Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Pevná těsta a linecké třené těsto Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s výrobky z vaflových těst.. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Vanilkový rohlíček, vaflové řezy. Datum
2
12. Výrobky z vaflových těst
3
Osnova Charakteristika vaflových výrobků Vaflové obalované výrobky
Vaflové rohlíčky Vaflové potahované výrobky Vaflové řezy s ovocnou náplní – charakteristika, složení, výrobní postup Kontrolní otázky Seznam použité literatury a zdroje
4
1. Charakteristika vaflových výrobků
Těsto musí být správně propečené, křehké, na zlomu světle hnědé barvy. Chuť a vůně je sladká, doplněná chutí jádrovin a vůní vanilínového cukru. Výrobky - neplněné (obalované, potahované), plněné.
5
2. Vaflové obalované výrobky
Charakteristika Výrobky trvanlivějšího charakteru. Modelované výrobky mají pravidelný tvar (rohlíčky, esíčka…), povrch je hladký, nepopraskaný a celý obalený moučkovým cukrem. Výrobky můžeme také vypichovat z vyváleného plátu. modelované vypichované
6
3. Vaflové rohlíčky – výrobní postup
Složení Vaflové těsto Cukr na obalení (moučkový a vanilínový) Vaflové těsto se rozdělí na stejné dílky. Zlehka poprášíme moukou a z jednotlivých dílů tvarujeme rohlíčky, které odsazujeme na čisté plechy. Řádně propékáme (teplota 200 °C, doba 12 – 15 minut). Ještě teplé výrobky obalujeme ve směsi moučkového a vanilinového cukru.
7
4. Vaflové potahované výrobky
Dohotovení vytvarovaných a upečených korpusů z vaflového těsta je možné i pomocí polev. Korpusy necháme řádně vychladnout a poté část výrobků potáhneme nebo přestříkáme cukrářskou kakaovou polevou.
8
5. Vaflové řezy s ovocnou náplní
Charakteristika – řezy jsou trvanlivějšího charakteru, mají pravidelný tvar (obdélníky, trojhránky…) ostrých hran. Na řezu jsou tři vrstvy propečeného korpusu stejnoměrně plněného. Povrch výrobku je potažený světlou tukovou polevou a sypaný jádrovinami. Složení upečené pláta z vaflového těsta ovocná náplň tuková poleva pražená hoblovaná podzemnice
9
Vaflové řezy s ovocnou náplní – výrobní postup
Z odleženého vaflového těsta vyválíme pláty o velikosti plechu. Na plechu plát urovnáme a zlehka propícháme. Po upečení a vychladnutí korpusy rovnoměrně naplníme ovocnou náplní. Takto upravené pláty necháme v chladu 1 den provlhnout. Nakrájíme na požadovaný počet a potahujeme upravenou tukovou polevou. Před zatuhnutím sypeme strouhanými jádrovinami. Po zatuhnutí polevy krájíme na jednotlivé řezy.
10
6. Kontrolní otázky Jaký je výrobní postup na vaflové rohlíčky?
Jaké znáš další výrobky z vaflového těsta? Jaká je trvanlivost výrobků z vaflového těsta?
11
7. Seznam použité literatury a zdroje:
BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, ISBN Obrázky - vlastní
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.