Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ"— Transkript prezentace:

1 Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 6_17JawB-5 Název tematické oblasti (sady) Sádrokartonové konstrukce Název vzdělávacího materiálu Tmely pro sádrokarton Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Seznámení s tmely a technologickým postupem při tmelení Klíčová slova Tmely, technologický postup Vzdělávací obor, pro který je materiál určen ZEDNÍK H/01, STAVEBNICTVÍ M/01, ZEDNICKÉ PRÁCE E/01 Ročník I. – lll. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Mgr. Jaworski Bohuslav Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 1,78 Mb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaworski Bohuslav. Dostupné z portálu

2 Tmely Práškové spárovací tmely
Vario – nejpevnější sádrový tmel určený ke kompletnímu tmelení. V případě zkosených hran, při montáži na kovovou podkonstrukci a je-li spára podložena profilem, není nutno s tmelem Vario použít výztužnou pásku. Přesto však použití výztužné pásky doporučujeme, protože tím výrazně snižujeme riziko případných trhlin. Balení: 5 a 25 kg Extra – tmel je určen ke kompletnímu tmelení s použitím výztužné pásky. Je optimální k tmelení desek s hranou PRO. Tmel Extra má výbornou plasticitu a brousitelnost. Jednička mezi spárovacími tmely. Balení: 5 a 25 kg

3 Super – tmel určený ke kompletnímu tmelení
s použitím výztužné pásky. Tmel Super nabízí ekonomické tmelení. Balení: 2,5; 5 a 25 kg Pastové tmely ProMix Mega Interiérový tmel na bázi vodou ředitelných disperzí v konzistenci určené k přímé spotřebě. Jeho předností je výborný finální povrch, snadno se nanáší a brousí. V případě vysokých nároků na kvalitu povrchu je vhodný pro celoplošné tmelení sádrokartonových konstrukcí i pro stěrkování jiných interiérových povrchů. Vhodný je i k základnímu tmelení spár sádrokartonových desek s použitím výztužné pásky. Spotřeba cca 1,7 kg/m2/mm. Balení: 0,5; 1, 5, 15 a 25 kg

4 Lepicí tmely Lepicí tmel (osazovací pojivo) Rifix Prášková směs na bázi sádry vhodná k lepení sádrokartonových desek na vertikální stavební konstrukce. Balení: 40 kg Akrylátový tmel Akrylátový tmel je vhodný k úpravě koutových spár mezi sádrokartonovými (sádrovláknitými) plochami nebo mezi plochami sádrokartonových (sádrovláknitých) konstrukcí a navazujícími konstrukcemi. Během skladování nesmí zmrznout. Balení: kartuše o objemu 310 ml. Výztužné pásky K vyztužení tmelených spár používáme výztužné pásky: a) skelná b) samolepicí

5 Tmelení Tmelení je závěrečný pracovní úkon v technologii montáže
konstrukcí suché výstavby Rigips, který významně ovlivňuje jak stavebně fyzikální (statické, akustické, požární), tak i estetické (kvalita a rovinnost povrchu) vlastnosti hotového díla. Tmelení je doporučeno provádět až po dokončení a potřebném vyschnutí vlhkých procesů ve stavbě, bez následného vystavování konstrukcí vlivům náhlých teplotních a vlhkostních změn (po uzavření stavby proti vlivům povětrnosti). Tmelení se provádí při teplotách prostředí i podkladu min. + 5 °C, desky musí být zároveň rovněž tzv. „zklimatizovány“ – jejich teplota a vlhkost musí být vyrovnaná s teplotou a vlhkostí na stavbě. Vícenásobně opláštěné konstrukce je třeba tmelit ve všech vrstvách opláštění. Podkladní vrstvy opláštění je možné tmelit kterýmkoli spárovacím tmelem Rigips, aplikovaným pouze v jedné vrstvě bez výztužné pásky.

6 Příprava sádrového tmelu Do čisté nádoby s čistou vodou postupně
(pomalu) nasypeme sádrový tmel tak, aby prášek dosáhl přibližně úrovně hladiny vody. Před rozmícháním je třeba nechat směs minuty stát. V případě potřeby můžeme směs zředit přidáním vody. Nikdy se však nesmí dosypávat dodatečně prášek! Při správné hustotě tmelu tmel nestéká Postup tmelení Samolepicí výztužnou pásku nalepíme na suchou desku a přetmelíme.

7 Skelnou výztužnou pásku je třeba vložit do tenké vrstvy čerstvě naneseného tmelu a vtlačit do tmelu hladítkem. Po zaschnutí první vrstvy tmelu spáry přestěrkujeme, tmel roztáhneme do šířky a uhladíme do ztracena. Konečnou úpravu povrchu lze provést spárovacím (práškovým tmelem), ale také pastovým finišovacím tmelem ProMix , který je pro finální tmelení zvláště vhodný. Po zaschnutí tmelu provedeme přebroušení tmeleného povrchu brusnou mřížkou upnutou do ručního držáku. Pozor na porušení výztužné pásky a přiléhajícího povrchu kartonu desek.

8 Tmelení desek – podélná hrana PRO
Podélná hrana PRO vždy s páskou Poznámka: Ve všech znázorněných variantách tmelení podélné i příčné hrany musí být respektována zásada, že na podkladní tmel se vždy nanáší další vrstva tmelu stejné nebo nižší tvrdosti.

9 Tmelení desek – příčná hrana
Výztužnou pásku není třeba použít jen v případě, kdy je použit tmel Vario, tvar hrany je zkosený a spára je podložena kovovou konstrukcí Je-li spára mezi deskami bez seříznutí musíme vždy použít výstužnou pásku.

10 Kvalita povrchu Směrnice pro kvalitu povrchu
Základní tmelení, pro povrchy, na něž nejsou kladeny žádné optické (dekorativní) nároky zaplnění spár sádrových desek a překrytí viditelných částí upevňovacích prostředků Standardní tmelení, pro obvyklé optické (dekorativní) nároky základní tmelení Q1, dodatečné tmelení (tmelení na jemno, finish) až k dosažení rovných přechodů mezi deskami. Speciální tmelení, pro zvýšené optické (dekorativní) nároky standardní tmelení Q2 a širší tmelení spár a přetažení zbývajícího povrchu kartonů stěrkovou hmotou pro uzavření pórů Pro splnění nejvyšších nároků na optickou (dekorativní) kvalitu povrchů standardní tmelení Q2 a široké tmelení spár a celkové přetmelení a vyhlazení povrchu vhodnou stěrkovou hmotou (tloušťka vrstvy do 3 mm)

11 Použité zdroje: OBRÁZKY :


Stáhnout ppt "Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ"

Podobné prezentace


Reklamy Google