Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk a literatura, Jazyková výchova, Odvozování Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.4.B.15_odvozovani Název: Odvozování Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA Anotace: Materiál je určen pro žáky 4. ročníku, slouží k seznámení a procvičení učiva o odvozování.

2 přípona (její součástí je koncovka)
Odvozování Ke kořeni slova můžeme přidávat předpony a přípony Slova vytvořená od stejného kořene se nazývají slova příbuzná a mají blízké významy kořen les, lov, let předpona kořen prales, výlov, přelet kořen část příponová lesník, lovec, letadlo předpona kořen část příponová zalesnit, úlovek, odletět předpona kořen přípona (její součástí je koncovka)

3 Odvozování Předpona – část slova, která je připojena před kořenem, může být jedna, dvě i více: odjel, poodjel; skočil, poskočil, povyskočil, nepovyskočil; dědeček, pradědeček, prapradědeček. - obměňuje význam slova, ale nemění jeho slovní druh Přípona – je připojena za kořenem slova, může být jedna i více - obměňuje význam slova, může změnit i jeho slovní druh - součástí přípony může být i koncovka Koncovka – pouze mění tvar slova: veselejší lidé – veselejším lidem – s veselejšími lidmi

4 Odvozování Najdi u skupin slov jejich společný kořen školit školení
poškolák letec letuška přiletět vede přivedl zavede příjezd jezdec sjezd zdravit pozdrav zdravotník hrad ohrada hradit město náměstí městský slovník výslovnost sloveso

5 Odvozování Zapiš co nejvíce slov utvořených z daného kořene SAD

6 Odvozování Uveď co nejvíce slov ke každému kořeni rod na u í it stroj
po ník e nes od roz e li les nit ník pra za

7 Použité zdroje: MIKULENKOVÁ H. Český jazyk 4, učebnice pro čtvrtý ročník. Prodos, Olomouc, 2008, s ISBN

8 Metodický návod Žáci se nejprve seznámí s odvozováním.
Na třetí straně žáci hledají u slov společný kořen. Na čtvrté straně tvoří slova se stejným kořenem. Na páté straně uvádí slova k danému kořeni .


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google