Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_261 Ročník: 5. Sada: Vlastivěda Druh: prezentace Autor: Mgr. Gregorová Vladana Název: Pardubický kraj Anotace: Seznámení žáků s Pardubickým krajem jako celku ( povrch, vodstvo, zemědělství,..) + doplňující zajímavosti o přírodních a historických památkách. Doporučená práce s mapou, rozvíjená čtenářská gramotnost. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 PARDUBICKÝ KRAJ

3 PARDUBICE - krajským městem Pardubického kraje
Pojmy na mapě – vyhledej: města: Svitavy, Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Litomyšl, Chrudim, povrch: Orlické hory,Hrubý Jeseník, Českomoravská vrchovina, Žďárské vrchy, Železné hory, Polabská nížina, Kralický Sněžník, vodstvo: nádrž Seč, Svitava, Chrudimka, Morava PARDUBICE - krajským městem Pardubického kraje - proslulé jako město perníku - každoročně se zde koná koňský dostihový závod Velká pardubická - dominantou města je renesanční zámek

4 Nejvyšším bodem je Králický Sněžník – 1423 m.n.m.
POVRCH Orlické hory, Hrubý Jeseník, Českomoravská vrchovina, Žďárské vrchy, Železné hory, Polabská nížina. Nejvyšším bodem je Králický Sněžník – 1423 m.n.m. Symbolem Kralického Sněžníku je socha slona.

5 VODSTVO Labe, řeka Morava – pramení na svazích Kralického
Sněžníku, Svitava, Chrudimka, nádrž Seč postavena na řece Chrudimce – rekreační účely a energetická funkce

6 ZEMĚDĚLSTVÍ - příznivé podmínky - Polabí - řepka olejka brambory -
- obiloviny, řepa

7 PRŮMYSL Pardubice - perník Opatovice, Chvaletice - tepelné elektrárny

8 Česká Třebová Vysoké Mýto Hlinsko – železniční křižovatka
– výroba autobusů Hlinsko – ETA domácí spotřebiče

9 muzeum lidových staveb a řemesel
PAMÁTKY A ZAJÍMAVOSTI Skanzen Vysočina muzeum lidových staveb a řemesel v přírodě

10 Litomyšl muzeum, rodný dům Bedřicha Smetany renesanční zámek

11 Pověst o hašteřivé hraběnce
Na zámku v Litomyšli žila před mnoha a mnoha lety zlá a hašteřivá hraběnka. Lidé ve městě ji neměli příliš rádi kvůli její nehezké povaze a také jejímu chování. Zámecká paní se častokrát procházela po zahradě tak, aby ji každý viděl. Nejraději tudy chodila v nových šatech a vystavovala se všem na obdiv jako pávice. Hraběnce však zakrátko nejen nestačily šaty šité z drahých látek, ale ani šaty vyšívané zlatou nití. Jednoho dne dostala prapodivný nápad. Hned si proto nechala zavolat všechny pekaře z celého okolí. Mladí i staří mistři pekařského umění museli všeho nechat a hned druhý den spěchat na zámek. Žádný z nich neměl sebemenší tušení, co jim paní může chtít. Někteří se dokonce obávali, aby jim hraběnka nezpůsobila nějaké příkoří. Zámecká paní vplula do zaplněného sálu a pravila: „Moji pekaři, nechala jsem si vás zavolat proto, že mám pro vás zvláštní úkol. Ten z vás, kdo mi do tří dnů přinese šaty ušité ze samého pečiva, toho bohatě odměním.“ Po těchto slovech zase odešla a v sále zavládl podivný ruch.

12 Třetího dne hraběnka netrpělivě očekávala příchod alespoň jednoho pekaře. A opravdu, jeden jediný přišel na zámek a nesl šaty ze samých housek a koláčů. Hraběnce se tuze zalíbily. „Takové nikdo jiný nemá,“ radovala se v duchu a pekaři za jeho dílo skutečně dobře zaplatila. Šaty ale nepřinesly své paní moc radosti a štěstí. Hned na první procházce potkala stařičkou žebračku, která ji požádala o trochu jídla. Paní se však na ni ani nepodívala a pyšně kráčela dál. A její pýcha se jí stala osudnou. Stařena hraběnku navždy proklela. V té chvíli se země rozestoupila a hraběnka zmizela v jejím nitru. To vše se odehrálo na zámeckém nádvoří. Od těch dob se na zámku zjevuje přízrak této zlé a pyšné ženy, pocházející ze vznešeného rodu. Hraběnčin duch vždy obejde nádvoří a zmizí v místě, kde se tenkrát, toho osudného dne, hraběnka propadla do země.

13 hrad na hoře sopečného původu
Kunětická hora hrad na hoře sopečného původu

14 Opakování učiva: Úkol : spoj k sobě správné dvojice Litomyšl a, město perníku Pardubice b, tepelná elektrárna Kunětická hora c, muzeum B.Smetany Chvaletice d, železniční křižovatka Česká Třebová e, hrad

15 Opakování učiva: ŘEŠENÍ
c a e b d

16 Použité odkazy: obrázky:
prehrada-sec/ File:Opatovice_power_plant_from_air_K2_-2.jpg


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google