Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_05_B_02 Tematická oblast: Prvky ústředního topení. Téma: Oběhová čerpadla - provedení Autor: Ing. Václav Nepokoj Datum vytvoření: Září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro studijní obor MIEZ, předmětu VYTÁPĚNÍ, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Oběhová čerpadla - provedení
Oběhová odstředivá čerpadla pro otopné soustavy se dodávají ve dvou provedeních. Mokroběžná - mají rotor a oběžné kolo ponořeno v dopravované kapalině. Ložiska rotujících částí jsou ponořena v kapalině, těsnění hřídele, které podléhá opotřebení čerpané médium promazává stejně ložiska a rotor. Stator je oddělen od rotujících částí trubkou. Suchoběžná – mají motor oddělen od části čerpadlové těsněním. Ložiska jsou opatřeny mazivem a motor je nutno chladit vzduchem. Nejvíce vyhovují pro otopné soustavy mokroběžná čerpadla v přímém provedení. Sací hrdlo je v ose s výtlačným. To je výhodné pro zapojení do potrubí.

4 Oběhová čerpadla - provedení
Technické parametry . Při výběru čerpadla jsou důležité technické parametry, podle kterých zjišťujeme vhodnost čerpadla Dopravní výška (m) Objemový průtok (m3/h) Teplota média (°C) Maximální provozní tlak (MPa) Provozní teplota Způsob připojení (přírubové, převlečnou maticí)

5 Oběhová čerpadla - provedení
Elektrické připojení (nejběžnější 1x230V nebo méně často 3x 380V)

6 Oběhová čerpadla - provedení
Kontrolní otázky Jaký je rozdíl mezi čerpadlem mokroběžným a suchoběžným? Jaká druh čerpadla se používá více pro otopné soustavy a proč? Vyjmenujte hlavní parametry výběru čerpadla.

7 Stanislav Tajbr Vytápění. Praha 2003 Sobotáles ISBN 80- 85920-96-4
Použité zdroje Stanislav Tajbr Vytápění. Praha 2003 Sobotáles ISBN Pokud není uvedeno jinak, je použitý materiál z vlastních zdrojů. ko


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google