Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk 8 TEMA: Slovenský jazyk ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Prezentaci použijeme v hodině slohu při probírání učiva o indoevropských jazycích se zaměřením na jazyky slovanské, konkrétně západoslovanské, do nichž slovenština patří. Cílem je žáky motivovat formou slovenských hádanek, seznámit je se základními znaky slovenského jazyka. Prezentace rovněž obsahuje základní rozdíly mezi českým a slovenským jazykem. V závěru prezentace si žáci vyzkouší test zaměřený na porozumění slovenštiny.

3 Základní znaky a rozdíly
SLOVENSKÝ JAZYK Základní znaky a rozdíly

4 Aj ked nemá ostrie, predsa ostrý dost je.
KŘEN Ktoré oko je vo dne–v noci na nohách? KUŘÍ OKO Cestuje po blate v ružovom kabáte. ŽÍŽALA Jednou nohou stojí v poli, druhou behá po okolí. KRUŽÍTKO Sukne, sukne, samé sukne, zaplace, kto na ne kukne. CIBULE Nemajú nohy, a predsa idú. HODINY Tancovat v pálave na nôžke je tažké, preto vždy na hlave tancujem v zápražke. VAŘEČKA

5 Slovenština Slovenština je západoslovanský jazyk, nejbližší češtině z důvodu historické příbuznosti i vzájemného ovlivňování zejména v dobách společného Československa. Největší rozdíly jsou ve slovní zásobě. Slovenština má jednodušší (pravidelnější) pravopis i gramatiku než čeština.

6 Mapa Slovenska

7 Písmo a abeceda Slovenština se píše upravenou latinkou s následujícími přidanými znaky: á ä č ď dz dž é ch í ĺ ľ ň ó ô ŕ š ť ú ý ž Výslovnost Podobná jako v češtině, až na následující písmena: ä – vyslovuje se jako e (päť, pamäť) ľ – měkké l (ľahký) = lj ĺ – dlouhé l (dĺžka) ŕ – dlouhé r (vŕba) ô – uo (hôrka)

8 Dvojhlásky Ve slovenštině existují ještě dvojhlásky, které tvoří dlouhé slabiky a vyslovují se následovně: ia – ja (priadza / příze) ie – je (miera / míra) iu – ju (vyššiu / vyšší)

9 Ukázka slovenského textu
Všeobecná deklarace lidských práv slovensky Všetci ľudia sa rodia slobodní a sebe rovní, čo sa týka ich dôstojnosti a práv. Sú obdarení rozumom a svedomím a majú navzájom jednať v bratskom duchu. česky Všichni lidé se rodí svobodní a sobě rovní co do důstojnosti a práv. Jsou nadáni rozumem a svědomím a mají spolu jednat v duchu bratrství.

10 Rozdíly mezi slovenštinou a češtinou
Slovenské hlásky, které se v české abecedě nevyskytují, jsou ä, ľ, ŕ, ĺ. Česká písmena ř, ě, ů nejsou ve slovenštině. Slovenština používá oproti češtině dvojhlásky ia, iu, ie a ô. Slovenština více palatalizuje, takže zní měkčeji. Slovenština má jiné koncovky a vzory skloňování a časování. má 6 pádů – 5. pád (oslovujeme, voláme) byl nahrazen 1. pádem.

11 Příklady rozdílných slov v základní zásobě:
Některá základní slova si vůbec nejsou podobná a zase některá podobná slova mají úplně jiný význam. Příklady rozdílných slov v základní zásobě: hovoriť – mluvit; hej – jo; ak – jestli, -li; Dovidenia – Na shledanou; január – leden; mačka – kočka; bozkávať – líbat; teraz – nyní, teď; tovar – zboží; kapusta – zelí; kaleráb – kedlubna; poľovník – myslivec Příklady rozdílných významů: topiť (topit pod vodou) x topit (kúriť); kúriť (topit) x kouřit (fajčiť cigaretu, dymiť z komína); horký (hořký) x horký (horúci) . . .

12 Test ze slovenského jazyka
1. Černica: A) ostružina B) borůvka C) jahoda

13 2. Hrča: A) naběračka B) řehtačka C) boule

14 3. Bocian: A) velký bochník chleba B) čáp C) mazanec

15 4. Figliar: A) notář B) taškář C) řezbář

16 5. Cencúl´: A) dudlík B) rampouch C) razítko

17 6. Chrček: A) chroust B) hrníček C) křeček

18 7. Verklikár: A) kolovrátkář B) šťastný člověk C) zámečník

19 CITACE V práci byly použity materiály autorky dne a dále pak: OBRÁZEK [online]. c2011 [cit ]. Mapa Slovenska.Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google