Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ptáci na rybnících a v jejich okolí Znáte některé ptáky z okolí rybníka? Proč mnoho ptáků žije na rybnících a v jejich okolí? Odpověď: Hledají zde.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ptáci na rybnících a v jejich okolí Znáte některé ptáky z okolí rybníka? Proč mnoho ptáků žije na rybnících a v jejich okolí? Odpověď: Hledají zde."— Transkript prezentace:

1

2

3 Ptáci na rybnících a v jejich okolí

4 Znáte některé ptáky z okolí rybníka?
Proč mnoho ptáků žije na rybnících a v jejich okolí? Odpověď: Hledají zde potravu, úkryt. kachna čáp labuť

5 Víš jak jsou ptáci přizpůsobeni pohybu na vodní hladině?
Odpověď: Mají nesmáčivé peří, protože si na ně roztírají tuk z tukové žlázy nad ocasem. Mají různě utvářené plovací blány a lemy na nohách. Někteří mají dlouhé končetiny (brodění ve vodě).

6 Prohlédni si v učebnici na str. 90 potápku
roháče a poláka velkého a zjisti, čím se liší jejich končetiny. Odpověď: Potápka roháč má končetiny s větší plochou plovacích blan a má je umístěné hodně vzadu. Polák velký má menší plochu plovacích blan a končetiny umístěné více pod tělem.

7 Potápiví ptáci mají větší hmotnost, hůře
chodí po souši, těžce vzlétají, při nebezpečí se potápějí. Plavaví ptáci mají menší hmotnost těla, dobře chodí po souši, výborně létají. Video: kachna divoká Video: potápka roháč

8 ÚKOL: Najdi v učebnici příklady potápivých a plavavých druhů ptáků. Kontrola: Potápiví ptáci: např. lyska černá, potápka roháč, potápka rudokrká Plavaví ptáci: např.čírka obecná, kachna divoká, husa velká

9 Vrubozobí ptáci vroubky na zobáku plovací blány
mastné peří (tuková žláza) nekrmiví Zástupci: kachna divoká labuť velká husa velká

10 Brodiví ptáci dlouhé tenké nohy dlouhý zobák krmiví Zástupci: čáp bílý
volavka popelavá

11 Vyhledej v učebnici na str. 89- 91 další
Úkol: Vyhledej v učebnici na str další příklady vodních ptáků, zařaď je do skupin. Kteří z nich jsou chránění? Kontrola: Chřástal vodní – krátkokřídlí Moták pochop – dravci Racek chechtavý – dlouhokřídlí Rákosník zpěvný – pěvci Potápka roháč – potápky Konipas bílý - pěvci všichni jsou chráněni

12 Citace Video odkazy: Ilustrace:


Stáhnout ppt "Ptáci na rybnících a v jejich okolí Znáte některé ptáky z okolí rybníka? Proč mnoho ptáků žije na rybnících a v jejich okolí? Odpověď: Hledají zde."

Podobné prezentace


Reklamy Google