Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce"— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_POD_65 ROČNÍK: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ TEMATICKÝ OKRUH: Podniková ekonomika a fin. gramotnost TÉMA: Opotřebení dl. majetku AUTOR: Ing. Kateřina Vandegrift VYTVOŘENO DNE: ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 3. ročníku SŠ. Prezentace je určena k výuce, procvičení, opakování, pochopení a upevnění vědomostí na téma: Opotřebení dl. majetku.

2 Opotřebení dl. majetku

3 Opotřebení dl. majetku a jeho odepisování
Většina dl. hmotného i nehmotného majetku se opotřebovává a po čase se tento majetek vyřazuje a nahrazuje se novým. (pokud nelze udržovat nebo opravovat). Tato činnost se nazývá reprodukce dl. majetku.

4 Reprodukci členíme na:
a) prostou – stroj za stroj stejného výkonu b) rozšířenou – v případě, že firma rozšiřuje výrobu, a proto se stroje nahrazují stroji s vyšším výkonem, nebo více stroji, zařízením, výr. linkou s výkonem stejným (v hotelu místo trouby, pánví atd. pořídí konvektomat) c) zúženou – stroj za stejný stroj, ale s menším výkonem, nebo ho nenahradíme vůbec.

5 Opotřebování rozeznáváme:
Fyzické – dochází k němu mechanickým opotřebením, únavou materiálu, přírodními vlivy (koroze) Morální – je způsobeno technickým rozvojem, který vytváří dokonalejší dl. majetek, nebo vlivem růstu produktivity práce, kdy lze vyrábět efektivněji. Opotřebení se týká hmotného i nehmotného dl. majetku. Opotřebení vyjádřené v korunách se nazývá odpisy.

6 Úkol: Co to je reprodukce? Vyjmenuj 3 druhy reprodukce.
3. Popište rozdíl mezi fyzickým a morálním opotřebením. 4. Co je to odpis?

7 Správné odpovědi: Opotřebovaný dl. majetek je nutno po čase vyřadit a nahradit ho novým - pokud ho již nelze udržovat nebo opravovat. Reprodukce: prostá, rozšířená, zúžená Opotřebení: fyzické – mechanické opotřebení, únava materiálu, přírodní vlivy… morální – způsobeno technickým rozvojem, nebo vlivem růstu produktivity práce 4. Odpis je opotřebení vyjádřené v korunách.


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce"

Podobné prezentace


Reklamy Google