Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Středověký jídelníček VY_32_INOVACE_2C_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
2
Identifikátor materiálu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT, 16
Anotace Žáci se seznamují se základními surovinami, které byly součástí středověkého jídelníčku. Dovídají se, jakým způsobem se upravovaly žaludy (přehledný diagram s potřebnými údaji se objeví po kliknutí myší na červený znak informace). Prostřednictvím interaktivního cvičení zjišťují, jak se žaludy zbavovaly hořkosti (sud se správnou odpovědí změní barvu a zazní aplaus, ostatní sudy zmizí). Skrytým perem spojují názvy surovin s obrázky zvířat. Na základě přehledného diagramu diskutují o vzniku sýru, sami pak postup výroby zapisují. Prostřednictvím interaktivního cvičení přiřazují obrázky zvířat a názvy masa (po kliknutí myší na jednotlivá zvířata doletí tato do vyhrazeného prostoru). Žáci skrytým perem škrtají chybné odpovědi v závěrečném opakování. Autor Období vytvoření materiálu Mgr. Ivana Jordánová Červenec 2011 Speciální vzdělávací potřeby ADHD, dyslexie, dysgrafie, dysortografie Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Člověk a společnost Dějepis Druh učebního materiálu Interaktivní DUM Druh interaktivity Využití interaktivní tabule a práce s PC Možnost dopisovat rukopisné poznámky přes skrytá tlačítka v rámci nového softwaru Cílová skupina Žák – s lehkým mentálním postižením Stupeň a typ vzdělávání Základní škola praktická – 2. stupeň Typická věková skupina 13 – 15 let, 7. ročník Přílohy Pracovní list v MS Word
3
Středověký jídelníček
4
Staří Slované Staří Slované již ke stolování používali hliněné nebo dřevěné lžíce. Těmi jedli kaše a polévky. Nože a vidličky byly vynalezeny až později.
5
Žaludy Žaludy byly velmi důležitou potravou.
Vyráběly se z nich polévky a kaše. Klikni na mě!
6
Úprava žaludů mletí na mouku loupání pražení
7
Pamatuješ si? Použij skryté pero!
8
Kaše a polévka ze žaludů
Pro zbavení hořkosti se žaludy musely: (Sud se správnou odpovědí změní po kliknutí myší barvu.) vařit a vyluhovat vyprat péct
9
Maso, tuk, mléko, vejce vejce mléko
Pomocí skrytého pera spoj obrázek zvířete s výrazy: maso vejce vlna tuk mléko Použij skryté pero!
10
Sýr mléko tvaroh sýr
11
Pamatuješ si? Použij skryté pero!
12
Drůbeží a hovězí maso Maso se jedlo rukama. Drůbeží maso: ___________
13
Skopové a vepřové maso Vepřové maso: _______________
Skopové maso: _______________ Po kliknutí myší jednotlivá zvířata, doletí obrázek na příslušné místo.
14
Opakování (Špatné odpovědi škrtni skrytým perem.)
Ze žaludů se vařila: a, polévka a kaše b, rajská omáčka Drůbeží maso je: a, ze slepice b, z ovce Med byl dobrým: a, prací prostředkem b, sladidlem (Špatné odpovědi škrtni skrytým perem.) Použij skryté pero!
15
Zdroje obrázků:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.