Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
2
Člověk a příroda/Chemie
Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Chemie Třída: IX. Datum tvorby: Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk: čeština Název: VY_32_INOVACE_CH.9.53 Téma: Chemie pro 8. a 9. ročník Klíčová slova reakce, enzym, katalyzátor, trávení
3
ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 9. Pomůcky: - Inovace: Materiál slouží k výuce, k zápisu do sešitu a podporuje aktivní opakování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Str. 5-6– enzymy - kliknutím se objeví charakteristiky - slouží k výuce a k zápisu Str. 7-8 – enzymy v lidském těle (trávicí enzymy) Str. 9 – využití enzymů Str. 10 – procvičování – po kliknutí se objeví řešení Očekávaný výstup: Žák umí vysvětlit pojem biokatalyzátor, umí popsat jeho funkci v živém organismu a zná využití enzymů v biotechnologických postupech.
4
Enzymy Chemické reakce
5
Enzymy bílkoviny urychlují průběh chemických reakcí v živých organismech působí jako katalyzátory chemických přeměn v organismech = BIOKATALYZÁTORY po proběhnutí reakce se enzymy uvolňují v nezměněné podobě, nespotřebovávají se
6
enzym = KLÍČ → lze jím otevřít jen 1 správný „zámek“
Enzymy v organismech účinek enzymů je specifický enzym = KLÍČ → lze jím otevřít jen 1 správný „zámek“ enzymy jsou pro život nepostradatelné optimální teplota pro činnost enzymů 36-37°C nízká teplota – zpomaluje činnost enzymů vysoká teplota – enzymy ničí při horečkách nad 42°C – člověk umírá na selhání organismu z důvodu nefunkčnosti enzymů Každý enzym působí jen na jednu látku nebo skupinu příbuzných sloučenin.
7
Enzymy v lidském těle umožňují trávení potravy (rozkládání různých složek potravy na jednodušší látky) NUKLEÁZY - rozkládají nukleové kyseliny na nukleotidy AMYLÁZY – rozkládají sacharidy LIPÁZY – rozkládají tuky na mastné kyseliny PROTEÁZY – rozkládají bílkoviny na aminokyseliny
8
Trávicí enzymy PTYALIN štěpí škrob PEPSIN štěpí bílkoviny
(kolagen – v mase) LAKTÁZA – štěpí sacharidy TRYPSIN – tráví bílkoviny LIPÁZY – štěpí tuky Obr.1
9
Využití enzymů potravinářský průmysl - BIOTECHNOLOGIE - výroba piva, vína, sýrů, kyselého zelí enzymy pektinázy – výroba džusů, ovocných šťáv, moštů (pročištění, projasnění) výroba čistících prostředků a pracích prášků (odstraňování skvrn i při nižších teplotách)
10
Procvičování ………………………… jsou látky, které urychlují chemické reakce v živých organismech. …..………..… jsou pro život nepostradatelné a jejich účinek je specifický. Spoj správně: AMYLÁZY štěpení bílkovin NUKLEÁZY rozklad sacharidů LIPÁZY štěpení tuků PROTEÁZY rozklad nukleových kyselin BIOKATALYZÁTORY ENZYMY
11
Citace a zdroje: Obr.1: File:Digestive system diagram cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Růžena Koubová. Materiál vznikl v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – projekt EU peníze školám.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.