Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Důlní elektrické přístroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Důlní elektrické přístroje"— Transkript prezentace:

1 Důlní elektrické přístroje
VY_32_INOVACE_SVEDOVA_ Hlidace_izolacniho_stavu Autor: Mgr. Marie Švedová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace V tomto materiálu se seznámíme s činností a působením hlídačů izolačního stavu Materiál lze využít při výkladu a při opakování k závěrečným zkouškám Materiál lze použít také pro zápis do sešitů

3 Definice hlídače izolačního stavu
Hlídače izolačního stavu jsou přístroje, které trvale sledují izolační odpor důlní sítě. Pokud poklesne izolační odpor pod nastavenou hodnotu, přístroj reaguje optickou signalizací.

4 Signalizace hlídače izolačního stavu
Hlídač izolace spustí zvukový nebo vizuální signál (případně oba) v případě první poruchy mezi živou částí a zemí (porušení izolace). Tento signál musí trvat tak dlouho, dokud porucha trvá (doporučuje se, aby první porucha byla co nejdříve odstraněna).

5 Signalizace hlídače izolačního stavu
podle nastavení Pokud se izolační odpor vejde do nastaveného limitu (je vyšší, než nastavená hodnota), signalizuje hlídač zelenou kontrolkou. Pokud je izolační odpor nižší, svítí výstražná červená kontrolka.

6 Připojení hlídače izolaního stavu
Hlídače izolačního stavu mohou pracovat jako samostatné přístroje nebo mohou být součástí jiného zařízení - například transformátorového rozvaděče.

7 Příklad zapojení hlídače izolačního stavu

8 Literatura VANČURA a kol. Elektrická zařízení v hornictví. Praha: SNTL, 1981, ISBN 5263 KAPICA, ŠTEFLOVÁ, SEBEROVÁ, PLÁŠEK. Elektrická zařízení v dole – Pomocné učební texty pro SOU v resortu FMPE.


Stáhnout ppt "Důlní elektrické přístroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google