Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  14 Číslo DUM 3.2_14_02 Předmět  Oděvní materiály Tematický okruh Výběr oděvního materiálu a technologie pro určitý typ oděvního výrobku. Název materiálu Předúprava a bělení bavlny Autor  Ing. Ilona Pirichová Datum tvorby   Ročník  KRE 2 Anotace Žáci jsou v prezentaci seznámeni s cílem předúpravy a bělení bavlny, s různými technologickými postupy, při kterých bavlna získává požadované vlastnosti. Žáci jsou také seznámeni se speciální úpravou bavlny – mercerováním.  Metodický pokyn prezentace, výklad s otázkami pro žáky cílová skupina žáků: 16 – 19 let Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Ilona Pirichová.

2 Předúprava a bělení bavlny
Cíl: připravit bavlněnou textilie pro další způsoby zušlechťování (barvení, potiskování…) odstranění přírodních nečistot a nečistot, které byly na vlákno naneseny při některých výrobních postupech (šlichta) Obr.1: Bavlník.

3 Předúprava a bělení bavlny
požehování odšlichtování vyvářka praní bělení mercerování[1]

4 Předúprava a bělení bavlny
opalování, požehování dosažení hladkého povrchu tkaniny opalování přízí i plošné textilie tkanina je vedena nad hořáky požehovacího stroje opálení volných konců vláken[1] Obr.2: Požehovací stroj.

5 Předúprava a bělení bavlny
odšlichtování šlichta je nanesena na osnovní nitě před procesem tkaní, pak je nutné ji odstranit šlichta přírodní, chemická, enzymatická odšlichtování se provádí praním, chemikáliemi, enzymy (je závislé na typu šlichty)[1] Obr.3: Šlichtovací stroj – 1stojan pro osnovní vály, 2 šlichtovací ústrojí, 3 sušící ústrojí, 4 dělící pole proti vzniku slepenců, 5 navíjecí ústrojí.

6 Předúprava a bělení bavlny
vyvářka (odstranění nečistot) praní bělení Obr.4: Vzorec H2O2 v 3D. bělí se vlákno, příze, tkanina peroxid vodíku (H2O2) v alkalickém prostředí odstranění přirozeného zbarvení, nečistot zvýšení savosti – lépe se přijímá barvivo[1]

7 Předúprava a bělení bavlny
mercerování speciální úprava bavlny namáčení příze nebo tkaniny za studena do 15 – 25% roztoku NaOH (hydroxid sodný) za současného napínání příze nebo tkaniny zvýšení pevnosti, lesku, hladkosti povrchu lépe jsou přijímána barviva[1] Obr.5: Mercerovaná příze.

8 Otázky/úkoly Vyjmenujte jednotlivé části předúpravy a bělení bavlny.
Jakými způsoby lze odstranit šlichtu z osnovních nití tkaniny? 3. Popište mercerování bavlny. 4. Napište, k čemu se používá u bavlny peroxid vodíku.

9 Správná řešení Vyjmenujte jednotlivé části předúpravy a bělení bavlny.
(opalování, odšlichtování, vyvářka, praní, bělení, mercerování) 2. Jakými způsoby lze odstranit šlichtu z osnovních nití tkaniny? (praním, chemicky, enzymaticky) Popište mercerování bavlny. (bavlna se namáčí do 15 – 25% studeného roztoku hydroxidu sodného za současného napínání příze nebo tkaniny, větší hladkost, lesk, lépe přijímá barviva) 4. Napište, k čemu se používá u bavlny peroxid vodíku. (peroxid vodíku se používá k bělení)

10 Použitá literatura [1] BOHANESOVÁ, Bohuslava a Hana KOZLOVSKÁ. Oděvní materiály II. 2.vyd.Praha: Informatorium, ISBN Seznam obrázků: Obr.1: [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Obr.2: Jonidutra.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commoms na WWW: Obr.3: Ryj.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commoms na WWW: Obr.4: Benjah-bmm27.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commoms na WWW: Obr.5: Dmeranda.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commoms na WWW:


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google