Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KLUB ČESKÝCH TURISTŮ odbor 1.brněnská Klikej

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KLUB ČESKÝCH TURISTŮ odbor 1.brněnská Klikej"— Transkript prezentace:

1 KLUB ČESKÝCH TURISTŮ odbor 1.brněnská Klikej
nabízí ubytování na turistické chatě u obce MENGUSOVCE v podhůří Vysokých Tater Klikej

2 50let chaty KČT,odboru 1. brněnská
ve Vysokých Tatrách historie V roce 1968 byl zahájen provoz na turistické chatě v obci Mengusovce na Slovensku. Na svědomí tuto událost měli turisté z odboru KČT 1. brněnská. Členové tehdejší turistiky obhospodařovali dlouhá léta stanovou základnu u Jamského plesa pod Kriváněm. Základna však byla umístěna hluboko v TANAPu a ochranáři měli čím dál větší výhrady k jejímu provozu, až nakonec došlo k úplnému zákazu. Tatry však byly neodmyslitelnou láskou všech a tak se usilovně hledalo náhradní řešení. Po mnoha jednáních se nakonec podařilo koupit u obce Mengusovce domek se zahradou, který se stal základnou našich aktivit. Dnes již nepochopitelnou intenzivní dobrovolnou prací se podařilo v krátké době zprovoznit domek, ve kterém byla umístěna kuchyně a pokoje, vybudovat sociální zázemí a na zahradě postavit 20 stanů. Po několika letech i tento provoz musel být ukončen. Nastal proto nový stavební ruch. Přestože Mengusovce jsou od Brna dosti vzdálené, tak se ruce dobrovolných brigádníků nezastavily. Opět vlastními silami byla budova přebudována na turistickou ubytovnu. Počet odpracovaných hodin bez nároků na odměnu je nepředstavitelný. A v podstatě dobrovolná práce přetrvává i do dnešních dnů na každoroční údržbě, zvelebování i zajištění příjemného pobytu pro návštěvníky.

3 Umístění turistické chaty Mengusovce je ideální
Umístění turistické chaty Mengusovce je ideální. Na mapě ji najdete na souřadnicích: N 49° ´, E 20° ´. Stojí asi 500 m na louce za obcí. Výhodou je blízkost autobusové zastávky, odkud je přímé spojení na Vyšné Hágy, Štrbské pleso a do Popradu. Mengusovce jsou jednou ze vstupních bran do Vysokých Tater. Z Hágů se električkou dostanete na Štrbské pleso, do Starého Smokovce a do Tatranské Lomnice. Provoz je zajišťován jen v letních měsících (červen až srpen, eventuelně září).

4 Co může být krásnějšího, než když ráno po probuzení přímo z okna pokoje, nebo z přilehlé zahrady máte jedinečný pohled na Gerlach. Můžete vidět i Kriváň a na druhé straně i Slavkovský štít. Místo je ideálním výchozím místem pro výlety do Vysokých i Nízkých Tater, ale i na Liptovské hole, do Roháčů, do Slovenského ráje. Můžete navštívit Spiš, Levoču, Červený klášter, Dunajec a mnoho dalších krásných míst. Oddychnout si pak můžete v aqaparku v Popradě nebo v termálních bazénech ve Vrbovém.

5 pobyt na této chatě je pohodový,
přístřešek umožňuje příjemné posezení jak na jídlo tak i na kávičku

6 společná vybavená jídelna a kuchyň pro rychlou přípravu jídel

7 zrekonstruované sociální zázemí zvlášť pro muže a pro ženy

8 k ubytování nabízíme až 28 lůžek v 1 až 5 lůžkových pokojích
(čtyři 4 lůžkové pokoje, jeden 5ti lůžkový, jeden 3 lůžkový, jeden 2 lůžkový a dva jednolůžkové s přistýlkou)

9 Kolem chaty je velká oplocená zahrada s možností parkování.
V obci Mengusovce (cca 1 km od chaty) je obchod, pošta, hospoda (kde se ale nevaří). V obci Štola (cca 1,5 km od chaty) je obchod a hospoda kde se i vaří.

10

11 ráno na zahradě u chaty

12 Kriváň při západu slunce

13 Malá Studená dolina cestou na Téryho chatu

14 Téryho chata

15 pozdní večer u plesa na Téryho chatě

16 Priečné sedlo cestou z Téryho na Zbojnickou chatu

17 Zbojnická chata

18 pohled ze zahrady na Vysoké Tatry se sněhovým popraškem

19 pohled z Ostrvy na Popradské pleso

20 Kontakty Byli bychom velmi rádi, kdyby se opět zvýšil zájem členů KČT, ale i KST o tuto lokalitu. A to proto, že Vysoké Tatry jsou velmi atraktivní hory, kde se cítíme opravdu jako doma. Přijeďte, vyzkoušejte, uvidíte a určitě si odvezete nezapomenutelné zážitky z horského prostředí i krásných túr po Vysokých Tatrách. Potom se zajisté budete rádi vracet na tato místa. Další informace o našem odboru KČT a kontakty naleznete na našich webových stránkách: nebo


Stáhnout ppt "KLUB ČESKÝCH TURISTŮ odbor 1.brněnská Klikej"

Podobné prezentace


Reklamy Google