Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím ICT Tematický okruh: Ekonomické předměty Název materiálu: Úloha podnikatele ve svém podniku Číslo materiálu: VY_32_Inovace výuky_6.C_EP_05/20 Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: Všechny neocitované myšlenky patří autorovi.

2 Anotace Úloha podnikatele ve svém podniku
Téma se zabývá komplexní úlohou podnikatele v živnostenském podniku, ukazuje, jak složitá je jeho úloha ve formě „One man business“.

3 Úloha podnikatele ve svém podniku (start up)
Podnikatelský plán stejně jako záměry podnikatele jsou unikátní, nikdy nejsou stejné.

4 Podnikatelský plán Stejně tak dva PP nejsou stejné. PP živnosti může být složitý a PP a.s. jednoduchý a naopak. Značně závisí na tom, jakou činností se podnik zabývá (tj. co podnikatel ovládá nejlépe, výroba nebo služby, v jakém rozsahu, jakou vidí budoucnost…)

5 Podnik je podnikatel Podnikatel je: výkonný vedoucí, plánovač, nejlepší zaměstnanec…graf: svět podnikatele. Je plně zaměstnán řešením každodenních problémů. Obvykle se to vydrží 2 roky. S růstem podniku se jeho úloha mění, jinak dojde ke kolapsu.

6 Růst podniku Pozor: kdo neroste, má v budoucnosti velké problémy s udržením se na trhu (protože ostatní rostou zatím na váš úkor). Růst podniku zároveň hlídá tyto oblasti: cash-flow (dostatek hotovosti ?) výroba (snižujete náklady a zvyšujete kvalitu?) kvalita (uplatňujete důsledně TQM?) dodávky (jejich okamžitost zákazníkům)

7 Fáze rozvoje podniku: Založení (co…………………………………….?)
Přežívání (také co……………………………?) Růst = změna (čeho………………………..?) Zralost (znaky………………………………..?)

8 Rychlý růst podniku Je nebezpečný, i když vypadá lákavě. Také říkáme „přehřátí podnikání“ (over trading). Může se objevit v každém stadiu. Znamená nárůst aktivit a jejich nezvládnutí (nadpočet zakázek, porucha toku materiálu, neschopnost personálu, odpadnutí zákazníků…) Zachovejte selský rozum, podpořte jej vědeckým přístupem.

9 Turnaround Také patří do růstu podniku ! Často je to jediné východisko, plánujte jej obezřetně, správně jej načasujte a rychle, důsledně proveďte ! Nezapomeňte: Turnaround můžete potřebovat i v životě, často je to jediné řešení, zásady zacházení jsou stejné.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google