Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filantrop Středomoří Herodes.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filantrop Středomoří Herodes."— Transkript prezentace:

1 Filantrop Středomoří Herodes

2 Herodes Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0950 Kódování materiálu
vy_32_INOVACE_dej2_zdk17 Označení materiálu zdk17_herodes.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor Mgr. Jitka Přibilová Anotace Výukový materiál – prezentace. Podklad pro výklad a samostatnou práci. Jiný pohled na významného panovníka Heroda Velikého. Předmět Dějepis, Seminář z dějepisu Tematická oblast Židovské dějiny Téma Herodes Očekávané výstupy Žákům se dostane srovnání biblických příběhů s fakty doloženými historickým bádáním. Žákům se otevře prostor k pochopení judaismu i počátků křesťanství. Klíčová slova Herodes, Hasmonejovci, filantropie, Samaří, Sebastos Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník 1., seminář z dějepisu Cílová skupina vyšší stupeň osmiletého gymnázia, čtyřleté gymnázium Ověřeno SDEJ Zdroje uvedeny na konci dokumentu.

3 Majetnický filantrop Je čas pozměnit mýtus, který krále Heroda prezentoval jen jako vraha betlémských neviňátek. Herodovým vzorem byl král Šalamoun a věčnou slávu mu měly zajistit nevídané charitativní akce a kolosální stavby. Využil vlastnictví obchodních tras, jejichž využívání zpoplatnil. Od římského císaře Augusta si pronajal kyperské měděné doly.

4 Majetkové zdroje však nebyly vždy morální
Majetkové zdroje však nebyly vždy morální. Poskytoval zemědělské daňové pronájmy, ke svým poddaným se choval nelítostně. Značná část majetku rovněž pocházela z konfiskátů, v první řadě tradičního židovského rodu Hasmonejovců, ze kterého pocházela jeho manželka.

5 Růst počtu židovského obyvatelstva
Díky míru v oblasti vzkvétá během Herodova panování obchod a tím i prosperita regiónu. V roce 48 po Kr. v době Claudiova sčítání lidu žilo v rámci Římské říše Židů (10 procent obyvatel imperia), další žili za hranicemi říše. Celkový počet Židů Herodovy doby se odhaduje na 8 miliónů.

6 Za Herodovy vlády zakládají Židé miniaturní sociální státy v Alexandrii, Římě, Antiochii, Babyloně i jinde. Zaopatřují chudé, vdovy, sirotky, zajišťují návštěvy vězňů a pohřby. Herodes navíc poskytuje finance synagogám, knihovnám a lázním.

7 Podpora řecké kultury Herodes byl nadšený sportovec, proto nezapomínal na výstavbu stadiónů. Díky svým penězům a organizačním schopnostem dokonce zachránil existenci olympijských her, proto bylo jeho jméno chováno v úctě v řeckých městech.

8 Herodes financoval přestavbu Apollonova chrámu na ostrově Rhodos
Herodes financoval přestavbu Apollonova chrámu na ostrově Rhodos. Postavil několik divadel. Zřizoval gymnázia. Nechal dláždit cesty a stavět vodovody. Znovu vybudoval město Samaří a pojmenoval ho Sebastos (řecký ekvivalent jména Augustus).

9 zdroje Johnson, Paul. Dějiny židovského národa. Vyd. 1. Řevnice: Rozmluvy, 1995, 845 s. ISBN


Stáhnout ppt "Filantrop Středomoří Herodes."

Podobné prezentace


Reklamy Google