Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KOKURENCESCHOPNOST ŠABLOVA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: PES DOMÁCÍ AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_33_HK

2 ANOTACE PREZENTACE JE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚK K UČIVU 4. ROČNÍKU PŘÍRODOVĚDY. DOPLŇUJE UČIVO ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V RÁMCI PREZENTACE SE ŽÁCI SEZNÁMÍ: 1. Pes jako dlouholetý společník člověka. 2. Pes jako pomocník člověka. 3. Chov psů v České republice. 4. Stavba těla psa domácího. ZKUŠENOSTI Z PILOTOVÁNÍ: Téma žáky velmi zaujalo. Projevili o probíraném učivu hluboké znalosti. Rozšířili si je ještě zajímavostmi o psích plemenech a o chovu psů v České republice. Na závěr odpověděli na několik shrnujících otázek.

3 NEJLEPŠÍ PŘÍTEL ČLOVĚKA
PES NEJLEPŠÍ PŘÍTEL ČLOVĚKA

4 ZÁKLADNÍ INFORMACE Pes domácí je největší domestikovaná šelma a nejstarší domestikované zvíře vůbec. Lidem je věrným společníkem 14 tisíc let. Obecně se předpokládá, že se jedná o zdomácnělého a umělým výběrem změněného vlka obecného. Na celém světě je chováno asi 100 miliónů psů a počet toulavých a opuštěných psů je odhadován na 500 miliónů.

5 PLEMENA

6 PLEMENA

7 PES POMOCNÍK Úloha psa v lidské společnosti byla vždy rozmanitá:
Člověku je pomocníkem při lovu nebo při přehánění stád, zaujímá funkci strážce majetku, používá se k přepravě nákladů, jako tažný nebo saňový pes, může být cvičen pro použití v ozbrojených složkách či k asistenci hendikepovaným osobám. Zvláště v naší kultuře je nezastupitelná jeho funkce jako společníka člověka.

8

9 CHOV PSŮ V ČR V České republice je chováno přibližně milion psů. Chov psů je na celostátní úrovni upravován zákonem na ochranu zvířat proti týrání, veterinárním a mysliveckým zákonem. Místní vyhlášky pak upravují konkrétní podmínky týkající se držení psů, jejich pohybu na veřejných prostranstvích a poplatků ze psů. Během dlouhého soužití psa a člověka bylo vyšlechtěno nespočet plemen rozdílné velikosti, proporcí, délky a struktury srsti i povahy. V současnosti se uznává 343 plemen.

10

11

12 HISTORIE Nejstarší archeologické nálezy pocházejí z Turecka a ze Skotska. Psi jsou vyobrazeni na egyptských i mezopotámských kresbách. Pes dingo je domácím psem zdivočelým do té míry, že žije zcela nezávisle na člověku. Během dlouhého soužití psa a člověka bylo vyšlechtěno nespočet plemen rozdílné velikosti, proporcí, délky a struktury srsti i povahy.

13 PŘEDCHŮDCE PSA

14 SMYSLY Sluchové ústrojí je u psa velmi výjimečně vyvinuté. Dělí se na zevní, střední a vnitřní ucho. Zevní ucho představuje ušní boltec a zevní zvukovod. Ušní boltec mívá podle plemenné příslušnosti různý tvar, velikost a postavení. Pes slyší mnohem lépe než člověk. Čichové ústrojí je také dokonale vyvinuté. Sídlí v dutině nosní, v čichové sliznici. Ta je rozložena na povrchu čichové kosti, nosních skořepách a na části chrupavčité nosní přepážky. Součástí čichového ústrojí je i tzv. větřící ústrojí, uložené v přední části dutiny nosní. Větřící ústrojí je využíváno jen v případě, kdy pes intenzivně nasává vzduch k ověření pachu.

15 STAVBA TĚLA

16 ŠTĚŇATA

17 ÚKOLY Srovnej stavbu těla psa a kočky. Jak vidí pes v noci?
Který smysl je u psa nejlépe vyvinut? Kdy přibližně došlo ke zdomácnění psa? Kolik plemen psů se v současnosti chová? Jak se nazývá nauka o psech? Popiš dýchací ústrojí psa. Které ústrojí rozvádí kyslík a živiny do celého těla?

18 CITACE: FINCH, Ellen. [online] [cit ]. File: ShetlandShpdogBlue2_wb.jpg.Dostupné z WWW: KONA. [online] [cit ]. File: Belgian Shepherd_Tervuren.JPG.Dostupné z WWW: STONDA. [online] [cit ]. File: Dobermann.jpg. Dostupné z WWW: HOHUM. [online] [cit ]. File: Caucasian Ovcharka-Julius.jpg.Dostupné z WWW: DAKAM. [online] [cit ]. File: Dara_essy.jpg. Dostupné z WWW:

19 CITACE: PEMBERTON, Craig. [online] [cit ]. File: Airedale_Terrier.jpg. Dostupné z WWW: OLSSON, Martin. [online] [cit ]. File: :Stravharig_tax.jpg. Dostupné z WWW: EMU. [online] [cit ]. File: Eurasier_liegend.jpg. Dostupné z WWW: PRSKAVKA. [online] [cit ]. File: T%C4%9Blo_psa_(%C4%8Desky).svg. Dostupné z WWW: FINCH, Ellen. [online] [cit ]. File: GermanShep1_wb.jpg Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google