Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

slovnědruhová příslušnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "slovnědruhová příslušnost"— Transkript prezentace:

1 slovnědruhová příslušnost
Nevlastní částice slovnědruhová příslušnost

2 absolutně docela fakt fakticky jasně normálně
prostě stejně taky totálně trochu vážně

3 ABSOLUTNĚ, TOTÁLNĚ absolutně SSD:
I. adv. naprosto, zcela, úplně: Jenom ti chci oznámit, že jsem absolutně k. o., a proto už ti dopíšu jen těhle pár řádků … II. část. vyj. zdůraznění; ve spojení se záporem vyj. naprostou platnost; vůbec: Jelikož jsem, jako vždy, absolutně nevěděla, o čem mluví, pochopila jsem, že myslí pozvánku na školní ples.

4 ABSOLUTNĚ, TOTÁLNĚ totálně SSD:
adv. hov. úplně, naprosto: Za těch pár dní jsem naspal jen pár hodin. Potom jsem vypadal jako bubák a byl jsem totálně hotovej.; Byla jsem totálně mimo a já jsem se bála, že snad ani nevystřízliví.

5 ABSOLUTNĚ, TOTÁLNĚ SYN 2015:
Za druhé, totálně nebere v úvahu, co si myslí nebo doporučují redaktoři deníků jako například The New York Times, Guardian, Gazeta Wyborcza a Smena, abych uvedl alespoň dva anglosaské a dva středoevropské. Někdejší slavný hráč dorazil na stadión Parque Roca v pátek při druhé dvouhře za stavu 2:1 na sety pro Juana Mónaka, který v té chvíli Tomáše Berdycha totálně rozebíral.

6 FAKT, FAKTICKY, NORMÁLNĚ, VÁŽNĚ
LexA (1969): Napřed jsem fakt myslela, že mě to bude velesrdečně otravovat. LexA (1963): Tu kočku fakticky lituju. LexA (1972): Seš hluchá a normálně praštěná. A všechno jen skrz Jaszka.

7 FAKT, FAKTICKY, NORMÁLNĚ, VÁŽNĚ
PSJČ: „Mám právě peněz dost.“ – „Nelži. Vážně?“

8 FAKT, FAKTICKY, NORMÁLNĚ, VÁŽNĚ
SSJČ: fakt!; no fakt! (v platnosti přísl.) SSČ: to je fakt pravda; no fakt! (část. modál. hovor.) SsoučČ: Přijede už zítra. – Fakt?; Je to fakt pravda. (část. hov.)

9 FAKT, FAKTICKY, NORMÁLNĚ, VÁŽNĚ
SSJČ: to fakticky nic neznamená; fakticky rozhoduje někdo jiný; byl fakticky bezmocný; nerozhoduje to, co říká, ale co fakticky dělá (adv.) SsoučČ: No fakticky, vyhodila ho. (část. hov.)

10 FAKT, FAKTICKY, NORMÁLNĚ, VÁŽNĚ
SSJČ: to se ti podařilo! Vážně? (adv. hov.) SSČ: to je vážně ona; on je vážně potrhlý (část. modál. hov.) SsoučČ: On je vážně nemocný. – Vážně? To není pravda. (část. hov.)

11 FAKT, FAKTICKY, NORMÁLNĚ, VÁŽNĚ
SNČ: Normálně vona je zácpa i uvnitř tý nemocnice. (výplňkové slovo) SSD: Jednou jsme nechali otevřený okno v koupelně bez síťky a pak slyšíme šramot – normálně se k nám na to suchý žrádlo vloupali 4 další pouliční kocouři …; Normálně mně se tak bude stýskat po škole! (část.; výplňkové slovo)

12 FAKT, FAKTICKY, NORMÁLNĚ, VÁŽNĚ
internet: A dalších pár dní to byla taky hrůza, fakt nekecám :D normálně jsem byl celou dobu ve strašný depce, bylo to hrozný. ( Učí nás fyziku. Třeba dokáže udělat baterii z citrónu. Fakt, nekecám, normálně to udělal: stačí do něj na jedný straně strčit peníz, na druhý hřebík. (Stephen Kelman: Dobré ráno, Harri. Překlad Ladislav Nagy. Odeon, cit.: obycejny-svet.html) Sem měl normálně vizi – a tím fakt nemyslím vizi Olgy Havlové :)))) – sem zničehonic letěl takovým tunelem na jehož konci bylo světlo a pochopil sem řád světa (Jarek Plesl, Facebook, )

13 PROSTĚ SSD: No mám prostě tenhle týden fakt štěstí.

14 JASNĚ SSJČ: SsoučČ: SSD: Dělals to sám? – No jasně. (adv.)
Přijdeš taky? – No jasně! (část.) SSD: … před mamkou skočila žába. No a mamka? Jasně, že zaječela na celej les. (adv. hov.)

15 DOCELA, TROCHU SSČ: SSD:
docela – úplně, zcela; hov. dokonce; hov. dost; film se mi docela líbil trochu, trošku – málo, nepatrně; částečně; expr. příliš; to je trochu silné, trochu moc SSD: trošičku adv. expr. – nepatrně, maličko část. – oslabuje, zmírňuje tvrzení (trošičku jsi mě šokoval svým dopisem)

16 DOCELA, TROCHU PSJČ: SSJČ: trochu – expr. dosti, značně
trochu – expr. dosti, značně, příliš; to je trochu silné na mne!; to je trochu moc, co chcete!

17 STEJNĚ, TAKY SSD: […] taky jaký bych mohla mít starosti – taková mladá … (část.) Stejně se toho za ty dva měsíce moc nestalo.; Mám asi nejlepší písemku ze třídy, ale mám stejně dvojku. (část. hov.)

18 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "slovnědruhová příslušnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google