Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012"— Transkript prezentace:

1 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560,Svoboda n. Úpou, okres Trutnov
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1 PRV1,2_13 Téma: Kachna divoká Ročník: 1. a 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 anotace: Materiál slouží k procvičování čtení s porozuměním v hodinách prvouky ve věku 6 až 8 let. Lze ho využít jako motivační, výkladový nebo opakovací. Je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo na folii. Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka. Slouží jako doplněk k výuce o volně žijících zvířatech prostřednictvím vlastního čtení.

3 kachna divoká obr. 1 obr. 2 Kachny stejně jako husy a labutě patří mezi vodní ptáky. S kachnou divokou se setkáme téměř všude. Samice má hnědé kropenaté peří a hnědý zobák. Kačer je naopak nápadně pestře zbarvený. Popiš, jak vypadá kačer.

4 jak žijí ? Kachny si staví hnízda na vyvýšeném místě nedaleko břehu řeky, rybníka nebo jezera. O mláďata se stará pouze samice. Brzy po vylíhnutí si už sama hledají potravu ve vodě. Některé kachny odlétají na zimu do teplých krajin. Jiné zůstávají i přes zimu. Lidé jim pak pomáhají a krmí je. obr. 3 Kachňata v hnízdě těsně po vylíhnutí.

5 čím se živí ? Přes den si kachny hledají potravu zobákem na hladině nebo na dně vody. Vroubkovaným zobákem cedí semena, vodní hmyz, červy a vodní rostliny. V noci zalétají kachny do polí, kde žerou obilí, semena a trávu. obr. 4 Kachny loví tak, že ponoří hlavu pod vodu a zadeček jim trčí nad hladinou. Říkáme, že„panáčkují“. obr. 5

6 plovací blány a peří Plovací blána je kůže natažená mezi prsty. Mívají je živočichové žijící ve vodě. Blány usnadňují plavání a pohyb v měkkém bahně. Plovací blány na nohou racka. obr. 6 Všichni vodní ptáci se velmi pečlivě starají o své peří, aby se nepromáčelo. Jistě znáte slovo peřina. Dříve lidé dávali kachní a husí peří do polštářů a přikrývek. Byly lehké, nadýchané a pěkně hřály.

7 otázky: Kde můžeme kachny spatřit? Jsou samec a samice stejní?
Téměř všude u řek a rybníků. Kde můžeme kachny spatřit? Jsou samec a samice stejní? Kde si staví svá hnízda? Čím se živí? Jak získávají potravu? Kde přečkávají zimu? Nejsou. Samec má pestré peří. Na vyvýšeném místě u řek a rybníků. Ve vodě loví vodní hmyz a červy. Na zemi hledá semena. Přes den loví ve vodě, v noci létají na pole a louky. Někteří odlétají do teplých krajin, jiní zůstávají přes zimu u nás.

8 použitý materiál: Obrázek č. 1 - SOASTA, Anton Holmquist. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: . Obrázek č. 2 - LUPIN FROM EN.WIKIPEDIA.ORG. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obrázek č. 3 - M.BUSCHMANN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 4 - KIM. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obrázek č. 5 - JASTROW. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obrázek č. 6 - FCB981. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012"

Podobné prezentace


Reklamy Google