Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU"— Transkript prezentace:

1 POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Vady drůbeže Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Prezentace seznamuje žáky s vadami masa, které se mohou vyskytovat u drůbeže.

3 Vady drůbeže U chlazené drůbeže: Zapaření Hniloba U zmrazené drůbeže:
Plesnivění Dehydratace kůže Žluknutí tuků

4 Zapaření drůbeže K zapaření dochází od okamžiku porážky do vychladnutí
Drůbež má vlhkou, lepkavou, slizkou kůži Je zelenošedé barvy Maso má nepříjemný pach Tuk dostává nazelenalou barvu Při škvaření páchne

5 Hniloba drůbeže Vnější hniloba se objevuje na řezných stranách, je nazelenalá a hnilobě zapáchající Kůže pod křídly a pod nohama bývá osliznutá Vnitřní hniloba U zboží v prodeji se nevyskytuje, drůbež je vykuchána

6 Plesnivění drůbeže Vzniká při dlouhodobém skladování v mrazírnách
Při častém kolísání teplot Vysoké relativní vlhkosti Šedozelené, šedočerné plošky Zatuchlý až plesnivý pach

7 Dehydratace povrchu zabité drůbeže
Odvodnění

8 Dehydratace povrchu zabité drůbeže
Šedobílá barva kůže Dlouhé skladování v mrazírně Kolísající teplota

9 Oxidační žluknutí drůbeže
Nepříjemný pach a chuť tuku se projeví až při kuchyňské úpravě drůbeže

10 Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, ISBN NEUVEDENO Obrázky:


Stáhnout ppt "POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU"

Podobné prezentace


Reklamy Google