Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_18_CHUŤ TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA - CHUŤ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
2
ANOTACE Materiál slouží k výkladu o smyslové soustavě člověka, konkrétně o chuti. Na jednotlivých stranách jsou žáci seznámeni s touto problematikou. Na straně 5 je v obrázku jazyka umístěn odkaz na kde můžete shlédnout seriál Byl jednou jeden život – Ústa a zuby. Je opět možné seriál vůbec nepouštět nebo použít pouze část týkající se chutí (3:56 – 9:50) nebo naopak pro zopakování učiva o ústech a zubech pustit celý. Na straně 6 a 8 jsou pak do šipek vloženy odkazy na obrázky – chuťového pohárku a jazyka. Tento materiál je spíše výkladový.
3
CITACE Ilustrace: kliparty Microsoft Office
4
ZDROJE Přírodověda Učebnice pro 5. ročník - Člověk a jeho svět. 3. vyd. Praha: NOVÁ ŠKOLA, ISBN
5
SMYSLOVÁ SOUSTAVA CHUŤ
Lidské tělo SMYSLOVÁ SOUSTAVA CHUŤ
6
CHUŤ jeden z pěti smyslů orgánem chuti jsou chuťové pohárky na jazyku
7
Chuťové pohárky pokrývají celý povrch jazyka mají tvar soudečku
člověk jich má okolo děti mají více chuťových pohárků než dospělí (jídla se v dětství mohou zdát ostřejší, některá jídla dětem nechutnají a v dospělosti si je oblíbí)
8
Chutě chuťové pohárky rozlišují pouze čtyři základní chutě – slano, hořko, kyselo, sladko člověk vnímá více chutí, protože se tyto čtyři základní různě kombinují
9
Jazyk receptory vnímání chuti jsou na jazyku nerovnoměrně rozloženy
špičkou jazyka vnímáme především sladko, po stranách jazyka vnímáme slano a kyselo, hořké pak na temeni jazyka
10
ZDROJE ŽIVOT NA ZEMI – PŘÍRODOVĚDA pro 5. ročník ZŠ, prom. Biol. Helena Kholová, CSc., a kol., nakladatelství ALTER 2009 PŘÍRODOVĚDA – učebnice pro 5. ročník ZŠ – ČLOVĚK A JEHO SVĚT, nakladatelství Nová škola LIDSKÉ TĚLO, Steve Parker – z anglického originálu, nakladatelství SLOVART LIDSKÉ TĚLO, překlad z německého jazyka Jana Krausová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.