Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 ZELENINA

3 VÝZNAM VE VÝŽIVĚ Je nepostradatelnou součástí lidské výživy.
vysoká biologická hodnota pouze v syrovém stavu snižuje jí: - tepelná úprava - dlouhodobé skladování nízká energetická hodnota určována obsahem sacharidů /cukrů/ Je nepostradatelnou součástí lidské výživy.

4 ZELENINA OBSAHUJE vitamíny - C, A-provitamín, B minerální látky - draslík, fosfor, železo, hořčík, sodík a mangan silice – česneková /ničí bakterie barviva – paprika, červená řepa…. sacharidy – hrách organické kyseliny - reveň

5 CHARAKTERISTIKA: ROZDĚLENÍ PODLE:
jsou to kulturní rostliny jednoleté či dvouleté poživatelné jsou celé nebo jejich části ROZDĚLENÍ PODLE: ZPŮSOBU VÝROBY/ pěstování/ skleníkovou pařeništní polní DÉLKY VEGETAČNÍ DOBY SKLIZNĚ ranná poloranná letní pozdní

6 ROZDĚLENÍ PODLE POUŽÍVANÉ ČÁSTI A NEBO JEJÍHO POUŽITÍ:
KOŠŤÁLOVOU KOŘENOVOU LISTOVOU LUSKOVOU PLODOVOU CIBULOVOU STONKOVOU KOŘENINOVOU

7 OPAKOVÁNÍ: Jaký je význam zeleniny pro lidský organismus?
Jak rozdělujeme zeleninu podle doby sklizně? Jak rozdělujeme zeleninu podle způsobu pěstování? Jak rozdělujeme zeleninu podle používané části?

8 ZDROJE: http://flakotorka.cekuj.net/flakotorka_zelenina.jpg

9 KONEC


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google