Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KVETOUCÍ BYLINY PODZIMNÍHO ASPEKTU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KVETOUCÍ BYLINY PODZIMNÍHO ASPEKTU"— Transkript prezentace:

1 KVETOUCÍ BYLINY PODZIMNÍHO ASPEKTU
Prezentace pro Seminář z přírodopisu

2 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_02_SPř Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Seminář z přírodopisu - Kvetoucí byliny podzimního aspektu v okolí školy Anotace: Prezentace, sloužící k vysvětlení postupu práce na fotoalbu podzimních kvetoucích bylin v okolí naší školy. Datum dokončení:

3 Pokyny k tvorbě fotoalba
Vydejte se s digitálním fotoaparátem (pokud možno s funkcí makro) pořídit fotografie podzimních planě rostoucích kvetoucích bylin. Rostliny fotografujte v jejich přirozeném prostředí, zhotovte i detaily květů, listů, stonků, plodů. Zhotovte raději více snímků, vyberete ty nejlepší. Při práci v terénu si zapisujte jména rostlin, které si určíme. Ve škole vytvořte malé skupinky a zpracujte vlastní databázi nejlepších fotografií. Vyberte a pojmenujte rostliny zastupující alespoň pět čeledí. Začněte s tvorbou společné prezentace v programu PowerPoint.

4 Kritéria pro tvorbu prezentací
Titulní snímek ponese název: Fotoalbum kvetoucích podzimních bylin, jména všech členů skupiny, datum dokončení prezentace. Jednoduché pozadí, čitelný typ a barva písma bez animací, časování a nadbytku barev. Každá čeleď má samostatný snímek, kde budou popsány charakteristické vlastnosti každé čeledi. Každý druh rostliny jeden celkový snímek, celé české jméno, místo a datum vyfocení. Na dalších snímcích detaily květů, listů, stonků, či plodů s popisem charakteristických vlastností pro danou rostlinu. Pokud je rostlina léčivá, jedovatá, či jinak zajímavá, uveďte to.

5 Čeho se vyvarovat, na co si dát pozor?

6 Tento snímek knotovky bílé je nevhodný, v pozadí je vidět mnoho dalších rostlin, není jasné, na co se má divák zaměřit.

7 Toto je vhodnější snímek lopuchu plstnatého, ale co ten stín?

8 Vhodný detail květenství lopuchu plstnatého ukazuje typický zákrov i trubkovité květy.

9 Detail květu čekanky obecné je nepoužitelný, protože je rozmazaný.

10 Detail květu kakostu lučního by bylo vhodné doplnit ještě pohledem na spodní stranu květu.

11 Vyberte také vhodnou fotografii detailu listu – sléz přehlížený.

12 V této roční době můžete pořídit i fotografii plodů – sléz přehlížený.

13 Pro čeleď hluchavkovitých je charakteristická čtyřhranná lodyha a vstřícné listy – hluchavka nachová. Obrázek by ale měl být před použitím oříznutý.

14 A nyní …. S chutí do práce. Ověřte si správnost určení rostliny v terénu podle literatury. Vyhledejte její zařazení do čeledi, ověřte si charakteristické vlastnosti této čeledi. K určování a popisu rostlin použijte dostupnou literaturu – učebnici přírodopisu, atlasy rostlin, internetové zdroje. Tyto zdroje informací nezapomeňte uvést ve své prezentaci. Připravte si komentář k prezentaci pro své spolužáky.

15 Zdroje informací: veškeré fotografie zhotovila autorka


Stáhnout ppt "KVETOUCÍ BYLINY PODZIMNÍHO ASPEKTU"

Podobné prezentace


Reklamy Google