Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bertolt Brecht Doplňte vynechané údaje Začal studovat …………., později …………… emigroval do …………………, 1941 do…… se vrátil do …………….. Berlína.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bertolt Brecht Doplňte vynechané údaje Začal studovat …………., později …………… emigroval do …………………, 1941 do…… se vrátil do …………….. Berlína."— Transkript prezentace:

1

2

3 Bertolt Brecht

4 Doplňte vynechané údaje
Začal studovat …………., později …………….. 1933 emigroval do …………………, 1941 do…….. 1947 se vrátil do …………….. Berlína. V jeho tvorbě se projevovala ………………. orientace. Obdivoval ………………….. Výchozí text: učebnice str. 114 Práce s textem

5 Řešení Začal studovat filozofii, později medicínu.
1933 emigroval do Dánska, 1941 do USA. 1947 se vrátil do východního Berlína. V jeho tvorbě se projevovala levicová orientace. Obdivoval SSSR.

6 Rozhodněte, zda jsou tato tvrzení pravdivá
V Berlíně založil divadlo Berliner Ensemble. Ve svých hrách aplikoval princip zcizení – diváci mají děj vnímat s odstupem. Vstoupil do komunistické strany. Jarmareční píseň Mackie Messer byla přebásněna V. Nezvalem a nazpívána K. Gottem. Třígrošová, Šestáková, Žebrácká opera tvoří trilogii.

7 Řešení V Berlíně založil divadlo Berliner Ensemble.
Ano. Ve svých hrách aplikoval princip zcizení – diváci mají děj vnímat s odstupem. Vstoupil do komunistické strany. Ne. Jarmareční píseň Mackie Messer byla přebásněna V. Nezvalem a nazpívána K. Gottem. Ne – překlad: J. Šlitr, nazpíval: M. Kopecký. Třígrošová, Šestáková, Žebrácká opera tvoří trilogii. Ne – jedná se o jednu divadelní hru – různé překlady.

8 Vytvořte správné skupiny Výchozí text: učebnice str. 114
Třígrošová opera Domácí postila Matka Kuráž básnická sbírka z londýnského podsvětí z období třicetileté války vyrovnání s 1. sv. v. autor hudby Kurt Weil matka přijde o všechny tři děti

9 Řešení 1 B, E 2 A, D 3 C, F

10 Matka Kuráž O jaký literární druh se jedná? S kým Matka Kuráž putuje?
Čeho je Matka Kuráž symbolem? Před čím autor v tomto díle varuje? Co přinášejí války matkám?

11 Řešení Drama. S armádou. Německa.
Varuje Německo před další válkou – ztratí své děti. Utrpení, strach, obavy o jejich děti.

12 Použité zdroje Microsoft Office – placená školní licence zakoupená EOA Děčín Literatura pro 3. ročník středních škol. 1. vyd. Brno: Didaktis, ISBN


Stáhnout ppt "Bertolt Brecht Doplňte vynechané údaje Začal studovat …………., později …………… emigroval do …………………, 1941 do…… se vrátil do …………….. Berlína."

Podobné prezentace


Reklamy Google