Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, 403 31
Tel.: , Tel.řed./fax: , VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/

2 Číslo klíčové aktivity: III/2 Název klíčové aktivity:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Veronika Kolompárová B3 VY_32_INOVACE_18 Vytvořeno: 2. listopadu 2012 Ročník: 7., 8. a 9. Vzdělávací oblast: multikulturní výchova – volitelný předmět Svět Romů Anotace: Prostřednictvím tohoto VM se žáci naučí používat základní fráze jazyka a své znalosti si ověří při praktických aktivitách věnovaných tomuto tématu. U aktivit je uvedeno řešení. Metodické doporučení: Žáci by se měli předem seznámit se slovní zásobou, která je součástí výukového materiálu – základní fráze.

3 Základní fráze - slovníček
Kaj džas? - Kam jdeš? Khatar tiro drom? - Kam máš namířeno? Džav andro foros te cinkerel. - Jdu do města nakupovat. Džav pre Slovensko. - Jedu na Slovensko. O Feris džal pre Slovensko. - Fero jede na Slovensko. Bachtalo tiro drom! - Šťastnou cestu! But bacht! - Hodně štěstí! romaňi čhib - romský jazyk, romština Romaňi čhib hiňi phari. - Romština je těžká. Keci mol? - Kolik to stojí? Oda but mol. - Stojí to hodně. Man (hin) ... Mám (doslova Mi je...) Nane man Nemám... Nane man love. - Nemám peníze. Hin tut....? - Máš...? Chan Devleha! - Dobrou chuť! Paľikerav. - Děkuji. Nane vaš soske. - Není zač. Kada bajinav. - To mě mrzí. Lituji. Lačho ďives! - Dobrý den! Lačhi rat! - Dobrou noc! Džan Devleha! - Na shledanou! (říká ten, který zůstává) Ačhen Devleha! - Na shledanou! (říká ten, který odchází) T´aves bachtalo! - Měj se dobře! Servus! - Ahoj! Sar sal? - Jak se máš? Sar san? - Jak se máte? Lačhes. - Dobře. Sar tut vičines? – Jak se máš? Sar tut vičinen? Koda čačo. - To je pravda. Pro sasťipen. - Na zdraví! ha/hat/he/hi - ano Na - ne Na džanav. - Nevím. Oda sa jekh. To je jedno.

4 Přiřaď k větám vhodnou reakci
1. Džan Devleha! 2. Lačho ďives! 3. Sar sal? 4. Keci mol? 5. Paľikerav! 6. Kaj džas? 7. Romaňi čhib phari. 8. Džav pre Slovensko. A) Andro foros. B) Lačhes. C) Lačho ďives! D) Ačhen Devleha. E) Oda but mol. F) Nane vaš soske. G) Bachtalo tiro drom! H) Ha, phari hiňi. Řešení: 1D; 2C; 3B; 4E; 5F; 6A; 7H; 8G

5 Přelož věty do romštiny
Na zdraví! Nemám peníze To je pravda. Hodně štěstí! Jdu do města nakupovat. To je jedno. Pro sasťipen. Nane man love. Koda čačo. But bacht! Džav andro foros te cinkerel. Oda sa jekh.

6 Zdroje informací Hübschmannová M. a kol.: Romsko-český a česko-romský slovník, 2. vydání, Fortuna, Praha 1998, ISBN:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,"

Podobné prezentace


Reklamy Google