6 2. Obr.č.1

7 Jedná se o pevnostní město.
3. Jedná se o pevnostní město. Nachází se asi 3 km jihovýchodně od Litoměřic. Leží na řece Ohři nedaleko jejího soutoku s Labem. Město leží na obou stranách řeky, která je rozděluje na Malou a Velkou pevnost.

8 Pevnost byla založena roku 1780 Josefem II.
4. Pevnost byla založena roku 1780 Josefem II. Jméno městu císař udělil na počest své matky císařovny Marie Terezie. Účelem pevnosti bylo chránit Čechy před Pruskem v 18. století . Na stavbě pevnosti pracovalo přibližně 15 tisíc lidí. Je zde rozsáhlý systém podzemních chodeb dosahující přibližně délky 30 kilometrů. Během II. světové války Velká pevnost sloužila jako židovské ghetto, Malá pevnost jako věznice pražského gestapa.

9 Najdi fotografie a další informace o tomto městě.
5. T N TEREZÍN Najdi fotografie a další informace o tomto městě.

10 6. Pro které město je typická těžba uhlí a známou událostí je stěhování kostela, právě z důvodu postupující těžby uhlí ?

11 Kopec Široký vrch – leží ve městě.
7. Obr.č.2

12 8. První historické zmínky o osídlení místa, na kterém dnes stojí toto město, pocházejí z Kosmovy kroniky české z 10. století. Přes místní močálovitou krajinu vedla údajně stezka po dřevěných mostech.

13 MOST 9. Rozvoj města začal, když byly v jeho okolí objeveny obrovské zásoby uhlí. Roku 1870 byla do města přivedena železnice, byl postaven cukrovar, porcelánka, ocelárna, pivovar, městské muzeum. V roce 1895 bylo město zasaženo přírodní katastrofou – kuřavkou (tekutými písky). Pod zem se propadlo několik domů .

14 10. Jak se nazývá skalní oblast tvořená pískovci poblíž obce Tisá ( na Děčínsku )?

15 Oblast leží v nejzápadnější části Labských pískovců.
11. Oblast leží v nejzápadnější části Labských pískovců. Jednotlivé pískovcové vrcholky se tyčí do výše 70 metrů. Tato oblast vznikla přibližně před miliony let v období druhohor na dně moře , kde se postupně uložilo několik vrstev písčitých usazenin. Jejich postupným zpevněním vznikl pískovec. Skalní města a skalní věže vznikly erozí větru, Slunce, stromů a deště.

16 Najdi fotografie a další informace o této oblasti.
12. T I S K É S T Ě N Y

17 Které město se nachází na soutoku řek Labe a Bíliny?
13. Které město se nachází na soutoku řek Labe a Bíliny?

18 V 10.století zde bylo opevněné hradiště.
14. V 10.století zde bylo opevněné hradiště. Kolem roku 1620 zde založil český král Přemysl Otakar II.královské město. Od druhé poloviny 19.století se pro město stal typický chemický a hutní průmysl. Je zde ale i mnoho památek, například gotický kostel. Můžeme zde navštívit rozhlednu, muzeum nebo zoologickou zahradu.

19 15. Obr.č.3

20 16. Ú - - Í N - D L M ÚSTÍ NAD LABEM

21 Citace a Zdroj: 19. Soubor:Terezin CZ Resurrection church as seen from Havlicek Str 676.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Siroky vrch Most.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Usti skala.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mrg.Hana Koudelková


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google