Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_ JIZNI OVOCE_PREZENTACE_16 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Jižní ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s jižnímii druhy ovoce, jeho použitím a pěstováním. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Původem z Jižní Ameriky Má vysoký obsah cukrů Patří nejlepšímu stolnímu ovoci obr.1 Dostupné celý rok Výborné dezertní ovoce V nabídce čerstvý nebo konzervovaný
3
Kiwi Původem z Číny Bývalo také označováno jako čínský angrešt Teprve v polovině 20. století byly plody nazvány jako KIWI, podle jména novozélandského ptáka obr.2
4
Zralé plody jsou měkké Dužina je nazelenalá Chutí připomíná směs ananasu, angreštu a jahod Velký obsah vitamínu C, draslík, železo, selen, fosfor, hořčík Použití – čerstvé, ovocné saláty, zmrzliny, dezerty
5
Banán Pochází z tropických oblastí K dostání po celý rok Zralé banány – žlutá slupka Vysoká energetická hodnota Použití – čerstvé, saláty Vhodné na flambování obr.3
6
Kvajáva Pochází z Haiti Obr.4 Plody různě velké, zralé jsou světle žluté, dužina je šťavnatá a obsahuje mnoho semen Chuť - kyselá, proto se nejedí čerstvé, ale připravují se z ní moučníky, zavařeniny
7
Rambutan Pochází z Malajsie Má chlupatou slupku Obr.5 Žlutá dužina plodu považována za druh liči chutná sladkokysele Obsahuje vitamín C Použití – hlavně čerstvé
8
Mauricijská papeda Jakýsi druh citrusu původem z jihovýchodní Asie Aromatická svraštělá kůra Konzumace jako čerstvá nebo sušená Vymačkaná šťáva se používá jako přísada do míchaných nápojů
9
ZDROJE www.cs.wikipedia.org
PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
10
Použité obrázky Obr.1. FIR0002. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 LVIATOUR. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 PAWEŁMM. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4 NUMBER55. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
11
Obr. 5 AHOERSTEMEIER. cs. wikipedia. org [online]. [cit. 11. 11. 2013]
Obr.5 AHOERSTEMEIER. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.