Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA"— Transkript prezentace:

1 SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
50. léta 20. století / 2. část ELVIS PRESLEY

2 ELVIS PRESLEY Název školy: Základní škola Francova Lhota
Autor: Mgr. Lada Martinková Datum: Ročník: 8. Tematická oblast: Světová populární a rocková hudba Název: VY_32_INOVACE_7_50. léta 20. století / 2. část – Elvis Presley Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák bude seznámen s nejvýraznější osobností 50. let 20. století z oblasti populární hudby – Elvisem Presleym. Očekávaný výstup: Žák bude schopen alespoň několika větami povyprávět o životě zpěváka a na základě poslechu rozpoznat Elvisův hudební projev. Žák bude znát nejznámější písně Elvise Presleyho. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

3 ELVIS PRESLEY

4 ELVIS PRESLEY

5 ELVIS PRESLEY ZÁKLADNÍ INFORMACE * 8. ledna 1935 Mississippi
+ 16. srpna 1977 Tennessee (42 let) rodné jméno: Elvis Aaron Presley přezdívka: Král Rock ‘n’ Rollu povolání: zpěvák, herec nástroje: kytara, piano hlasový obor: baryton (střední mužský hlas) žánry: Rock ‘n’ roll, Blues rock, Country

6 ELVIS PRESLEY Elvis Presley se narodil do rodiny hluboce věřící, ovšem také nepříliš majetné. Přišel na svět se jako dvojče, ale jeho bratr se narodil mrtvý. Jeho otec často střídal zaměstnání a nešel svému synovi zrovna příkladem. Matka zase velmi špatně skrývala zálibu v alkoholu. Když Elvis nastoupil do školy, byl žákem velmi tichým a stydlivým.

7 ELVIS PRESLEY Již ve škole pro něj byla příznačná láska ke kovbojům a k výstřednímu oblečení. Počátky jeho pěvecké kariéry byly ovlivněny náboženskými písněmi. Hudba pro Elvise znamenala všechno, stala se jeho životní láskou. Měl velký cit pro muziku. Věci odposlouchával a poté je přetvářel k obrazu svému. Jeho hlas byl mimořádný!

8 ELVIS PRESLEY Presleyho kariéra začala v jednom nahrávacím studiu, kdy si jeho hlasu všimnul tamní šéf . Presley se dostal brzy do podvědomí veřejnosti, stal se milionářem a idolem všech žen. Elvis začal dobývat Ameriku! Rok 1956 vešel do historie jako ROK ELVISE PRESLEYHO.

9 ELVIS PRESLEY Presley měl vždy velmi zvláštní styl vystupování. Černoši ho dokonce vinili z rasismu a jeho taneční kreace byly považovány za „striptýz bez svlékání“ až „sexuální sebeuspokojování na jevišti“. Po roce 1958 přišlo období poklesu – úmrtí matky Elvise, vojna, skepse, stres z pracovního vytížení, rozvod s první ženou (narodila se jim dcera Lisa).

10 ELVIS PRESLEY

11 ELVIS PRESLEY

12 ELVIS PRESLEY Po rozpadu manželství Presley ještě více propadal drogám, hubnul a také se poprvé předávkoval léky na spaní, kdy na tři dny upadl do komatu. I když se mu nevedlo špatně, už to nebyl ten Elvis z 50. let. Elvis byl svou snoubenkou nalezen mrtev v koupelně ve své vile.

13 ELVIS PRESLEY

14 TVORBA ELVISE PRESLEYHO
ELVIS PRESLEY TVORBA ELVISE PRESLEYHO Love Me Tender Úkol: Nácvik písně Pár havraních copánků i Love Me Tender. 2. Loving You 3. Jailhouse Rock 4. Always On My Mind 5. My Way

15 ELVIS PRESLEY Vlastnoruční podpis Elvise Presleyho

16 ELVIS PRESLEY Obrázky: Dostupné na Google na www: < < < < < < Videa: Dostupná na Youtube na www: < < < < <


Stáhnout ppt "SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google