Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy: Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: Monika Eberlová Název: VY_32_INOVACE_02_a_11 Soustava trávicí Sada: Přírodopis VIII. – Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Eberlová 1
2
Název: Přírodopis VIII. – Soustava trávicí
Autor: Monika Eberlová Anotace: Prezentace slouží k výkladu látky o trávicí soustavě člověka. K této výkladové prezentaci je vytvořena procvičovací část v programu Easiteach. Metodické zhodnocení: Prezentace použita při výkladu, jako názorný doplněk. Tato prezentace byla odpilotována dne v VIII. třídě ZŠ Jičín, Soudná 12. 2
3
SOUSTAVA TRÁVICÍ FUNKCE: Rozklad živin z potravy Příjem potravy
Odstraňování nestravitelných složek potravy
4
ORGÁNY TRÁVICÍ SOUSTAVY
dutina ústní hltan jícen játra žaludek (dvanáctník, žlučník, slinivka břišní) tenké střevo tlusté střevo konečník
5
DUTINA ÚSTNÍ 6 stoliček 4 zuby třenové 2 špičáky 4 řezáky
zuby mléčné - 28 (od 6.měsíce - 2 let) 6 stoliček 4 zuby třenové 2 špičáky zuby trvalé (prořezávají se od let) 4 řezáky Spočítej, kolik zubů má dospělý člověk?
6
TRÁVICÍ TRAKT Na obrázku ukaž a pojmenuj orgány trávicího traktu:
žlučový měchýř žaludek játra dvanáctník tenké střevo tlusté střevo slepé střevo konečník
7
1. Vyjmenuj orgány trávicí soustavy postupně, jak jdou za sebou:
2. Spoj, co k sobě patří. dutina ústní probíhá žvýkání a rozmělňování potravy polykáním sousto putuje přes hltan jícen dále sousto putuje přes nestrávené zbytky potravy posunuje do konečníku játra žaludek jsou zásobárnou živin a vitamínů shromažďuje a zadržuje větší množství potravin tenké střevo tlusté střevo naplnění vzbuzuje pocit nucení na stolici konečník dochází ke vstřebávání živin
8
INFORMAČNÍ ZDROJE: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: [online] [cit ]. Dostupné z WWW: 8
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.