Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
ZELENINA
3
VÝZNAM VE VÝŽIVĚ Je nepostradatelnou součástí lidské výživy.
vysoká biologická hodnota pouze v syrovém stavu snižuje jí: - tepelná úprava - dlouhodobé skladování nízká energetická hodnota určována obsahem sacharidů /cukrů/ Je nepostradatelnou součástí lidské výživy.
4
ZELENINA OBSAHUJE vitamíny - C, A-provitamín, B minerální látky - draslík, fosfor, železo, hořčík, sodík a mangan silice – česneková /ničí bakterie barviva – paprika, červená řepa…. sacharidy – hrách organické kyseliny - reveň
5
CHARAKTERISTIKA: ROZDĚLENÍ PODLE:
jsou to kulturní rostliny jednoleté či dvouleté poživatelné jsou celé nebo jejich části ROZDĚLENÍ PODLE: ZPŮSOBU VÝROBY/ pěstování/ skleníkovou pařeništní polní DÉLKY VEGETAČNÍ DOBY SKLIZNĚ ranná poloranná letní pozdní
6
ROZDĚLENÍ PODLE POUŽÍVANÉ ČÁSTI A NEBO JEJÍHO POUŽITÍ:
KOŠŤÁLOVOU KOŘENOVOU LISTOVOU LUSKOVOU PLODOVOU CIBULOVOU STONKOVOU KOŘENINOVOU
7
OPAKOVÁNÍ: Jaký je význam zeleniny pro lidský organismus?
Jak rozdělujeme zeleninu podle doby sklizně? Jak rozdělujeme zeleninu podle způsobu pěstování? Jak rozdělujeme zeleninu podle používané části?
8
ZDROJE: http://flakotorka.cekuj.net/flakotorka_zelenina.jpg
9
KONEC
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.