Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola pro 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady: VYBRANÉ KAPITOLY Z CHEMIE Název: VY_32_INOVACE_KVAŠENÍ
2
KVAŠENÍ VIDEO - pokus s kvasnicemi! ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ MLÉČNÉ KVAŠENÍ
= proces přeměn látek (hlavně sacharidů) působením enzymů (kvasinek a bakterií) VIDEO - pokus s kvasnicemi! ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ MLÉČNÉ KVAŠENÍ MÁSELNÉ KVAŠENÍ OCTOVÉ KVAŠENÍ
3
Alkoholové kvašení Bez přístupu kyslíku C6H12O CH3CH2OH + 2CO2
4
Mléčné kvašení Sacharidy kyselina mléčná + CO2 Bez přístupu kyslíku
Bakterie mléčného kvašení Sacharidy kyselina mléčná + CO2
5
Bez O2 Máselné kvašení bakterie Sacharidy X kyselina máselná
Kyselina mléčná bakterie
6
Octové kvašení + O2 Ethanol kyselina octová Bakterie octového kvašení
7
konzervace okurek, zelené píce nebo při výrobě sýrů a tvarohů
Využití! Mléčné kvašení konzervace okurek, zelené píce nebo při výrobě sýrů a tvarohů Máselné kvašení při máčení lnu, výrobě pšeničného škrobu kysáním a při zrání některých sýrů
8
Spojte! ALKOHOLOVÉ KVAŠENÍ OCTOVÉ KVAŠENÍ MLÉČNÉ KVAŠENÍ
MÁSELNÉ KVAŠENÍ
9
Použité zdroje Použitá literatura:
ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN Internetové zdroje: Jiné zdroje: Microsoft Office – otevřená galerie klipart.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.