Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_52_INOVACE_29_2_ČLOVĚK A PŘÍRODA Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Jana Střížková Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / PŘÍRODOPIS / ČLOVĚK A PŘÍRODA Druh učebního materiálu: PREZENTACE Metodický list: ne Anotace: Pomocí prezentace seznámení s pojmy ekosystém a společenstvo. Zopakování potravních vztahů a sfér země. Seznámení se zásahy člověka do přírody během jeho vývoje. Zápis do sešitu. Ověřeno ve třídě: 6.C Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 ČLOVĚK A PŘÍRODA

3 SPOLEČENSTVO ORGANISMŮ
SPOLEČENSTVO JE TVOŘENO RŮZNÝMI DRUHY ORGANISMŮ VE VODĚ I NA SOUŠI. SPOLEČENSTVO SE VYVÍJÍ A MĚNÍ PODLE AKTUÁLNÍCH ŽIVOTNÍCH PODMÍNEK.

4 POTRAVNÍ ZÁVISLOSTI Mezi organismy existují rozmanité vztahy. Mezi nejdůležitější patří vztahy potravní. Vzpomeň si, na jaké skupiny jsme organismy v potravním řetězci rozdělili? odpověď PRODUCENTI KONZUMENTI ROZKLADAČI

5 VYTVOŘ POTRAVNÍ ŘETĚZEC Z NÍŽE UVEDENÝCH ORGANISMŮ
KOPRETINA BĚLÁSEK VÁŽKA SKOKAN UŽOVKA ČÁP ŽÍŽALA KOPRETINA BĚLÁSEK VÁŽKA SKOKAN UŽOVKA ČÁP ŽÍŽALA

6 EKOSYSTÉM Společenstvo organismů žije v určitém neživém prostředí.
Prostředí pro společenstvo organismů vytváří vhodné životní podmínky. Společenstvo organismů by bez neživého prostředí nemohlo vůbec existovat, tvoří s ním tedy celek zvaný ekosystém.

7 JMENUJ PŘÍKLADY EKOSYSTÉMŮ
RYBNÍK POLE LOUKA LES POUŠŤ

8 „NEJDOKONALEJŠÍ TVOR „ umí vytvořit například :
Na planetě Zemi existují ekosystémy přirozené (přírodních) a umělé, na jejichž vzniku se podílel člověk. Nejprve vznikla PŘÍRODA NEŽIVÁ – pohoří, ovzduší, voda, půda, a pak ŽIVÁ – živé organismy. Živé organismy se postupně přizpůsobovaly životním podmínkám a takto se postupně vyvinul i člověk. „NEJDOKONALEJŠÍ TVOR „ umí vytvořit například :

9 Poznáš místo, kde byla fotka pořízena?
Odpověď Bývalý zahradnický podnik Krásné Březno.

10 SLOŽITÉ VZÁJEMNÉ VZTAHY MEZI ORGANISMY.
BIOLOGICKÁ ROVNOVÁHA NEŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÁ PŘÍRODA SLOŽITÉ VZÁJEMNÉ VZTAHY MEZI ORGANISMY.

11 NÁSTUP ČLOVĚKA Do doby, než do přírody zasáhl člověk, biologická rovnováha nebyla narušena. Člověk přišel na „scénu“ asi před 2,3 milióny lety. Z počátku byl člověk jen sběračem a lovcem. Zásahy do přírody byly minimální. Potom se stal zemědělcem a začal přírodu intenzivně využívat a „devastovat“.

12 S průmyslovou výrobou dochází k ještě větší devastaci krajiny.
Jeho způsob života začal být náročnější na zdroje energie a tím i potřeboval více surovin na její výrobu. S průmyslovou výrobou dochází k ještě větší devastaci krajiny. V přírodě začalo docházet k postupným změnám, které vedly k nevratným změnám a tím k narušování biologické rovnováhy. Během posledního desetiletí se vliv člověka na přírodu ještě zesílil a stal se globálním problémem.

13 Severočeské doly Bílina
Severočeské doly Bílina. Zajímavosti: rozloha hnědouhelného dolu je 30 km², hloubka 250 m, nejhlubší místo v ČR – pouhých 35 m nad mořem.

14 Rypadlo na těžbu hnědého uhlí.

15 Poměr skrývky a ložiska hnědého uhlí.
skrývka ložisko

16 maketa tepelné elektrárny - Ledvice

17 Přírodu neživou tvoří: ovzduší, voda, pohoří, půda.
Zápis do sešitu: ČLOVĚK A PŘÍRODA Společenstvo je soubor živých organismů, mezi nimiž existují potravní závislosti (potravní řetězec a potravní pyramida). Ekosystém je společenstvo živých organismů spolu s jejich neživým prostředím na různě velkém území. Vedle přirozených (přírodních) ekosystémů, které vytvořila příroda sama, existují i umělé, na jejichž vzniku se podílí člověk. Přírodu neživou tvoří: ovzduší, voda, pohoří, půda. Přírodu živou tvoří všechny živé organismy. Mezi organismy se v přírodě vytvořily složité vzájemné vztahy, kterým říkáme biologická rovnováha. S nástupem člověka začalo v přírodě docházet k nevratným změnám, které vedou k narušování biologické rovnováhy.  

18 POUŽITÉ ZDROJE: není-li uvedeno jinak vlastní práce autora Obrázky použité v prezentaci jsou dostupné pod licencí Microsoft Office 2007 na Office.com –


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google