Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_18_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Éčka v potravinách Anotace: Prezentace, která slouží jako výkladový materiál k tématu Éčka v potravinách Datum: Klíčová slova: éčka, aditiva, konzervanty
2
„Éčka v potravinách“ chemické látky, které se přidávají do potravin
proč? na zlepšení vlastností budoucího výrobku - delší trvanlivost, lepší barva, regulují kyselost, kynutí těsta,…
3
rozdělení konzervanty barviva regulátory kyselosti sladidla
balící plyny emulgátory zahušťovadla a další…..
4
označení příklad: E 211 benzoát sodný 4 E - mezinárodní označení látky
211 -číselné označení chemické látky benzoát sodný - název chemické látky dále se uvádí škodlivost -pouze orientační označení a znamená, jak na nás přidané látky působí (stupnice 0 – 7)
5
škodlivost všechna „éčka“ nemusí být škodlivá
např: kyselina citronová, lecitiny, oxid uhličitý,… některá ale tělo zatěžují a s některými si tělo nedokáže poradit např.: glutaman draselný, acesulfam, dusitan draselný,… nebezpečnost se zvyšuje nahromaděním éček v potravinách přijímaných během dne např: instantní polévka, majolka, bonbony, sušenky, limonáda,…
6
úkol skupinová práce přineste obaly od různých potravin konzumovaných během týdne vytvoření posterů nalepte obal výrobku, vyhledejte uvedená éčka vypsaná na obalu zapište E symbol, název a škodlivost
7
práce dětí r / 2012
8
zdroje užitečných informací
pro vyhledávání informací využijte internet
9
použité zdroje SYROVÝ,Vít.Tajemství výrobců potravin.Brno:Integrál, 2008.ISBN – 5 foto autor
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.