Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-10

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-10"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-10 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Ing. Michal Kronika Tematický celek Dopravní stavby Ročník 3. – 4. Datum tvorby Anotace - názorný výklad nové látky a okamžité procvičení - prezentace Metodický pokyn výkladová prezentace na interaktivní tabuli nebo projektor Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Třídění mostů – dle měnitelnosti polohy - Pohyblivé mosty
Dopravní stavby Třídění mostů – dle měnitelnosti polohy - Pohyblivé mosty

3 Podle měnitelnosti polohy
mosty nepohyblivé Mosty pohyblivé - klopný - otočný - posuvný - zdvižný - transbordér Plovoucí - pontonové - plovákové

4 Pohyblivé mosty Pohyblivé mosty jsou zajímavou kapitolou. Nepatrně „pohyblivý“ je vlastně každý most. Stavební materiály vlivem okolní teploty mění svou délku. Proto musí mít dlouhé trámové mosty většinou pohyblivá ložiska a do oblouků se také dle potřeby vkládají klouby.

5 Pohyblivé mosty První pohyblivé mosty, pokud nebudeme počítat mosty pontonové, byly mosty sklápěcí („padací“) přes vodní příkop u bran opevněných hradišť. Tyto mosty byly ovládané pomocí řetězů. V mírně zdvižené poloze mohly být vzorem pro zavěšené mosty.

6 Stěžejkový padací most pevnosti Ponta da Bandeira; Lagos, Portugalsko

7 Padací most

8 Pohyblivé mosty Mosty přes vodu byly a jsou stavěny tak, aby alespoň jedním plavebním otvorem mohly proplouvat lodi. Pokud mostní otvor mezi vodní hladinou a spodní hranou mostovky není dostatečně vysoký je vytvořen pohyblivou konstrukcí.

9 Pohyblivé mosty Jak popisuje pohyblivé mosty norma ČSN Mostní názvosloví ? Pohyblivý most – most vybavený stálým, zpravidla strojním zařízením pro změnu polohy hlavní nosné konstrukce za účelem zvětšení původní nebo získání neomezené volné výšky pod mostem.

10 Pohyblivé mosty Jaké rozeznává pohyblivé mosty norma ČSN Mostní názvosloví ? Podle způsobu změny základní polohy hlavní nosné konstrukce rozeznává norma most: Klopný Otočný Posuvný Zdvižný

11 Pohyblivé mosty A jak jsou pohyblivé mosty nazývány laickou veřejností? Sklápěcí (sklopný) Otočný Zvedací Posuvný Transbordér

12 Sklápěcí mosty Konstrukce se sklápí/zdvihá kolem vodorovné osy. Most má jedno nebo dvě pohyblivá ramena (křídla).

13 Arles, Francie (replika sklápěcího mostu)

14 Sklápěcí dvoukřídlový most, Londýn

15 Tower Bridge (1894), Londýn, Anglie

16 Tower Bridge (1894), Londýn, Anglie

17 Sklápěcí, České Vrbné, Č.Budějovice

18 Sklápěcí železniční most (1918) ,Trondheim, Norsko

19 Mosty otočné Otáčí se kolem svislé osy až o devadesát stupňů, v rovnoběžné poloze je rovnoběžný s vodní cestou. Nejjednodušší jsou otočné mosty jednokřídlové, jež přemosťují celý vodní tok jedním otočným ramenem s čepem na břehu. Širší vyžadují dvě ramena nebo jedinou velkou dvouramennou konstrukci s čepem na středním pilíři.

20 Otočný most, Fort Augustus, Skotsko

21 Otočný železniční, Meppel, Holandsko

22 Zvedací mosty Byly vytvořeny pro přemostění velmi širokých vodních toků. Jsou to mohutné zdviže o rozpětích až 170 metrů. V Anglii jedna z nejstarších mostních zdviží je na řece Tees v Middlesbroughu. V USA je velká mostní zdviž přes průplav Cape Cod jižně od Bostonu.

23 Zvedací železniční most přes Cape Cod Massachusetts, USA (v pozadí)

24 Transbordéry – Gondolové mosty
Jsou to spíše mostní pojízdné jeřáby či převozní mosty. Nesou velikou pojízdnou plošinu s vozidly nebo lidmi. Mostní konstrukce obvykle spočívá na ocelových příhradových věžích na březích. Velký transbordér je od r v Marseille (věže 50m vysoké a vzdálené 235m). Ještě větší je v přístavu v Bordeaux přes Garonnu (92/400) a v Rio de Janeiro (170m).

25 Biskajský most (1893) – Transbordér (gondolový) v Portugalete, Španělsko

26 Transbordér přes Niers, Německo

27 Transbordér, Rochefort, Francie

28 Transbordér, Rochefort, Francie

29 Transbordér, Rochefort, Francie

30 Transbordér, Rochefort, Francie

31 Transbordér, Rochefort, Francie

32 Shrnutí Proč mají dlouhé trámové mosty ložiska?
Kde se používaly první pohyblivé mosty? Z jakých důvodů se provádí pohyblivé mosty? Co je to pohyblivý most? Jaké znáš druhy pohyblivých mostů?

33 Zdroj obrázků: GEORGES JANSOONE. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: USER:PETRS.. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HAPESOFT. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: U.S. ARMY CORPS OF ENGINEERS, PHOTOGRAPHER NOT SPECIFIED OR UNKNOWN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JAVIER MEDIAVILLA EZQUIBELA. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JOHANNES1024. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: fotografie autora


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-10"

Podobné prezentace


Reklamy Google