Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_14_A7_Bartonkova TÉMA: This – These, That - Those OBSAH: This – These, That - Those ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace V hodině se žáci seznamují s užitím ukazovacích zájmen this, that, these, those. Součástí hodiny jsou cvičení zaměřená na opakování probíraného gramatického učiva. Vložené obrázky umožňují žákům lepší zvládání probíraného učiva. Cvičení zaměřená na překlad umožňují žákům díky interaktivní tabuli okamžitou kontrolu. Pokud větší část žáků nezvládne probírané učivo, interaktivní tabule nám umožní vrátit se zpět na začátek hodiny a učivo opětovně vysvětlit.

3 This – that x these - those
jsou ukazovací zájmena, která ukazují na určitou osobu nebo předmět použijeme-li this (that), potom u podstatného jména již nepoužíváme člen a (the) This car is blue. Toto auto je modré. That car is red. Tamto auto je červené.

4 This THIS (toto) užíváme, označujeme-li podstatné jméno v čísle jednotném ukazujeme na věc nebo osobu, která je blíže k nám This car is mine. Toto auto je moje. This flower is for you. Tato květina je pro tebe.

5 That THAT (tamto) užíváme také u podstatného jména v čísle jednotném, ale ukazujeme na věc, která je od nás vzdálená That car is his. Tamto auto je jeho. They live in that house. Oni žijí v tamtom domě.

6 these THESE (TYTO, TATO, TITO)
užíváme, označujeme-li podstatné jméno v čísle množném hovoříme o věcech, lidech, kteří jsou k nám blíže These books are for you. Tyto knihy jsou pro tebe. These pencils are his. Tyto tužky jsou jeho.

7 those THOSE (TAMTI, TAMTY, TAMTA)
užíváme, ukazujeme-li na věci či osoby v čísle množném Those T-shirts are very nice. Tamta trička jsou velmi pěkná. Those houses are old. Tamty domy jsou staré.

8 Make the sentences Example This is the car That is a pen.

9

10 Compare this things good This sandwich is better than that hamburger.
nice fast

11 old tall young

12 Translate to Czech This boy is nice. That car is old.
Tento chlapec je pěkný. That car is old. Tamto auto je staré. These houses are new. Tyto domy jsou nové. Those flowers were nicer. Tamty květiny jsou hezčí. These girls are better students than those boys. Tyto dívky jsou lepší studentky než tamti chlapci.

13 Translate to English Toto pero je hezčí než tamto pero.
This pen is nicer than that pen. Tato auta jsou rychlejší než tamta auta. These cars are faster than those cars. Tamto je pěkný svetr. That is a nice jumper. Tamty džíny jsou bezva. Those jeans are cool. Tyto chlapce jsem včera viděla. I saw these boys yesterday. Toto tričko se mi líbí. I like this T-shirt.

14 Citace: KOCIÁNOVÁ, Zdeňka. New English for You 3 - Workbook. Nový Jičín: EDUCI, 2002, ISBN KOCIÁNOVÁ, Zdeňka. New English for You 3 - Pupil´s book. Nový Jičín: EDUCI, 2002, ISBN Ilustrace : Kliparty Office


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková"

Podobné prezentace


Reklamy Google