Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ústecký kraj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ústecký kraj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Ústecký kraj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Který kraj je vyznačený na mapě?
Je to Ústecký kraj.

3 Po desetiletí je vnímán jako palivoenergetická základna ČR.
Těžba uhlí na povrchových dolech změnila ráz krajiny. Co vidíte na obrázku? Pokuste se ho popsat. Po vytěžení hnědého uhlí zůstává po rypadlech krajina, které se říká měsíční krajina. Velkostroje odkrývají ornou půdu, aby objevily ložiska hnědého uhlí.

4 Těžbě uhlí muselo ustoupit město Most a gotický kostel.
V oblasti uhelné pánve tak ustoupila na Teplicku, Mostecku a Chomutovsku řada vesnic. Za posledních 15 let se životní prostředí a ráz krajiny změnil. Z výsypek vznikl na Mostecku autodrom, hipodrom a jezera sloužící k rekreačním účelům.

5 Chabařovické jezero v pohledu z Milešovky
Chabařovické jezero v pohledu z Milešovky. Vzniklo zatopením povrchového dolu Milada.

6 V blízkosti dolů je řada tepelných elektráren
V blízkosti dolů je řada tepelných elektráren. Na Teplicku je to elektrárna Ledvice, na Chomutovsku pak elektrárny Prunéřov a Tušimice. Nedaleko Loun je elektrárna Počerady. elektrárna Ledvice

7 V oblastech Lounska a Litoměřicka se výrazně prosazuje zemědělství
V oblastech Lounska a Litoměřicka se výrazně prosazuje zemědělství. Vyznačuje se pěstováním obilovin, cukrové řepy, chmele, zeleniny a ovoce. hora Říp

8 Žatec – město chmele Nejmenší chmelnice na světě na žateckém náměstí

9 Kromě hornictví a energetiky je v kraji řada chemických závodů, v Litvínově, Ústí nad Labem
a v Lovosicích. Povrchové doly, elektrárny, chemický průmysl, doprava ovlivňují kvalitu životního prostředí. Na portálu můžete sledovat kvalitu ovzduší a úroveň jeho znečištění. portal.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/web_generator Najděte si oblast a město, ve kterém žijete a sledujte týden kvalitu ovzduší a výsledky zapište do sešitu. Kromě hornictví, chemického a strojního průmyslu jsou v kraji i porcelánky. V Dubí u Teplic je porcelánka, která vyrábí cibulový porcelán. V Duchcově se vyrábějí z porcelánu různé sošky a vázy, v Klášterci nad Ohří se vyrábí porcelánové nádobí a celé soupravy.

10 Na Děčínsku ve Varnsdorfu je největší továrna na obráběcí stroje
Na Děčínsku ve Varnsdorfu je největší továrna na obráběcí stroje. V kabelovně v Děčíně se vyrábí elektrické kabely. Ve městě sídlí společnost Česká plavba labská. Jejich lodě dopravují zboží po Labi až do Hamburku. V řadě měst vznikají průmyslové zóny, ve kterých zahraniční firmy zaměstnávají řadu lidí. Přesto je v Ústeckém kraji největší míra nezaměstnanosti. Prohlédněte si příslušnou tabulku a zamyslete se nad tím, co může být příčinou nezaměstnanosti.

11 Prohlédněte si příslušnou tabulku a zamyslete se nad tím, co může být příčinou nezaměstnanosti.

12 Hranice s Německem tvoří převážně Krušné hory.
V Německu jsou označovány jako Erzgebirge. Zjisti ve slovníku, podle čeho získaly své jméno.

13 Na Děčínsku je oblast bez výraznějšího zásahu člověka
Na Děčínsku je oblast bez výraznějšího zásahu člověka. Je to národní park České Švýcarsko. Pravčická brána

14 V Ústeckém kraji se nachází České středohoří
V Ústeckém kraji se nachází České středohoří. Chráněná krajinná oblast Českého středohoří tvoří 84 % jeho území. Nejvyšší horou je Milešovka vysoká 837 m. n. m. Na jejím vrcholu je meteorologická stanice. Milešovka

15 Kraj je bohatý na historické památky.
zámek Děčín Státní zámek Benešov nad Ploučnicí zámek Klášterec n. O Zámek Duchcov

16 V Ústí nad Labem je známý kostel Nanebevzetí
Panny Marie. Bombardování města vážně narušilo základy chrámové věže a od té doby je věž vychýlená od kolmé osy téměř o dva metry.

17 Ústecký kraj má bohatou historickou tradici.
Vůbec nejstarší je oblast Stadic. Český kronikář Kosmas sem přisuzuje děj Přemysla Oráče, který byl vyzván, aby opustil svůj pluh a oženil se s kněžnou Libuší. pomník Přemysla Oráče na Královském poli ve Stadicích

18 Po Slavkovu se uskutečnila na území ústeckého regionu druhá největší bitva napoleonských válek, a to u Přestanova a Chlumce. Duchcov se zapsal do historie stávkou nezaměstnaných u Duchcovského viaduktu. Velká hospodářská krize, kdy prudce stoupla nezaměstnanost, byla příčinou Velké mostecké stávky.

19 V kraji jsou i lázně, a to v Bílině, Klášterci nad Ohří a zejména v Teplicích. Teplice jsou lázně, které se řadí mezi nejstarší lázně v České republice.

20 Kontrolní otázky z ověřování znalostí Ústeckého kraje

21 Otázky budou na interaktivní tabuli a žáci na přiložený papír
napíší pod číslo otázky odpověď.

22 Proč je vnímán Ústecký kraj jako palivoenergetická základna ČR?
Jakou úlohu sehrávají velkostroje v těžbě hnědého uhlí? Co je to měsíční krajina? Které město muselo ustoupit těžbě hnědého uhlí? Co vzniká na vyuhlených dolech a výsypkách? Napiš některé známé elektrárny a chemické závody v Ústeckém kraji. Kam dopravují zboží lodě společnosti Česká plavba labská? Napiš některá města, ve kterých jsou porcelánky. Co je to průmyslová zóna? Napiš, co si myslíš, že je příčinou nezaměstnanosti v Ústeckém kraji. Jaká oblast je nazývána zahradou Čech a proč? Čím je známo město Žatec? Víš, jak se nazývá nejznámější skalní útvar v národním parku České Švýcarsko? Jak se nazývá nejvyšší hora Českého středohoří? Napiš některé nejznámější památky a zámky Ústeckého kraje. Kde se nachází kostel, který má chrámovou věž vychýlenou od kolmé osy téměř o 2 metry? Víš, kde se nachází pomník Přemysla Oráče? Čím se vyznačují Teplice?

23 Zdroje obrázků: Davinci78. Wikimedia.org: Czech city Beroun [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: < Martin Mach, ekolist, velkostroje v Dole Nástup Tušimice, květen 2008, zdroj: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution- Share Alike 3.0 Unported na www:. < > Ladislav Faigl, vlastní dílo 16. dubna Děkanský kostel Nanebevzetí panny Marie v Mostě, Česká republika [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution - Share Alike 3.0 Unported, na www: < > Juan de Vojníkov, vlastní dílo, 2. září Chabařovické jezero v pohledu z Milešovky [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution Share Alike 3.0 Unported na www: < >

24 Ahz 21.34, Jun 2008 vlastní dílo, 24. června 2008, nejmenší chmelnice na světě v sousedství radnice na hlavním žateckém náměstí Svobody [cit ]. Dostupné pod licencí na Creative Commons 3.0 Unported na www: < > Bidlo62, vlastní dílo, 12. září , Zámek Horní a Dolní Benešov nad Ploučnicí, Zámecká, nám Míru 47, Benešov nad Ploučnicí [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons 3.0 Unported na www: < > Začátečník, vlastní dílo, , Castle in Duchcov in Czech Republic [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: > < WikimediaImages. Pixabay.com: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <

25 Miraceti. Wikimedia. org: Rip-mountain [online]. 2005-06-08 [cit
Miraceti. Wikimedia.org: Rip-mountain [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: < Juan de Vojnikov, vlastní dílo 2. září Elektrárna Ledvice v pohledu z Milešovky, České středohoří, Česká republika, [cit ]. Dostupné na Creative Commons, licenci .3.0 Unported na www: < > Zdroj tabulky nezaměstnanosti v Ústeckém kraji: < > Original. Wikimedia.org: Milesovka ppost [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: < 2002, Mars. Wikimedia.org: Pravcicka-brana-114 [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 na WWW: <

26 Nejsou informace o autorovi, gotický kostel se šikmou věží v Ústí nad Labem [cit. 2017-04-25].
Dostupné pod licencí Creative Commons 2.5 Generic na www: < > Vlasta Fišrová, vlastní dílo, 9. března 2015, 13:21:40, Letohrádek sala terrena u zámku [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons licenci 4.0 International na www: < > Ondřej Žváček, vlastní dílo, 24. února 2008, Pomník Přemysla Oráče na Královském poli ve Stadicích (Ústecký kraj, Česko). Dostupné pod licencí Creative Commons licenci 3.0 Unported na www: < > aubrechtovamar. Pixabay.com: [online]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Ústecký kraj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google