Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak se rodí sněhové vločky ?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak se rodí sněhové vločky ?"— Transkript prezentace:

1 Jak se rodí sněhové vločky ?
Natálie Jermanová 2013 ©

2 Sněhová vločka Šesterečná soustava krystalů ledu
Přes všechnu svou krásu je vločka jen zmrzlý kus vody. Je až neuvěřitelné, co všechno dokáže voda vytvořit. Myslíte si, že všechny vločky na světě jsou stejné ? Není tomu tak. Každá vločka je originál. Základ ale mají všechny stejný – krystal ledu s názvem Ih (I jako jedna a h jako hexagonální). Tvar tohoto základního krystalu si můžeme představit jako odříznutou placičku z tužky. Šesterečná soustava krystalů ledu

3 Jak vzniká ? Vločka nevzniká pouhým zmrznutím vody, nýbrž namrzáním vodní páry. V ovzduší vznikne nasycená pára. Difúzí se tato pára šíří dolů, kde je chladný vzduch. Tady se díky poklesu teploty pod nulu pára stává přesycenou a je krystalizuje okolo zrnek prachu, které ve vzduchu poletují. Potom už nás konečně může výsledná vločka navštívit.

4 Růst

5 Některé typy vloček Sněhová vločka pod mikroskopem

6 Nepovedené vločky

7 Kalifornský designér vloček
Vločky si můžete také vypěstovat v laboratoři, stejně jako Kenneth Libbrecht z Technologického institutu v Pasadeně ve Kalifornii. Jeho „vločkostroj“ je velmi jednoduché zařízení. Návod na domácí vločkostroj si ukážeme v dalším článku .


Stáhnout ppt "Jak se rodí sněhové vločky ?"

Podobné prezentace


Reklamy Google