Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_33_656

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_33_656"— Transkript prezentace:

1 Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_33_656
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_33_656 Projekt MŠMT EU peníze středním školám Název projektu školy ICT do života školy Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Sada 33 Anotace Uvedení do problematiky ICT a pojmů v informatice Klíčová slova Informatika, ICT, Byte a bit, binární kód a dvojková soustava, informace, data Předmět Informační a komunikační technologie Autor, spoluautor Ing. Jiří Soukup Jazyk Čeština Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůcky PC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, distanční samostudium, autoevaluační test Stupeň a typ vzdělávání Střední škola, učiliště Cílová skupina 1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřeby ano Zdroje Vlastní zdroje a seznam - viz poslední strana

2 Úvod do informatiky ICT – Je obor, který je zaměřen na vývoj a použití výpočetní a komunikační techniky v různých oblastech lidského života. Především se jedná o přenos a zpracování informací, prostřednictvím účelného využívání možností moderních technologií. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Zamysli se na téma reálného používání počítače a ICT v osobním, odborném - profesním a společenském životě (úřady, zaměstnání, …).

3 Úvod do informatiky – Informace - data
INFORMACE v ICT jsou považovaná za DATA v souvislosti s prací přístrojů: textová číselná grafická zvuková video řídící Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Jako přístroje a technologie pro práci s daty jsou nejčastěji považovány počítače, ale díky vývoji sem patří také mobilní a další technologie (mobily, tablety, e-booky, televizory, apod.) ? - ! Úkol: Na Internetu zjisti významový rozdíl mezi pojmy: Informace v matematice, v počítačové technice a ve společenských vědách.

4 Úvod do informatiky – kódování datových informací
Data jsou v podstatě jen jiný výraz pro informace. (platí pro ICT) Proces zpracování dat je to, co dělá počítač počítačem. Chceme-li v počítači například napsat nějaký text, vkládáme do něj data v podobě znaků, které musí být strojově – číslicově zpracovatelné, tedy upravené tak, aby s nimi rychle, spolehlivě a přesně mohly pracovat jednotlivé elektronické součásti výpočetní techniky. Pak hovoříme o kódech, kódové či znakové tabulce, tedy o tom, jak jsou data v číslicových počítačích zpracovávána, (binární kódování, dvojková matematická soustava). Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Úkol: V učebnici a na Internetu nalezni popis dvojkové a desítkové soustavy, vystihni podstatu použití (také v aplikaci OS Windows – Kalkulačka, lze nastavit práci v různých soustavách v zobrazení „vědeckém“)

5 Úvod do informatiky – proč „nuly“ a „jedničky“
Počítačové zpracování dat spočívá na principu pamatování elektrického náboje (napětí) nebo magnetismu apod., tedy hovoříme o práci nul a jedniček. (napětí není nebo je) Takto uložená data musí mít jasně definovanou podobu, proto využíváme tzv. dvojkovou soustavu (0/1), a mluvíme o bitech a bytech (čteme bit a bajt, značíme b a B). Pokud do počítače uložíme text, obrázek, zvuk či video, vždy se tato informace uloží v podobě takto zakódovaných dat. Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Poznámka: Stále může být ICT i na principu analogovém, ale výhody digitální práce jsou jednoznačné

6 Úvod do informatiky – bit a byte
BIT A BYTE – Základní jednotka informace pak je bit, který má hodnotu 1 nebo 0, a je tak nositelem pouze těchto dvou informací. Abychom mohli pracovat s větší informací, je nutné použít více bitů do informačního kódu. Bylo ustanoveno, že složením 8 bitů vnikne 1 byte. Do jednoho bytu je pak možné uložit jeden libovolný znak nebo číslo v rozmezí možností. Právě pomocí bytů (a odvozených jednotek) se měří kapacita (velikost) pamětí, paměťových médií, fotoaparátů, apod. 1 bit (b) 1 nebo 0 1 byte (B) bitů 1 kilobyte (kB) bytů 1 megabyte (GB) kilobytů 1 gigabyte (GB) megabytů Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Poznámka: Nalezni v učebnici a na Internetu několik příkladů kódování pro počítač a prozkoumej znakovou tabulku (např. typ písmena a jeho číselný kód)

7 Úvod do informatiky – binární (dvojkové) kódování
Ukázka binárního kódu pro informaci se 4 bity. (tzv. šířka informace) Tedy ve 4 bitovém kódu lze pracovat se 16 kódy (počet informací) 8 b = inf. jednotek 16 b = ( 65 tisíc ) 24 b = (16 milionů) 32 b = ( 4 miliardy) 64 b = inf. Kód 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 4. b 3. b 2. b 1. b 1 Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Poznámka: Nalezni v učebnici a na Internetu několik příkladů kódování pro počítač a prozkoumej znakovou tabulku (např. typ písmena a jeho číselný kód) ? - !

8 Úvod do informatiky – počítač – „písíčko“
OSOBNÍ POČÍTAČ -> Personal computer = PC (ang. = písí -> „písíčko“) je základní přístroj pro práci s informacemi, tedy získání a záznam, zpracování, uchování a vytváření informačních dat (texty, čísla, obrázky, zvuk i video). Počítač a každé moderní ICT zařízení se skládá z: vyrobených technických (pevných) částí = hardware (HW) a programů, které umožňují jeho práci = software (SW). Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! ? – Odpověz: Proč se technickým přístrojům a programům říká hardware a software?

9 Úvod do informatiky – inovace, nové, moderní
„Nový“ způsob práce s PC a informacemi se stal základem pro další vývoj, inovaci, modernizaci. ! Nový, moderní, současný, … systém je : určený daným, uvedeným letopočtem (rokem) (konkrétní) neudaný, tedy aktuální – současný v jakékoli době (filosoficky) Takto navyklý, moderní způsob práce s PC se od cca. r. 1990 do r rozšířil i do dalších přístrojů, např. tzv. chytré mobily - smartphone, dále do r „chytré“ Smart televize, do r nový „boom“ tabletů a odtud PadFone, nástup 2013 Mobilotablet, Phablet, … Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života ? - ! Úkol: Vyhledej a napiš vysvětlení uváděných názvů přístrojů ICT e-book, smartphone, smart TV, tablet, PadFone, Mobilotablet, Phabet

10 Úvod do informatiky - autotest
? – Autotest - Otázka – úkol – zamyšlení 1) Patří čtečky elektronických knih (e-book) mezi ICT prostředky? ano ne 2) V jaké číselné soustavě pracují technické prostředky ICT (většina)? 3) Jaký je v ICT vztah mezi bitem (b) a Bytem (B)? a: 2 b = 1 B b: 4 b = 1 B c: 8 b = 1 B d: 8 B = 1 b Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života 4) Co označuje zkratka ICT? Intelligent and Computer Technology Informacion and Communication Technology Informacion and Computer Technology Zamysli se, vyber správnou odpověď a potvrď ji kliknutím (V případě správné odpovědi jsi OK, pokud ne – vrátíš se pro zopakování látky) ? - !

11 ? - ! Úvod do informatiky Velmi správně, jde ti to, tedy chválím!
Doplnit do výkladu ukázky používání ICT v reálném prostředí lidského osobního, odborného a společenského života Doporučení v učení i do života: Každou informaci je dobré ověřit, a to i několikrát. ? - !

12 Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály Emotikony – kliparty programu MS Office: emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na Webové zdroje: výřez ukázky


Stáhnout ppt "Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_33_656"

Podobné prezentace


Reklamy Google