Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_10 Tematická oblast: PŘEVODOVKY Téma: Synchronizační spojka Borg - Warner Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmětu SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Synchronizační spojka Borg-Warner
Je to synchronizační spojka se zajištěnou synchronizací. Celkové uspořádání: 1 – přesuvná objímka 2 – jádro synchronizační spojky 3 – jistící tělíska 4 – pružné jistící kroužky 5 – clonící kroužek 6 – ozubené kolo rychlostního stupně K – třecí kužel Z – unášecí ozubení R – prstencová drážka v přesuvné objímce

4 Synchronizační spojka Borg-Warner
Popis hlavních částí: 1 – přesuvná objímka 1a) – ozubení 2 – jádro 3 – jistící tělísko (kámen) 4 – clonící kroužek 4a) – třecí kuželová plocha 4b) – clonící ozubení 5 – ozubené kolo 5a) – unášecí ozubení 5b) – třecí kužel

5 Synchronizační spojka Borg-Warner
Přesuvná objímka 1 – obsahuje drážku pro řadící vidličku a vnitřní ozubení 1a) s prstencovou drážku pro výstupky jistících tělísek 3. Jádro 2 – vnitřním drážkováním je posuvně uloženo na drážkách hnaného hřídele. Vnější drážkování (ozubení) umožňuje posuvné uložení přesuvné objímky 1. Z vnější strany jsou v jádru tři výřezy pro jistící tělíska 3.

6 Synchronizační spojka Borg-Warner
Jistící tělíska 3 – jsou posuvně uložena ve výřezech jádra 2. Svými výstupky lichoběžníkového průřezu jsou pomocí dvou drátových pružin přitlačována do vnitřní drážky v přesuvné objímce 1. Clonící kroužek 4 – na vnitřním obvodu má synchronizační kužel 4a), z vnější strany clonící ozubení 4b) a z boku tři výřezy pro jistící tělíska 3. Ozubené kolo 5 – obsahuje unášecí ozubení 5a) a třecí kužel 5b).

7 Synchronizační spojka Borg-Warner
Klidová poloha – neutrál: Přesuvná objímka 1 je na jádru 2 ve středové poloze. Jistící tělíska 3 svým lichoběžníkovým výstupkem zapadají do obvodové drážky v ozubení přesuvné objímky 1. Jistící tělíska 3 nepřitlačují clonící kroužek 4 k ozubenému kolu 5.

8 Synchronizační spojka Borg-Warner
Činnost při řazení: Působením řadící vidličky se posouvá přesuvná objímka 1 s jádrem 2 k unášecímu ozubení 5a) na ozubeném kole 5. Přitom se zároveň posouvají tři jistící tělíska 3, která jsou drátovými pružinami tlačena do prstencové drážky v přesuvné objímce 1. Čelní plochy jistících tělísek 3 přitlačují clonící kroužek 4 na třecí kužel ozubeného kola. Rozdílem otáček mezi ozubeným kolem a synchronizační spojkou vzniká brzdný moment, který natočí clonící kroužek 4 o šířku drážek, do kterých zasahují jistící tělíska 3.

9 Synchronizační spojka Borg-Warner
Pokračování činnosti při řazení: Clonící kroužek 4 se tak bokem každé drážky opírá o jistící tělíska 3. Přitom jsou zešikmené zuby 4b) na clonícím kroužku 4 tlačeny do zešikmených zubů v přesuvné objímce 1, čímž je další posuv přesuvné objímky znemožněn – clonící zařízení je uvedeno do činnosti.

10 Synchronizační spojka Borg-Warner
Pokračování činnosti při řazení: Třením mezi clonícím kroužkem 4 a třecím kuželem na ozubeném kole 5 se docílí vyrovnání otáček mezi synchronizační spojkou a ozubeným kolem 5. Přesuvnou objímku 1 lze dále posunout a clonící kroužek 4 se natočí zpět do střední polohy vlivem šikmosti náběhů jejich zubů 1a) + 4b). Přesuvná objímka 1 zatlačí jistící tělíska 3 do drážek v jádru 2 proti síle jejich drátových pružin a tím se může volně posunout po ozubení jádra do unášecího ozubení 5a). Tím je zařazeno.

11 Synchronizační spojka Borg-Warner
OPAKOVÁNÍ: 1. Popište hlavní části této synchronizační spojky. 2. Jaká je funkce jistících tělísek? 3. Popište, jak dojde k „zajištění“ této spojky? 4. Co se stane po vyrovnání otáček spojky a ozubeného kola?

12 Použité zdroje: VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN Příručka pro automech. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google