Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROMOVÉ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROMOVÉ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."— Transkript prezentace:

1 ROMOVÉ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_13_ROMOVÉ Žák se dozví informace o Romech a jejich jazyku. Mgr. Monika Frolcová

2 Anotace: Žák se seznámí s romskou etnikou
Anotace: Žák se seznámí s romskou etnikou. Prohlédne si jejich národní symboly. Poslechne si jejich hymnu. Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Multikulturní výchova Druh učebního materiálu: prezentace Power Point

3 ROMOVÉ NEBOLI CIKÁNI Jsou to etnikum, jehož kořeny sahají do středověké Indie. Nejpočetnější skupinu tvoří v Evropě a to ve střední a východní Evropě. Romský jazyk je rozdělen do několika dialektů. Má celkem 2 miliony mluvčích.

4 NÁRODNÍ SYMBOLY Romská vlajka

5 http://vladimirjurik.bl og.sme.sk/c/151948/R omska-hymna.html
Romská hymna romská píseň Gejľem, gejľem známá též pod názvy Geľem, Geľem; Djelem, Djelem; Opre Roma; Romale, čhavale og.sme.sk/c/151948/R omska-hymna.html Jedna z mnoha variant romské hymny: Gejľom, gejľom Gejľom, gejľom, lungone dromenca, Malaďiľom bachtale Romenca. Aj, Romale, aj čhavale. Aj, Romale, aj čhavale. Aj, Romale, khatar tumen aven? Le čerenca, bachtale dromenca? The man esas bari famiľija, Murdardža la e kaľi legija. Aven manca sa lumjake Roma Kaj phuťile le Romenge droma. Ake vrjama – ušťi Rom akana Amen chuťaha the mišto keraha. Aj Romale, aj čhavale, Aj Romale, aj čhavale. Český překlad: Šel jsem, šel jsem Šel jsem, šel jsem, dlouhými cestami Potkal jsem se se šťastnými Romy. O, Romové, o děti, O, Romové, o děti, O, Romové, odkud přicházíte? Se stany, po šťastných cestách? I já jsem měl velkou rodinu. Zabila ji černá legie. Pojďte se mnou, Romové celého světa. Kde se otevřely cesty Romům. Teď je ta chvíle – povstaň člověče Vyskočíme a bude dobře. O, Romové, o děti, O, Romové, o děti.

6 JAZYK Romština, jazyk Romů, patří do indické skupiny indoárijských jazyků. Je rozdělena na 3 hlavní skupiny: evropská romština (muž = rom) domština (muž = dom, oblast dnešního Íránu) lomaverština (muž = lom, oblast Arménie) Má nesčetné dialekty (jen v Evropě je jich kolem 60)

7

8 Bibliografické citace
ADIJAPAN. Roma flag.svg [online]. 12.března [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < g.svg>. OLAHUS. Roma personalities.JPG [online]. 18.prosince [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < rsonalities.JPG>.


Stáhnout ppt "ROMOVÉ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google